Μένουμε μέσα, για να βγούμε πιο δυνατοί

  • -
  • -

Από την ενημέρωση που μας δίνει καθημερινά με την απαραίτητη επιστημονική εμπειρία, ευθύνη και ψυχραιμία ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, κρατάω τα εξής λόγια: «Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία». Συγκρατημένα μεν, αισιόδοξος δε. Κι εγώ προσωπικά, αυτό επιλέγω να είμαι.

Το 2020 προμηνυόταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Οι νέοι κανονισμοί WLTP που αφορούν την εργοστασιακή μέτρηση κατανάλωσης καυσίμου και ρύπων στα καινούρια αυτοκίνητα, αλλά και τα βαριά πρόστιμα για τις εταιρίες οι οποίες ξεπερνούν τα όρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ένα χοντρό αγκάθι στα οικονομικά κάθε κατασκευαστή. Και όχι μόνο, αφού όλο αυτό φυσικά επηρεάζει και τις αντιπροσωπείες σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σαν να μην έφταναν οι νέοι κανονισμοί ρύπων, ήρθε και ο κορονοϊός και πάγωσε τα πάντα. Οι εκθέσεις είναι ανοιχτές απλά για να αερίζονται, οι νέοι πελάτες είναι είδος σε καραντίνα και τα νούμερα της αγοράς για το Μάρτιο και τον Απρίλιο αναμένεται να κάνουν βουτιά αυτοκτονίας. Κι όμως. Χρειάζεται ηρεμία και μια πιο ψύχραιμη ματιά, να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που θα προκύψουν.

Ναι, υπάρχουν και αυτές! Και το γνωρίζουν και τα στελέχη της ελληνικής αγοράς, τουλάχιστον εκείνοι που δεν σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αντίθετα σηκώνουν τα μανίκια και ψάχνουν να βρουν νέες ιδέες και λύσεις. Με όσους έχουμε μιλήσει αυτές τις μέρες (δείτε το σχετικό μεγάλο ρεπορτάζ του GOCAR για την ελληνική αγορά στην εποχή του κορονοϊού), έδειξαν μεγάλη ετοιμότητα, αμεσότητα στις αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την προστασία εργαζομένων και πελατών, αλλά και μια διάθεση για εκμετάλλευση των ψηφιακών δυνατοτήτων, τώρα που ο κόσμος εξοικειώνεται αναγκαστικά με online εφαρμογές και διαδικασίες - μερικές από τις νέες δυνατότητες που θα προκύψουν…

Την τελευταία δεκαετία οι Έλληνες μάθαμε πώς να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Και αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι θα ανακάμψουμε σύντομα από αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Σίγουρα πολλά πράγματα θα αλλάξουν, αλλά θα είναι προς το καλύτερο. Θα εστιάζουμε πλέον περισσότερο στα σημαντικά, στην ουσία. Στο τέλος θα βγούμε από όλο αυτό πιο δυνατοί. Διαφορετικοί σίγουρα, αλλά καλύτεροι και πιο ουσιαστικοί.

#μένουμε_σπίτι
#φρενάρουμε_τον_ιό