Τα πάντα για το νέο Volvo XC90 (50 φωτο - 5 video)

Το νέο XC90 εξελίσσει την εικόνα της πάλαι ποτέ Σουηδικής εταιρείας και προβάλλεται ως τελείως νέα πρόταση για την κατηγορία των μεγάλων SUV

  • -
  • -

Σε εμφάνιση το νέο Volvo XC90 δείχνει τόσο κομψό, όσο και δυναμικό. Η εμφάνισή του προφανώς ταιριάζει απόλυτα με το τεχνολογικό background που δίνει το στίγμα του απόλυτα σύγχρονου αυτοκινήτου. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις καινοτομίες αλλά και τις προηγμένες λύσεις που φέρνει το μοντέλο στην ευρεία παραγωγή σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των επιβατών και όχι μόνο. Ας δούμε πιο αναλυτικά το SUV που κάνει ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού.

 

ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Όλοι οι κινητήρες ανήκουν στη νέα οικογένεια δίλιτρων τετρακύλινδρων κινητήρων Drive-E και αποδίδουν ισχύ από 190 έως και 400 ίππους, ενώ οι εκπομπές CO2 θα είναι πολύ χαμηλές για αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, φτάνοντας έως και το επίπεδο των 60 g/km. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά αναμένονται να έχουν οι δύο πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, D4 και D5. Για όσους προτιμούν τη βενζίνη, διαθέσιμες θα είναι οι Τ5 και Τ6 ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τ8 έκδοση, με υβριδική τεχνολογία, παρόμοια με αυτήν που η Volvo παρουσίασε στο V60 Plug-in Hybrid! Πιο αναλυτικά, οι επιλογές σε κινητήρες έχουν ως εξής:

Πετρέλαιο

D5 με ισχύ 225 ίππους, 470 Nm ροπής και κατανάλωση περίπου 6 lt/100 km. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει διπλή υπερτροφοδότηση: ένας μηχανικός υπερσυμπιεστής (κομπρέσορας) λειτουργεί άμεσα από την περιοχή των στροφών πάνω από το ρελαντί, χαρίζοντας αμεσότητα και γραμμική λειτουργία που συναντάται στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες πολύ υψηλής ισχύος, ενώ ένας υπερσυμπιεστής καυσαερίων (turbo) ενεργοποιείται όταν η ροή αέρα γίνεται μεγαλύτερη.

D4 turbodiesel με ισχύ 190 ίππους, 400 Nm ροπής και κατανάλωση περίπου 5 lt/100 km.

 

Βενζίνη

Τ6 με ιπποδύναμη 320 ίππων, 400 Nm ροπής και διπλή υπερτροφοδότηση όπως και στον D5, με συνδυασμό μηχανικού υπερσυμπιεστή (κομπρέσορα) και υπερσυμπιεστή καυσαερίων (turbo).

Τ5 με ισχύ 254 ίππους και 350 Nm ροπής.

 

Υβριδική έκδοση

Τ8 ‘Twin Engine’: η υβριδική έκδοση του νέου XC90 είναι η κορυφαία στη γκάμα με ισχύ 400 ίππους και εκπομπές ρύπων CO2 μόλις 60 g/km. Πρόκειται ουσιαστικά για την τεχνολογία που γνωρίσαμε στο V60 Plug-in Hybrid. Η διαφορά εδώ είναι ότι το σύστημα διαθέτει βενζινοκινητήρα, δίλιτρο τεχνολογίας Drive-E, με υπερσυμπίεση και turbo, που δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς ενώ ένας ηλεκτροκινητήρας 80 ίππων (60 kW) δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς. Η αυτονομία μόνο με ηλεκτροκίνηση θα είναι περίπου 40 km ενώ η αποδιδόμενη ροπή θα ξεπερνά τα 638 Nm.

 

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Χαρακτηριστικό του εσωτερικό του νέου XC90 είναι η οθόνη αφής με τη μορφή tablet, στην κορυφή της κονσόλας, που είναι η καρδιά του νέου συστήματος ελέγχου του αυτοκινήτου. Προσφέρει έναν σύγχρονο τρόπο ελέγχου του αυτοκινήτου και πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες. Το εσωτερικό του νέου XC90 συνδυάζει υλικά όπως μαλακό δέρμα και ξύλο με χειροποίητες λεπτομέρειες, επιλογέα ταχυτήτων από κρύσταλλο του σουηδικού οίκου Orrefors και χειριστήρια κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή.

 

Τρεις σειρές καθισμάτων

Το νέο Volvo XC90 εφοδιάζεται με νέας σχεδίασης καθίσματα τα οποία απελευθερώνουν επιπλέον χώρο για τους επιβάτες στη δεύτερη και την τρίτη σειρά. Η δεύτερη σειρά έχει τρία ανεξάρτητα καθίσματα με ρυθμιζόμενη κλίση. Η συρόμενη λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τα πόδια των επιβατών της τρίτης σειράς – ή για να αυξηθεί ο χώρος αποσκευών αν τα καθίσματα της τρίτης σειράς είναι διπλωμένα στο δάπεδο. Το κεντρικό κάθισμα της δεύτερης σειράς διατίθεται προαιρετικά με ενσωματωμένο βοηθητικό κάθισμα για παιδιά. Όλα τα καθίσματα της δεύτερης και της τρίτης σειράς διπλώνουν ανεξάρτητα, προσφέροντας ευελιξία φόρτωσης. Όλες οι σειρές καθισμάτων καλύπτονται από τους βελτιωμένους αερόσακους οροφής σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης ή ανατροπής. Το XC90 μπορεί να επιλεγεί με σύστημα κλιματισμού τεσσάρων ζωνών, με ανεξάρτητες ρυθμίσεις για τους επιβάτες εμπρός και στη δεύτερη σειρά. Η τρίτη σειρά κλιματίζεται με ανεξάρτητη μονάδα, η οποία είναι στάνταρ ή προαιρετική, ανάλογα με την αγορά.

Στη μεγάλη οθόνη της κεντρικής κονσόλας συγκεντρώνονται τα συστήματα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Τα περισσότερα κουμπιά έχουν αντικατασταθεί από την οθόνη αφής, χρήσιμες πληροφορίες προβάλλονται στο κάτω μέρος του παρμπρίζ στον ορίζοντα του οδηγού και οι φωνητικές εντολές φιλοδοξούν να μειώσουν την απόσπαση της προσοχής του οδηγού κατά τη χρήση των πολυμέσων.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...