Skoda Fabia: Φτάνει για διακοπές οικογένειας με 2 παιδιά; Το δοκιμάσαμε

Είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο μήκους 4,1 μέτρων να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας στις καλοκαιρινές διακοπές; Κάναμε το πείραμα με τo νέo Fabia και το διαπιστώσαμε.

  • -
  • -

Τα δεδομνένα ήταν: 2 ενήλικες, 2 παιδιά, 14 ημέρες σε δύο διαφορετικά μέρη, με την απόσταση του ταξιδιού στο σύνολο να ξεπερνά τα 1.000 χλμ. Για να καλυφθούν οι μεταφορικές ανάγκες, οι περισσότεροι θα αναζητούσαν ένα μεσαίο SUV με χωρητικότητα αποσκευών τουλάχιστον 500 λίτρα. Εμείς, αποφασίσαμε να κάνουμε διακοπές με τo νέο Fabia, το αυτοκίνητο, το οποίο, όπως αναφέρει η Skoda επαναπροσδιορίζει την κατηγορία των supermini.

fabia

Η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ήταν αυτή με τον κινητήρα βενζίνης 1.0 TSI απόδοσης 110 ίππων. Το αυτοκίνητο διέθετε πλούσιο εξοπλισμό, με ψηφιακές οθόνες 9,2 ιντσών και πληθώρα συστημάτων ασφαλείας. Ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι αν μπορεί να μεταφέρει με άνεση τέσσερα άτομα με όλες τις βαλίτσες. Το πορτμπαγκάζ των 380 λίτρων, με βάση τα απόλυτα νούμερα και τις μεταφορικές ανάγκες για ένα τέτοιο ταξίδι φαντάζει οριακό. Όσοι έχουν παιδιά, μπορούν να αντιληφθούν πόσο δύσκολο είναι να χωρέσει όλα τα μπαγκάζια ένα τέτοιο πορτμπαγκάζ για διακοπές δύο εβδομάδων.

fabia

Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, το Fabia είναι αρκετά μεγαλύτερο σε διαστάσεις, με την καμπίνα να διακρίνεται για την πρακτικότητά της. Οι λύσεις σε όλο το σαλόνι ξεπερνούν τις προσδοκίες, με τις διπλές θήκες στην πλάτη των εμπρός καθισμάτων για αποθήκευση των tablet και τον χώρο στο κεντρικό τούνελ ανάμεσα στους πίσω επιβάτες που μετατρέπεται και σε ποτηροθήκη, να αποδεικνύονται αφάνταστα χρήσιμες.

Πόσες βαλίτσες χωράνε στο πορτμπαγκάζ του Fabia;

Αυτό βέβαια που προβληματίζει έναν οικογενειάρχη, είναι πόσες αποσκευές χωράνε. Χάρη στο βαθύ δάπεδο, αν τοποθετήσεις προσεκτικά τέσσερις βαλίτσες μικρομεσαίου μεγέθους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως διαπιστώσαμε, το Fabia είναι ανέλπιστα ευρύχωρο. Εμείς, καταφέραμε χωρίς να προβούμε σε μαθηματικές πράξεις, να βολέψουμε ακόμη και τσάντες θαλάσσης, κουβαδάκια και είδη ψαρέματος (!), χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η ορατότητα από τον κεντρικό καθρέπτη.

fabia

Τα παιδιά στα πίσω καθίσματα δεν παραπονέθηκαν ποτέ για έλλειψη άνεσης, ενώ τα ειδικά δίχτυα αποδείχθηκαν εκπληκτικά, καθώς αποθηκεύσαμε ρακέτες, σαγιονάρες και μικρά αντικείμενα με απόλυτη ασφάλεια.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τη διαφορά στο supermini της Skoda είναι οι αεραγωγοί του κλιματισμού για τους πίσω επιβάτες. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει επίπεδα καύσωνα, το να έχεις στη διάθεσή του αεραγωγούς για κάθε επιβάτη που προσφέρουν κρύο αέρα στον ελάχιστο χρόνο, αποδεικνύεται λυτρωτικό.

fabia

Συνολικά, το νέο Skoda Fabia φέρει μαζί με τα ειδικά σχεδιασμένα αλεξήλια, το κουτί στη σήραγγα μετάδοσης, την αφαιρούμενη θήκη για κύπελλα μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων και τη θέση για ασύρματη φόρτιση του κινητού, 43 Simply Clever λύσεις! Χώρια οι υποδοχές USB-C, ακόμη και πίσω.

Φθάνουν οι 110 ίπποι του 1.0 TSI;

Η απάντηση μετά από 1.100 χιλιόμετρα σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, είναι πως φθάνουν και περισσεύουν. Παρά το βάρος των τεσσάρων αποσκευών και των αποσκευών, το 1.000άρι μοτέρ επέδειξε αξιοζήλευτη δύναμη, σε πληρότητα που συναντάς σε αυτοκίνητα μεγαλύτερα και ακριβότερα. Η λειτουργία του είναι γραμμικότατη, η ροπή άφθονη σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών και ειδικά από τις 2.000 έως τις 3.000 σ.α.λ. και το κιβώτιο αξιοθαύμαστο σε αίσθηση και αμεσότητα. Η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο, παρέχουν τέτοια σταθερότητα στα πολλά χιλιόμετρα, που ελάχιστα ανταγωνιστικά μοντέλα προσφέρουν. Όσο για την κατανάλωση καυσίμου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κυμάνθηκε από 6 έως 6,5 λίτρα ανά 100 χλμ., τιμή άκρως ικανοποιητική σε πραγματικές συνθήκες.

fabia

Διαβάστε και δείτε σε video τη δοκιμή του Skoda Fabia 1.0 TSI DSG

Αναμφισβήτητα, το νέο Skoda Fabia απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Οι δυνατότητες αυτού του αυτοκινήτου είναι τόσο μεγάλες που καλύπτει και με το παραπάνω τόσο τις καθημερινές ανάγκες όσο και αυτές σε ένα ταξίδι. Κινείται με περίσσια άνεση μέσα στην πόλη, επιδεικνύει αξιοζήλευτη σταθερότητα στην εθνική οδό και δεν κουράζει σε πολύωρα ταξίδια. Ο κινητήρας 1.0 TSI με τους 110 ίππους έχει μια μοναδική αίσθηση, σε βαθμό αριστείας μάλιστα, όντας ισχυρότατος και οικονομικός.

Η τιμή του Fabia 1.0 TSI 100 PS ξεκινά από 17.500 ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά. Εμείς ωστόσο, επιλέγουμε την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο DSG7. Κοστίζει 1.650 € επιπλέον, αλλά ανεβάζει τόσο πολύ το οδηγικό επίπεδο του μοντέλου που τα αξίζει και με το παραπάνω.