Η ιστορία των BMW M ξεκινώντας από την M3 E30 (video)

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά βίντεο που θα κυκλοφορήσει η BMW παρουσιάζοντας τα κορυφαία μοντέλα M

  • -
  • -

Αφιερωμένο στην M3 E30 αυτό το βίντεο μας ξεναγεί στην πλούσια ιστορία του μοντέλου που κυριάρχησε στις πίστες και γοήτευσε τις καρδιές των petrolheads όλου του κόσμου. Κυκλοφόρησε από το 1987 μέχρι το 1991 και πήρε αγωνιστική άδεια για το Γερμανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, όπου και κυριάρχησε, γράφοντας ιστορία με χρυσά γράμματα.

Για να πάρει η M3 την αγωνιστική άδεια, θα έπρεπε η BMW να πουλήσει 5.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά πιο ακριβή από την «απλή» 3άρα, η M3 έφτασε τις 16.202 μονάδες συνολικά, μαζί με τις ειδικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν.

Κάτω από το καπό είχε ένα ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο κινητήρα 2,3 λίτρων με απόδοση 195 ίππων, στην αρχή. Λίγα χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε η M3 Sport Evolution με κινητήρα 2,5 λίτρων και απόδοση που έφτανε τους 238 ίππους.

Δεν ήταν όμως μόνο η αυξημένη δύναμη που έκανε την M3 να ξεχωρίζει από τις «ταπεινές» 3άρες. Το κουπέ αμάξωμα είχε δεχθεί ιδιαίτερη περιποίηση με βελτίωση στην ακαμψία του πλαισίου, αλλά και διαφορετικές ρυθμίσεις σε ανάρτηση που ήταν σημαντικά πιο σφιχτή και άλλο κάστερ με καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι που διακρίνονταν για την πληροφόρηση που παρείχε στα χέρια του οδηγού.

Το χαμηλό της βάρος, σχεδόν 1.200 κιλά, την έκανε πιο ευέλικτη και άμεση στις αντιδράσεις, γεγονός που της χάρισε και τον τίτλο ενός από τα πλέον αγαπητά σπορ αυτοκίνητα στην ιστορία. Τέλος και όσον αφορά την αγωνιστική έκδοση, απέδιδε περίπου 300 ατμοσφαιρικούς ίππους στην αρχική της μορφή με τον 2.3, ενώ αργότερα με την προσθήκη του 2.5 έφθασε τους 380 ίππους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...