9 TOP μοντέλα για Empty Nesters

Αποφορτισμένοι από οικογενειακές υποχρεώσεις, οι Empty Nesters μπορούν πλέον να κουμαντάρουν τις ανάγκες τους με ένα μικρότερο και οικονομικότερο αυτοκίνητο, ή ακόμη και να απολαύσουν ένα πιο ιδιαίτερο μοντέλο

  • -
  • -

Όσοι έχουν παιδιά, μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τον όρο/ προσδιορισμό του κοινού για το οποίο μιλάμε. Είναι η περίοδος εκείνη της ζωής ενός ζευγαριού –ή για να το «ανοίξουμε» λίγο περισσότερο, ενός γονιού- που επιστρέφει στο «προ- παιδιών» κοινωνικό status. Με τα παιδιά να έχουν ανοίξει τα φτερά τους για να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες, είτε αυτές λέγονται σπουδές μακριά από το σπίτι, είτε δική τους νέα οικογένεια, το ζευγάρι μπορεί πλέον να συμβιβάσει τα «θέλω» με τις ανάγκες του. Δεδομένου λοιπόν πως δε θα υπαρχουν έξτρα επιβάτες –άντε το πολύ κάνα ‘nonhumanfriend (politically correct εκφράσεις, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την εποχή)- δε θα χρειάζεται να συντηρείται οικογενειακό αυτοκίνητο με την πατροπαράδοτη έννοια του όρου.

Έτσι λοιπόν, η ελευθερία επιλογής διευρύνεται είτε σε ειδικότερες επιλογές (όπως π.χ. είναι τα αμιγώς sport διθέσια, τα cabrio και τα roadster) είτε σε επιλογές «τσέπης friendly» αυτοκινήτου. Πάμε για διθέσια με σπορ χαρακτήρα λοιπόν, ή για μικρά και θαυματουργά, απαλλαγμένα από πολλές έννοιες όπως η αυξημένη κατανάλωση και τα «τραβηγμένα» κόστη χρήσης. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που προτείνουμε έχουν το χαρακτηριστικό των «συμπιεσμένων» απαιτήσεων από τον ιδιοκτήτη μετά την αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερούνται στιλ, ικανοτήτων και λοιπόν χαρακτηριστικών που τα κάνει ξεχωριστά.

 

Fiat Panda
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Ένα
Panda για τα πάντα

Τα λογοπαίγνια με το όνομά του αμέτρητα. Όπως είναι και οι χάρες του μικρού μοντέλου της Fiat, που ζώντας μαζί του συνειδητοποιείς πως μόνο ως μικρό δε στέκεται δίπλα στις ανάγκες σου. Οι εκδόσεις του μοντέλου είναι τόσες όσες χρειάζεται κανείς για να επιλέξει το «δικό του», κυριολεκτικά. Δικίνητο, τετρακίνητο ή με look τετρακίνητου (Trekking), το Panda «κουμπώνει» πάνω στα θέλω του ιδιοκτήτη. Συνέχεια αυτής της διαδικασίας αποτελεί η γκάμα των κινητήρων που περιλαμβάνει σύνολα βενζίνης αλλά και diesel. Ο Twinair των 900 cc και την «ψυχωμένη» απόδοση αλλά και ο 1.3 diesel Multijet με την παραπάνω από ικανοποιητική ροπή του, είναι οι δύο προτάσεις που ξεχωρίζουν για εμάς και σας τις προτείνουμε. Ειδικά η έκδοση με τον Multijet μπορεί να γράψει ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα κατανάλωσης, χωρίς να επιβάλλει ρυθμό χελώνας στις μετακινήσεις. Αισθητικά, εκτός από το γνωστό Panda υπάρχει η επιλογή της έκδοσης Trekking με τα πλαστικά πρόσθετα του αμαξώματος, ενώ αν υπάρχει ανάγκη κίνησης σε δύσβατα εδάφη υπάρχει πάντα και η έκδοση 4x4.  

 

Mini Roadster
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Για
open minded

Από τις περιπτώσεις που «αυτό που βλέπεις, αυτό παίρνεις» είναι το αυστηρά διθέσιο Mini Roadster. Εδώ μιλάμε για πρόταση που απευθύνεται σε όσους έχουν απωθημένο με τα αυτοκίνητα του είδους (ανοιχτά, διθέσια ή και τα δύο) και θέλουν αφενός να τα συνδυάσουν, αφετέρου να μείνουν μακριά από την «κλασσική» φόρμα των roadster που έχει και κάποιες εγγενείς αδυναμίες. Το Mini Roadster είναι μια σχεδόν tailor made περίπτωση αυτοκινήτου για τους empty nesters. Έχει όλο το στυλ του κόσμου, την καλή ποιότητα και τον ιδιαίτερο δυναμισμό του brand Mini για να προκαλέσει και να γίνει πραγματικό αντικείμενο πόθου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι και το ότι κοστίζει το κατιτίς παραπάνω. Ο αντίλογος είναι πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες περιπτώσεις διατήρησης της αξίας, σε ένα πακέτο προφανώς διαχρονικό, μια και αυτό το χαρακτηριστικό είναι στο DNA της εταιρείας. Μόνο βενζινοκίνητες εκδόσεις, από 122 έως 211 ίππους, που καλύπτουν τις απαιτήσεις για επιδόσεις. Προτείνουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα το «βασικό», ως παραπάνω από επαρκές και στη… βάση του τιμοκαταλόγου.  

 

Nissan Micra
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Entry level Ιάπωνας

Μετά το πρόσφατο facelift, το Micra έγινε πολύ πιο κομψό. Είναι ο ορισμός του απροβλημάτιστου μικρού αυτοκινήτου, με τη διάθεση του άθραυστου σε ότι έχει να κάνει με την αξιοπιστία όλων των μοντέλων της εταιρείας. Μοναδική ευελιξία και ιδιαίτερα χαμηλές απαιτήσεις σε καύσιμο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Είναι ευρύχωρο αντιστρόφως ανάλογα του μεγέθους του και προβάλλει την ευκολία των χειρισμών, ως το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων μοντέλων της κατηγορίας. Το Micra κάνει τη διαφορά με τον τρικύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων που αποδίδει 80 ίππους και μπορεί να συνδυαστεί με CVT κιβώτιο ταχυτήτων κάνοντας τις μετακινήσεις ακόμα πιο ξένοιαστη διαδικασία. Αποκλειστικά σε 5θυρο αμάξωμα, το Micra προάγει την πρακτικότητα και αποτελεί μια πολύ καλή περίπτωση αγοράς για όσους θέλουν το αυτοκίνητό τους να δίνει λύσεις όταν χρειάζεται να μετακινηθούν περισσότεροι από δύο ενήλικοι.

 

Peugeot RCZ
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Αντισυμβατικό

Η Peugeot έφτιαξε ένα κομψοτέχνημα, αρκετά εξωτικό σε σχεδίαση για να εντυπωσιάσει, γρήγορο και κοσμοπολίτικο και πάνω απ’ όλα συγκλονιστικό στο δρόμο. Το σαγηνευτικό RCZ κερδίζει οδηγούς και θεατές, ενώ τα πάει περίφημα και στην καθημερινότητα των κουπέ, φυσικά χωρίς να βάζει ως προτεραιότητα τους πίσω επιβάτες στην 2+2 καμπίνα του. Θυμίζει τα παλιά καλά Peugeot, με το γευστικό και απολαυστικό πάτημα που διατηρεί το οδηγικό πάθος ψηλά, προσφέροντας ταυτόχρονα σωστό συνδυασμό άνεσης και απόδοσης από την ανάρτηση, καθώς και ποιότητα κύλισης. Αποκλειστικά με δυο εκδοχές του υπερτροφοδοτούμενου 1.6 με 156 και 200 ίππους, το RCZ βροντοφωνάζει στην μητρική του γλώσσα “vive le sport” με την τιμή του να γυροφέρνει το τριαντάρι και σε αντάλλαγμα εκτός από πικάντικο στιλ και επιδόσεις να προσφέρει κοσμοπολίτικο εξοπλισμό. Μια καλή γροθιά στο κατεστημένο των σπορ κουπέ και ένας καλός τρόπος να ομορφύνεις την μέρα σου και τους δρόμους της περιοχής που κινείσαι.

 

Renault Twingo
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Επιλογή Στυλ

Το σύγχρονο Twingo δίνει ιδιαίτερη σημασία στο στυλ και τις περιορισμένες διαστάσεις. Δεν περνάει απαρατήρητο και αν αυτό δε σας φτάνει, δείτε το κι αλλιώς: είναι από τα πλέον νεανικά ως εικόνα, αυτοκίνητα της συλλογής μας. Είναι ένα χαρισματικό μικρό αυτοκίνητο που προμοτάρει τη διάθεση για εξωστρέφεια με το δικό του μοναδικό τρόπο. Διατίθεται με δύο κινητήρες, έναν βενζίνης και έναν diesel. Ο βενζινοκινητήρας είναι χωρητικότητας 1,2 λίτρων και αποδίδει 75 ίππους, ενώ ο diesel με 1,5 λίτρα χωρητικότητα αποδίδει 10 περισσότερους ίππους. Δεν είναι η διαφορά της ισχύος που μας κάνει να θεωρούμε καλύτερη περίπτωση την έκδοση με τον diesel. Είναι αυτή η αίσθηση της περίσσειας ροπής, με τα 200 Nm να δίνουν επάρκεια ώθησης χωρίς ξεζούμισμα του κινητήρα, εντείνοντας έτσι τη διάθεση για οικονομία καυσίμου του μοντέλου που κρατάει παράλληλα χαμηλά και τις εκπομπές ρύπων (CO2: 90 g/km).

 

Seat Mii
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Πολυσυλλεκτικό

Δυνατός παίκτης της αστικής μετακίνησης, αλλά και με μπόλικη αγάπη για εκτός πόλης διαδρομές. Το ολοκληρωμένο και ποιοτικό προφίλ του Mii εξυπηρετεί με εξαιρετικό τρόπο πολλαπλούς ρόλους, χωρίς μάλιστα να του λείπει το στυλ. Αποτέλεσμα; Απολαμβάνεις υψηλές ανέσεις στην μικρή κατηγορία, με σχεδόν κανένα σοβαρό συμβιβασμό. Αναμφισβήτητα, το μικρό Seat συγκεντρώνει πολύ καλά στοιχεία σε κάθε τομέα, ενώ χάρη σε ορισμένες επεμβάσεις οι green εκδόσεις Ecomotive καταφέρνουν και έχουν εκπομπές CO2 κάτω από το όριο των 100 g/km με όλα τα οφέλη αυτής της απόδοσης, όπως είναι ουσιαστικά η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας. Είναι γεγονός επίσης πως οι διαθέσιμες εκδόσεις του Mii μπορούν να καλύψουν πολλές απαιτήσεις σε επίπεδο ανέσεων, αφού και στον τομέα του εξοπλισμού δεν υπάρχουν κενά. Η τιμή εκκίνησης, τέλος, αποτελεί το δέλεαρ σε σχέση με το αντίστοιχου βεληνεκούς Up! στο οποίο και βασίζεται.

 

Skoda Citigo
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Το λογικό

Οι διαφορές του από τα υπόλοιπα της τριάδας, εντοπίζονται σε λεπτομέρειες. Έλα όμως που οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και το Citigo μας αρέσει. Πρακτικό και ευέλικτο, δίνει την αίσθηση της πολύ καλής κατασκευής έτσι όπως το κάνει και το ακριβότερο «αδερφάκι» (up!), ενώ το πάτημά του παραπέμπει ως αίσθηση σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Προσφέρει σιγουριά και εμπνέει ασφάλεια, είτε κινείσαι στο κέντρο της πόλης, είτε ταξιδεύεις στον ανοιχτό δρόμο, ενώ παράλληλα έχει ιδιαίτερα χαμηλές απαιτήσεις σε καύσιμο. Ο χώρος αποσκευών είναι 251 λίτρα και είναι προφανώς επαρκής για τις ανάγκες δύο ατόμων. Χώρια που αν προκύψει κάποια ανάγκη για μεταφορά ογκώδους αντικειμένου, η αναδίπλωση του πίσω καθίσματος μας φέρνει μπροστά σε ένα μικρό van με διαθέσιμο όγκο 951 λίτρων. Οπότε, χατίρια δε χαλάμε και ότι θέλουμε το φορτώνουμε. Με εκπομπές CO2 105 g/km, το Citigo χαρακτηρίζεται άνετα «πράσινο» ανεξάρτητα με το χρώμα του αμαξώματος, ενώ ως bonus λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, κυκλοφορεί καθημερινά στον πράσινο δακτύλιο.

 

Toyota Yaris
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Το
bluechip

Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Στην τελευταία του γενιά, το Yaris εμφανίζει όλα τα προτερήματα που έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τις παλιότερες εκδόσεις του, εξαλείφοντας τις όποιες «αδυναμίες». Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το καλύτερο μικρό αλλά αυτό, ειδικά στα μικρά αυτοκίνητα, είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η οπτική γωνία πριν την τελική κρίση. Στο δια ταύτα όμως και όσο πιο αντικειμενικά θα μπορούσε να το δει κανείς, το Yaris έχει πάτημα μεγαλύτερου αυτοκινήτου και πληρέστατο εξοπλισμό. Είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση του και μπορεί να κρατάει χαμηλά την κατανάλωση καυσίμου ακόμα και όταν δεν μιλάμε για την υβριδική του έκδοση με τον κινητήρα των 1,5 λίτρων και τους 100 ίππους - στην οποία αν ξεπεραστεί το θέμα του κόστους κτήσης, προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Με το χέρι στην τσέπη η πιο συμφέρουσα έκδοση είναι αυτή με το βενζινοκινητήρα των 1,33 λίτρων και τους 99 ίππους, αλλά με τον 1.4 diesel D-4D των 90 ίππων είναι αυτή που έχει κερδίσει την καρδιά μας.

 

Volkswagen Scirocco
ODHGOS_AGRAS_EMPTY_NESTERS
Σπορ δέλεαρ με ιστορία

Ο παλιός είναι αλλιώς και ποιος παλιός δεν θυμάται το Scirocco ως άπιαστο όνειρο των ‘70s και ‘80s! Τo μοντέλο-θρύλος της VW στα κουπέ μετά από ένα …Αλτσχάιμερ τύπου Corrado, ξαναβρήκε το δρόμο του στην αγορά κλείνοντας ήδη 5ετία, όμως εξακολουθεί να φεύγει σαν το ζεστό ψωμί. Στην δεύτερη νεότητα πια, το Scirocco φουσκώνει από υπερηφάνεια και προσφέρει το δυναμικά μυώδες στιλ, πακέτο με τεχνολογία TSI και ψαγμένο πάτημα που σε ανυψώνει οδηγικά. Κορυφαίο Scirocco στην γκάμα το R με τον δίλιτρο TSI οπλισμένο στους 265 ίππους, επιπέδου GTI το επίσης δίλιτρο R-Line με 210 ίππους και με εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον οι μικρότερες εκδόσεις των 1,4 λίτρων: με 160 ίππους στη διπλά υπερτροφοδοτούμενη έκδοση και 122 στην βασική έκδοση που αξίζει κανείς να σταθεί. Η τελευταία προσφέρει ιδανικά τον ποιο ρεαλιστικό συνδυασμό σε επίπεδο απόδοσης, οικονομίας και τιμής, απουσιάζει μεν από τον εξοπλισμό το DSG, αλλά μόλις που ξεπερνά τα € 22.000. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...