Τα τελευταία νέα για τον Michael Schumacher

Μακρύς ο δρόμος της ανάρρωσης

  • -
  • -

Εχει περάσει ένας χρόνος απο την ημέρα του ατυχήματος του Michael Schumacher και η κατάσταση της υγείας του συνεχίζει να παραμένει "μυστήριο". Την Κυριακή ο Philippe Streiff είπε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην κατάσταση του οδηγού και αναγνωρίζει τους κοντινούς του ανθρώπους. Η εκπρόσωπος του Γερμανου όμως Sabine Kehm σε συνέντευξη στο Reuters είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Streiff και ότι ποτέ δεν ήταν κοντά στην οικογένεια του Schumacher. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FIA Gérard Saillant.  Οπότε συνεχίζουμε και μένουμε στο σκοτάδι.

Μπορεί η οικογένεια του Michael Schumacher να θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσο αφορά την ανάρρωση του πολύ-Πρωταθλητή της F1, ωστόσο κατά καιρούς όλο και κάποιος εμφανίζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που υποτίθεται πως έχει νεότερα για τον Γερμανό. Πρόσφατο παράδειγμα (18/11/2014) ο Philippe Streiff, πρώην πιλότος της Formula 1 που έμεινε τετραπληγκός από ατύχημα στο βραζιλιάνικο GP το 1989, ο οποίος δήλωσε στο europe1.fr πως ο Schumacher είναι αυτή τη στιγμή παράλυτος σε αναπηρικό καροτσάκι και έχει προβλήματα στην ομιλία και στη μνήμη. Ο Streiff, που είναι φίλος του Michael, συμπλήρωσε πως ο Γερμανός φαίνεται πως επικοινωνεί με τα μάτια του με τη σύζυγό του και την εκπρόσωπο Τύπου, ωστόσο η ανάρρωσή του είναι πολύ δύσκολη. Ο Streiff δεν ανέφερε την πηγή της πληροφόρησής του γι’ αυτό και μεταφέρουμε τις δηλώσεις του με κάθε επιφύλαξη. Είναι πάντως γνωστό όμως πως οι δύο πρώην πιλότοι της F1 έχουν τον ίδιο γιατρό.

Νωρίτερα...

Για την κατάσταση του Michael Schumacher είχε μιλήσει ο Πρόεδρος της FIA Jean Todt στις 4 Οκτωβρίου 2014. Υπήρχαν πολλά μέσα ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν μια είδηση από αναξιόπιστη πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Jean Todt έλεγε πως ο Schumacher θα έχει μια σχετικά κανονική ζωή. Στην συνέχεια ανακαλέστηκε το άρθρο αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς είχε ήδη αρχίσει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου από τα μέσα που αρκούνται στο copy/paste. Μάλιστα στην… παγίδα έπεσαν και μεγάλα ειδησεογραφικά site όπως το Spiegel, το Focus και η Daily Mail. Ψάξαμε και βρήκαμε το ηχητικό του Jean Todt και οι ομιλούντες την Γαλλική θα μπορέσουν να έχουν οι ίδιοι άποψη. Η επίσημη δήλωση του Todt είναι εδώ και τονίζει πως πήγε στο σπίτι του Γερμανού και ότι αυτός «παλεύει». «Ελπίζει» τα πράγματα να βελτιωθούν και ότι η οικογένειά του είναι κοντά του. «Χρειάζεται χρόνος και πρέπει να τον αφήσουν μόνο του».



Με ανακοίνωση (9/9/2014) η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehn, επιβεβαιώνει ότι η αποθεραπεία του Michael θα συνεχιστεί στο σπίτι. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του τραυματισμού που υπέστη, υπάρχει πρόοδος στην υγεία του, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Στην ανακοίνωση εκφράζονται οι ευχαριστίες στην ομάδα του νοσοκομείου CHUV της Λωζάνης για την εμπεριστατωμένη και υπεύθυνη εργασία τους κατά τη εννιάμηνη νοσηλεία μετά το ατύχημα. "Για να μεταφερθεί ο Michael στην οικία του δεν χρειάστηκαν να γίνουν ανακατασκευές στο σπίτι", αναφέρει η Kehn. "Η σημερινή πληροφόρηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί κάποια αλλαγή της κατάστασης της υγείας του και ζητά από τα Μέσα την προστασία της ιδιωτική ζωής της οικογένειας του Michael".

Δημοσίευμα στην Mirror στις 21 Ιουλίου αναφέρει ότι ο Michael Schumacher "επικοινωνεί" με τα μέλη της οικογένειάς του κουνώντας τα βλέφαρα και ελπίζουν να τον σηκώσουν με την βοήθεια μιας ειδικής αναπηρικής καρέκλας σε όρθια στάση, για να μπορεί να ελέγχει στο στόμα του. Όλα αυτά την στιγμή που "συνεχίζει να παραμένει παράλυτος".

Για πρώτη φορά η γυναίκα του Schumacher μίλησε στο περιοδικό Neue Post στα μέσα Ιουλίου. Η Corinna είπε ότι "Πηγαίνει καλύτερα, σίγουρα αργά, αλλά σε κάθε περίπτωση βελτιώνεται", στα πλαίσια ενός ιππικού τουρνουά που έγινε στην Ελβετία. Στα πλαίσια του Γερμανικού GP η Corinna Schumacher έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της όταν και έγραψε μέσα στο επίσημο πρόγραμμα του τριημέρου : «Το Γερμανικό GP μου δίνει την τέλεια ευκαιρία να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τις ευχές και τη θετική ενέργεια που συνεχίζετε να στέλνετε στον Michael. Πρέπει να πω ότι μας έχετε αφήσει άφωνους. Είναι καλό που ξέρω ότι μαζί περάσαμε τις πιο δύσκολες στιγμές. Τώρα αντιμετωπίζουμε μια φάση η οποία πιθανότατα θα πάρει πολύ χρόνο. Πιστεύουμε ότι, όπως τόσα χρόνια στην F1, o χρόνος θα είναι σύμμαχος του Michael και σε αυτήν τη μάχη. Μέχρι τότε, εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και τις οικογένειές σας».

Ξύπνησε από το κώμα
Στα μέσα Ιουνίου 2014 η επίσημη ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι ο Michael Schumacher είναι εκτός κώματος και μεταφέρεται από το νοσοκομείο CHU της Grenoble σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Ελβετία. Η οικογένεια του ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όλους όσοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες μετά το ατύχημα για ό,τι έκαναν τους πρώτους κρίσιμους μήνες. Η οικογένεια ευχαρίστησε επίσης όλο τον κόσμο για τις ευχές που έστειλαν στον Michael και πιστεύουν ότι πραγματικά τον βοήθησαν. Η αποθεραπεία θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και γι’ αυτό το λόγο ζητάται η κατανόηση.

Νωρίτερα, τα δημοσιεύματα στον Γερμανικό τύπο ανέφεραν στα τέλη Μαΐου, ότι ο Schumacher έχει βγει απο την εντατική μονάδα του νοσοκομείου της Grenoble και έχει μεταφερθεί σε μονάδα αποκατάστασης μέσα στο νοσοκομείο. Το GOCAR επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του Schumacher, Sabine Kehm η οποία, αφού μας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, τόνισε: "Όπως σίγουρα ξέρετε, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορούμε, εκτός των άλλων, να δώσουμε στοιχεία για τον τόπο που βρίσκεται ή για ιατρικά στοιχεία".

Προηγουμενες φήμες (μέσα Μαΐου) που παραπέμπουν στο κανάλι RTL και αναδημοσιεύτηκαν άκριτα από διάφορα ΜΜΕ, έλεγαν ότι ο Michael Schumacher ξύπνησε και αναγνώρισε την σύζυγό του. Το GOCAR είχε επικοινωνήσει με την Sabine Kehm και η δήλωση της ήταν κατηγορηματική: "I have not spoken to anybody since the ARD talkshow in Germany on April 13 – Sabine”.
«Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν από την εκπομπή του ARD στη Γερμανία στις 13 Απριλίου».


Με νέα ανακοίνωση της 4ης Απριλίου, η εκπρόσωπος του Schumacher τονίζει ότι Γερμανός οδηγός έχει στιγμές "αφύπνισης και ανάκτησης των αισθήσεων", χωρίς να αναφέρει κάτι παραπάνω. Αν και λακωνική, τουλάχιστον είναι μια είδηση που μας δίνει ελπίδες για την πορεία της υγείας του Γερμανού Πρωταθλητή της F1.

Σε ανάρτηση στις 25/3 στο προσωπικό του Blog ο πρώην γιατρός της F1 και συνεργάτης του GoCar Gary Hartstein, αναφέρει ότι η απόφαση να μεταφερθεί ο Schumacher στο νοσοκομείο της Grenoble το οποίο δεν έχει ειδική μονάδα νευρολογικής χειρουργικής είναι κάτι το οποίο μπαίνει στα ερωτηματικά και ίσως επιβάρυνε την κατάσταση του Γερμανού οδηγού.


Την Τετάρτη 12/3 εκδόθηκε νέα επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση του Schumacher. Όπως αναφέρει η οικογένεια, είναι και παραμένει αισιόδοξη ότι ο Γερμανός θα τα καταφέρει να ξυπνήσει: "Υπάρχουν κάποιες φορές μικρά, αισιόδοξα σημάδια, αλλά ξέρουμε ακόμα ότι το κλειδί είναι ο χρόνος και πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί."

"Ο Michael έχει υποστεί μεγάλους τραυματισμούς. Είναι πολύ δύσκολο για μας να κατανοήσουμε ότι ο Michael ο οποίος έχει ξεπεράσει πολλές αβέβαιες καταστάσεις στο παρελθόν, έχει τραυματιστεί τόσο άσχημα σε μια τόσο τετριμένη περίπτωση", λέει η εκπρόσωπός του και συμπληρώνει : "Είναι καθαρό απο την αρχή ότι θα είναι μια μεγάλη και σκληρή μάχη για τον Michael. Μαχόμαστε μαζί με την ομάδα των γιατρών, τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Η διάρκεια της διαδικασίας δεν είναι το σημαντικό για μας".

Ο "δικός μας" Δημήτρης Παπαδόπουλος μίλησε για άλλη μια φορά με τον συνεργάτη του GoCar και πρώην γιατρό της F1 Gary Hartstein, αυτή τη φορά μέσω twitter. O γιατρός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του λέγοντας "Είναι η οικογένεια αισιόδοξη γιατί 'δεν πάει παρακάτω' ή υπάρχει πραγματικός λόγος να είναι; Γιατί σας λέω ότι βάσει αυτών που ΔΕΝ μας έχουν πει, η κατάσταση είναι πιθανώς πιο άσχημη απο αυτή που λένε".

Η κουβέντα εξελίχθηκε εδώ :

https://twitter.com/former_f1doc/status/443668444790407168
https://twitter.com/former_f1doc/status/443668714878418944
https://twitter.com/former_f1doc/status/443668862656323584
https://twitter.com/former_f1doc/status/443668959821586432
https://twitter.com/former_f1doc/status/443669302001270784
https://twitter.com/former_f1doc/status/443669468217344000

Ο Hartstein είναι γνωστός σαν @former_f1doc στο Twitter ενώ τον Δημήτρη Παπαδόπουλο θα τον βρείτε σαν @f1enigma


Μέχρι πρότινος, η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας ήταν σαφής και λακωνική: η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη και η διαδικασια θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 14/2, η οικογένεια του Schumacher δήλωνε πεπεισμένη πως ο 7-άκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 θα επανέλθει από το τεχνικό κώμα τονίζοντας πως το σημαντικό στη διαδικασία της αφύπνισης δεν είναι η ταχύτητα αλλά η σταθερή και ελεγχόμενη πρόοδος.

Εντωμεταξύ, η εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα του Schumacher ολοκληρώθηκε και όπως ανακοινώθηκε επίσημα δεν υπήρξε καμία αμέλεια από τους υπεύθυνους της πίστας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ατύχημα έγινε εκτός πίστας όπου η σήμανση εναρμονίζεται με τους γαλλικούς νόμους.

Ως γνωστόν, οι φήμες για την υγεία του Γερμανού δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι πως, όπως γράφει στο blog του και ο Gary Hartstein, αν υπήρχαν καλά νέα θα τα είχαμε μάθει από επίσημα χείλη. Σύμφωνα με τον Gary πάντως, αν ο Michael αναπνέει πλέον χωρίς τεχνιτή βοήθεια, κάτι που ο ίδιος πιστεύει πως έχει γίνει, αποτελεί πολύ καλό νέο. Αν όμως δεν είναι ακόμη δυνατή η αποσύνδεσή του από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής, τα πράγματα είναι δυσοίωνα...

Η διαδικασία για να ξυπνήσουν σταδιακά τον Schumacher έχει ξεκινήσει από τα τέλη Γενάρη, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και η Sabine Kehm. Η εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού οδηγού συνεχίζει να τονίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία που δεν έρχεται απο αυτή ή τους γιατρούς πρέπει να θεωρείται εικασία. Το ίδιο με άλλα λόγια έχει πει και ο Gary Hartstein: είναι παραπλανητικές οι ανεπίσημες πληροφορίες που δημοσιεύονται συνεχώς στο διαδίκτυο, αφού κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του ιατρικού φακέλου του Michael Schumacher για να κρίνει τη μετέπειτα πορεία της υγείας του.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε ειδικοί ο εγκέφαλος του Schumacher έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και ακόμη και στο πιο θετικό σενάριο, αν ο Γερμανός καταφέρει να επανέλθει, η ζωή του θα είναι πολύ διαφορετική. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Dr Richard Greenwood, ειδικός στις επεμβάσεις εγκεφάλου, "Αν ο Schumacher τελικά επιζήσει, δεν θα ειναι ο Schumacher που ξέραμε".

Το ιστορικό
Ο Γερμανός πολυπρωταθλητής της Formula 1 βρίσκεται σε κώμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Grenoble στη Γαλλία. Ο Schumacher τραυματίστηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στο χιονοδρομικό κέντρο του Meribel των Γαλλικών Άλπεων κάνοντας σκι μεταξύ δύο πιστών. Παρόλο που φορούσε προστατευτικό κράνος, το τραύμα ήταν πολύ σοβαρό. Μεταφέρθηκε άμεσα σε 15 λεπτά με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Grenoble που ειδικεύεται στις νευροχειρουργικά περιστατικά, όπου του έγινε εγχείριση. Αν και οι πρώτες πληροφορίες δεν ήταν τόσο ανησυχητικές, ωστόσο η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου έγινε και δεύτερη επέμβαση μετά απο την σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, η οποία ήταν πετυχημένη. Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να ακούμε τις απόψεις των ειδικών και σίγουρα ένας απο αυτούς είναι ο συνεργάτης του GoCar και πρώην γιατρός της F1 Gary Hartstein.
Όπως πάντως διευκρίνισε ο καθηγητής Jean-Francois Payen, το ατύχημα ήταν πολύ σοβαρό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ιατρικό team τον κρατούσε σε καταστολή για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Αναμφίβολα, η πολύ καλή φυσική του κατάσταση βοηθά σημαντικά. Να πούμε τέλος πως, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Γερμανού οδηγού, το βίντεο απο την κάμερα που υπήρχε στο κράνος του δώθηκε εθελοντικά στις αρχές που διερευνούν την υπόθεση.

Σε νεότερη ανάρτηση στο προσωπικό του Blog ο πρώην γιατρός της F1 και συνεργάτης του GoCar Gary Hartstein, αναφέρει ότι η απόφαση να μετακινηθεί ο Schumacher στο νοσοκομείο της Grenoble το οποίο δεν έχει ειδική μονάδα νευρολογικής χειρουργικής είναι κάτι το οποίο μπαίνει στα ερωτηματικά και ίσως επιβάρυνε την κατάσταση του Γερμανού οδηγού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...