F1: Πόσο κόστισε το ατύχημα του Mick Schumacher;

Ο Mick Schumacher είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα στο πλαίσιο του Γκραν Πρι της Σαουδικής Αραβίας, από το οποίο καταστράφηκε το μονοθέσιο με πολύ μεγάλο κόστος για την ομάδα του.

  • -
  • -

Στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου ο Γερμανός οδηγός έχασε τον έλεγχο της Haas που οδηγούσε, με το μονοθέσιο να καταλήγει στον τοίχο και να παθαίνει πολύ μεγάλη ζημιά. Ενδεικτικό του πόσο σφοδρό ήταν το ατύχημα, είναι το γεγονός ότι ο Schumacher δέχτηκε στιγμιαία 33 G επιτάχυνσης.

Schumacher

Μετά τη σύγκρουση ο νεαρός οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία του, όμως η ομάδα επέλεξε να μην τον αφήσει να αγωνιστεί. Αυτό έγινε επειδή η ζημιά στη VF-22 ήταν τόσο μεγάλη, ώστε λόγω των επιδιορθώσεων θα αναγκαζόταν να ξεκινήσει από το pit lane. Κατά συνέπεια οι πιθανότητες για βαθμό θα ήταν από πολύ μικρές έως μηδενικές, οπότε θα υπήρχε καταπόνηση του κινητήρα χωρίς όφελος.

Τι θα κληθεί να πληρώσει η Haas για το ατύχημα του Schumacher;

Μπορεί η Haas με αυτόν τον τρόπο να προστάτεψε τον κινητήρα, όμως δεν μπορεί να προστατέψει την τσέπη της από το κόστος των επισκευών, το οποίο υπολογίζεται ότι κινείται ανάμεσα στο μισό και το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Δείτε ακόμα: F1: Τρομακτικό ατύχημα του Schumacher - Στον τοίχο με 270 km/h [video]

Οι ομάδες δεν έχουν τα περιθώρια να αντέξουν πολλά, τόσο σοβαρά ατυχήματα, καθώς αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους. Ξεκινώντας από το 2021, οι ομάδες δεν μπορούν να ξοδεύουν κάθε χρόνο όσα χρήματα θέλουν και μπορούν. Αντίθετα, έχει θεσπιστεί ένα όριο, το λεγόμενο budget cap. Το 2021 αυτό ήταν στα 145 εκατομμύρια δολάρια. Για το 2022 είναι στα 140 εκατομμύρια δολάρια και το 2023 θα μειωθεί περαιτέρω, στα 135 εκατομμύρια δολάρια.

Schumacher

Αυτό σημαίνει πως όταν μία ομάδα χαλάει λεφτά για επισκευές, αναγκάζεται να τα «κόψει» από αλλού, με την εξέλιξη του μονοθεσίου μέσα στη χρονιά να είναι συνήθως ο τομέας που ζημιώνεται.

Άραγε πόσο θα επηρεάσει την εξέλιξη της VF-22 και γενικότερα της Haas στο φετινό πρωτάθλημα το ατύχημα του Schumacher; Πότε θα καταφέρει να πάρει τους πρώτους του βαθμούς;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...