Grand Prix Γαλλίας: Εύκολη νίκη για τον Hamilton

65η νίκη στη Formula 1 για τον Βρετανό

  • -
  • -

Ένα αρκετά εύκολο απόγευμα πέρασε στην πίστα Paul Ricard ο Lewis Hamilton (Mercedes). Σημείωσε την 65η νίκη του στη Formula 1 και πρώτη στη Γαλλία, η οποία σε συνδυασμό με την πέμπτη θέση του Sebastien Vettel τον επανέφερε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. 

Λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση υπήρξε επαφή ανάμεσα στους Bottas και Vettel με αποτέλεσμα και οι δύο να χρειαστεί να επισκεφθούν τα pits, υπό καθεστώς safety car. Ο Vettel άλλαξε εμπρός αεροτομή και οι μηχανικοί της Ferrari τοποθέτησαν στο μονοθέσιό του soft ελαστικά ώστε να ολοκληρώσει τον αγώνα με αυτά. Ο Vettel επέστρεψε στην 17η θέση και ο Bottas στην 18η. Σε άλλο συμβάν εγκατέλειψαν οι Ocon, Gasly.

Οι αγωνοδίκες διερεύνησαν το συμβάν και έκριναν ότι ευθύνεται ο Vettel, στον οποίο επέβαλαν ποινή 5 δευτερολέπτων.

Μπροστά ο Hamilton απέφυγε τα δράματα, ενώ ο Verstappen (Red Bull Racing) εκμεταλλεύτηκε την επαφή των μονοθεσίων και ανέβηκε στη δεύτερη θέση, έχοντας πίσω του τον Sainz (Renault). Την ίδια στιγμή ο Ricciardo ήταν 4ος και ο Raikkonen 6ος.

Το safety car αποχώρησε από την πίστα στον 5ο γύρο και ο Hamilton προσπάθησε αμέσως να δημιουργήσει απόσταση ασφαλείας, δείγμα του ότι σημείωσε τον ταχύτερο γύρο.

Στον 9ο γύρο ο Ricciardo προσπέρασε τον Sainz, την ίδια ώρα που ο Vettel είχε ανέβει στην 11η θέση (13ος ο Bottas). Πίσω από τον Ricciardo ανέβηκε ο Raikkonen, ενώ στην κορυφή ο Hamilton είχε διευρύνει την απόσταση από τον Verstappen στα 3 sec.

Ο 20ος γύρος βρήκε τον Vettel να προσπερνά τον Sainz και να ανεβαίνει στην 5η θέση, πίσω από τον Raikkonen. Την ίδια ώρα ο Hamilton συνέχιζε στο δικό του γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τη διαφορά του από τον Verstappen πάνω από τα 5 sec.

Στον 26ο γύρο ο Verstappen έκανε αλλαγή ελαστικών και επέστρεψε στην πίστα 4ος, μπροστά από τον Vettel. Ο Ricciardo μπήκε στα pit για ελαστικά τρεις γύρους αργότερα (ήταν 2ος) και γύρισε στην πίστα στην 5η θέση, πίσω από τον Vettel.

Ο Hamilton μπήκε στα pits για αλλαγή ελαστικών στον 33ο γύρο, έχοντας απόσταση 20 sec από τον Raikkonen. Ο Βρετανός επέστρεψε στην πίστα πίσω από τον Φινλανδό, ο οποίος βέβαια δεν είχε κάνει έως τότε pit stop.

Λίγο αργότερα ο Ricciardo προσπέρασε τον Vettel για την επιστροφή του στην 3η θέση, καθώς την ίδια στιγμή ο Raikkonen άλλαζε ελαστικά. Έτσι οι δύο Ferrari ήταν στις θέσεις 4-5, με τους Vettel και Raikkonen αντίστοιχα.

Ξανά επικεφαλής του αγώνα ο Hamilton συνέχιζε να κάνει τον ταχύτερο γύρο στο Paul Ricard. Πίσω του οι δύο Red Bull ήταν σε απόσταση που δεν μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή.

Στον 39ο γύρο ο Raikkonen προσπέρασε τον Vettel, τα ελαστικά του οποίου είχαν χάσει πλέον σε απόδοση. Έτσι ο Γερμανός πραγματοποίησε νέο pit stop δύο γύρους μετά, παραμένοντας στην 5η θέση. Ήταν όμως πλέον πολύ πίσω από τον team mate του (στα 35 sec) και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε ο αγώνας για εκείνον.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στη μάχη Ricciardo-Raikkonen για την 3η θέση. Στον 47ο γύρο ο Φινλανδός πέρασε τον Αυστραλό και εξασφάλισε την παρουσία του στο βάθρο, δίπλα στους Hamilton, Verstappen. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τον Bottas να τερματίζει 7ος.

Στη βαθμολογία, ο Hamilton επέστρεψε στην κορυφή με 145 βαθμούς, έναντι 131 του Vettel.

Επόμενο Grand Prix σε μία εβδομάδα (1 Ιουλίου) στην Αυστρία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...