Ρεπορτάζ: Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου στην εποχή του κορονοϊού

Λες και δεν είχε ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά, η ελληνική αγορά του αυτοκινήτου καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμη πολύ σοβαρή κρίση. Οικονομική σαφώς, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να βάλλεται περισσότερο από ποτέ

  • -
  • -

Η εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και τα επακόλουθα μέτρα για τον περιορισμό της, έγιναν με ρυθμούς που όλοι μας δυσκολευτήκαμε να ακολουθήσουμε: από την αναβολή εκδηλώσεων και την εξ αποστάσεως εργασία, μέχρι το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας στους δρόμους για όλους τους πολίτες.

Όλοι αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε ανάλογα την καθημερινότητά μας, βοηθώντας τόσο τις κρατικές υπηρεσίες με το να μένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι, όσο και όσους γύρω μας έχουν ανάγκη. Υψηλό βαθμό ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες έδειξαν οι εταιρείες του αυτοκινήτου στη χώρα μας: εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες τους, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υπηρεσίες πώλησης και συντήρησης των αυτοκινήτων.

Safety first

Με τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας να γίνονται γνωστά, οι εισαγωγικές εταιρείες αντέδρασαν γρήγορα, προσαρμόζοντας τις διαδικασίες πώλησης, test drive, επισκευής και συντήρησης των οχημάτων στα νέα δεδομένα, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Συχνές απολυμάνεις των εκθέσεων και των συνεργείων και εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Οι σύμβουλοι πωλήσεων, οι μηχανικοί αλλά και οι πελάτες είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε να προσαρμοστούν άμεσα σε νέα δεδομένα ως προς τη μεταξύ τους επικοινωνία, τη θέση τους στο χώρο, τη χρήση προστατευτικών μέσων: Μάσκες, αντισηπτικά και γάντια έγιναν μέρος της επικοινωνίας τους. Τουλάχιστον μέχρι να έρθει το κλείσιμο των εκθέσεων, απόφαση η οποία ήταν μέρος των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πολιτεία αλλά και κάτι που ήθελαν οι εταιρείες ώστε να προστατέψουν την ασφάλεια του προσωπικού τους, αλλά και των πελατών. 

Κάποιες εταιρείες αντέδρασαν ταχύτερα ή πιο έντονα από άλλες. Για παράδειγμα, η Ford Motor Hellas προχώρησε γρήγορα στην εφαρμογή του “No Touch Contacting Business”. Αφού ενημέρωσε άμεσα το προσωπικό και το επίσημο δίκτυο της, σε σχέση με τους τρόπους προστασίας και περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθιέρωσε τη διαδικασία απολύμανσης κάθε οχήματος πριν την πραγματοποίηση Test Drive, πριν την παράδοση κάθε νέου αυτοκινήτου στους πελάτες της, αλλά και για τα οχήματα που επισκέπτονται το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών. Παράλληλα, η εταιρεία παρέχει υπηρεσία παραλαβής και παράδοσης του οχήματος από το χώρο του πελάτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GOCAR, και άλλες εταιρείες εξυπηρετούν με ανάλογες υπηρεσίες τους πελάτες τους, αναλαμβάνοντας να παραλάβουν και να παραδώσουν κατ’ οίκον αυτοκίνητα για προγραμματισμένη συντήρηση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον περιορισμό των μετακινήσεων.

#μένουμε_σπίτι αλλά διατηρούμε επαφή

Το αυτοκίνητο από τη φύση του δεν συμβαδίζει με το #μένουμε_σπίτι. Παρόλα αυτά, όταν η υπεύθυνη συμπεριφορά συνδυάζεται με δημιουργική σκέψη το μήνυμα μπορεί να είναι ισχυρό, αισθητικά ενδιαφέρον και να ενισχύει παρά να αποδυναμώνει τη σχέση των πελατών με την αγαπημένη τους μάρκα. Στα social media βρίσκει κανείς εξαιρετικά πρωτότυπες ιδέες.

Με καμπάνιες σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα, οι εισαγωγικές εταιρείες ενημερώνουν διαρκώς τους πελάτες τους για χρηστικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των συνεργείων, στην κατ’ ιδίαν εξυπηρέτηση κατόπιν ραντεβού ακόμη και για θέματα που αφορούν στις πωλήσεις και παραδόσεις νέων αυτοκινήτων, υπενθυμίζουν τις διαδικασίες για τη νόμιμη και υπό προϋποθέσεις κίνηση των πελατών προς και από τις εγκαταστάσεις τους. Παράλληλα, προσφέρουν συμβουλές προστασίας από τον κορονοϊό (καθαρισμού - απολύμανσης), συντήρησης του αυτοκίνητου, ακόμη και προτάσεις για τον ελεύθερο χρόνο μικρών και μεγάλων (χειροτεχνίες και ζωγραφική).  

Για το κοινό συμφέρον

Όπως αρκετοί ακόμη κλάδοι, οι εισαγωγείς-αντιπρόσωποι αυτοκινήτων έχουν προχωρήσει σε μία σειρά προσφορών προς τις κρατικές υπηρεσίες και κυρίως στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικά, η Kosmocar (Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley, Ducati) παραχώρησε ένα νέο και άρτια εξοπλισμένο ασθενοφόρο Volkswagen Crafter, επιβατικά αυτοκίνητα από τις μάρκες τις οποίες εισάγει στην Ελλάδα στη διάθεση του ΕΟΔΥ για τα κινητά συνεργεία λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια, καθώς και στόλο επαγγελματικών οχημάτων στις αλυσίδες εμπορίας, ώστε να διευκολυνθούν οι κατ’ οίκον παραδόσεις τροφίμων και άλλων αγαθών άμεσης ανάγκης.

Ο Όμιλος Σαρακάκη (Honda, Mitsubishi), μετά από συνεννόηση με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, παραχώρησε οχήματα στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει αυξημένο έργο την παρούσα περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, στην διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έθεσε ένα λεωφορείο Volvo Irizar 51 θέσεων και ένα φορτηγό Volvo FH16 τράκτορα-ελκυστήρα 600 ίππων, με δυνατότητα μεταφοράς μικτού φορτίου 40 τόνων.  Eπίσης, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας διέθεσε άμεσα επιβατικά αυτοκίνητα Honda και Mitsubishi, όπως και μοτοσικλέτες Honda, ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων δειγματοληψίας.
Σε δεύτερη φάση, η εταιρεία παραχώρησε και στο Δήμο Αθηναίων 15 καινούργια δίκυκλα Honda Supra GTR150 προς αξιοποίησή τους από τη Δημοτική Αστυνομία με στόχο την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στον έλεγχο των Βεβαιώσεων Μετακίνησης των πολιτών για τη διασφάλιση τήρησης του επιβεβλημένου περιορισμού κυκλοφορίας.

Από την πλευρά της, η Toyota Ελλάς, συνδράμει έμπρακτα την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για την παροχή οχημάτων για όλο το χρονικό διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρέχει 150 οχήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα «Βοήθεια στη Σπίτι», σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε δύσβατες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα (μεταξύ άλλων σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία, Θράκη, αλλά και τα ακριτικά νησιά Τήλου, Λέρου και Κάσου στα Δωδεκάνησα).

Στη διάθεση της πολιτείας και των δήμων της χώρας έθεσε η Μοτοδυναμική επιβατικά οχήματα, vans και μοτοσικλέτες ώστε να χρησιμοποιηθούν όπως και όπου οι ανάγκες το απαιτούν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των θυγατρικών της (Yamaha, Porsche, Sixt, Μοτοδίκτυο). Παράλληλα αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη συνολική φροντίδα και συντήρηση των οχημάτων που παραχωρεί.

Ο Όμιλος Συγγελίδη (Peugeot, Citroen, DS Automobiles) έδωσε στο πανελλαδικό δίκτυο των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών Peugeot οδηγίες για την άμεση κινητοποίησή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των 143 ασθενοφόρων Peugeot Boxer, τα οποία αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΚΑΒ.

Θα αλλάξει ο κορονοϊός την αγορά αυτοκινήτου;

Είναι μια προσωρινή παύση ή μια βαθιά κρίση που θα αλλάξει ουσιαστικά τη λειτουργία της αγοράς αυτοκινήτου; Αυτή είναι η ερώτηση του εκατομμυρίου, στην οποία καλούνται να βρουν απάντηση οι εισαγωγικές εταιρείες και τα στελέχη που διαχειρίζονται την τύχη τους.

Το #μένουμε_σπίτι έχει οδηγήσει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις σε μια πολύ γρήγορη στροφή προς έναν απομακρυσμένο, «ανέπαφο» τρόπο αλληλεπίδρασης. Μέσα σε λίγες μέρες μάθαμε να εκτελούμε online εργασίες και κάνουμε αγορές που ως τώρα δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί και τολμήσει. Θα γίνει άραγε κάτι αντίστοιχο και στην αγορά αυτοκινήτου;

Ήδη, στην ιστοσελίδα αρκετών εταιρειών φιλοξενούνται configurators (διαμορφωτές), μέσω των οποίων μπορείς να επιλέξεις το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει, να το διαμορφώσεις με βάση τις προτιμήσεις σου (κινητήρα, κιβώτιο, χρώμα, ζάντες αλουμινίου, πακέτα καμπίνας επιβατών, προαιρετικό εξοπλισμό κ.α.) και να καταθέσεις το αίτημα για την αγορά του. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον αυτό να καταλήγει σε ένα σύστημα online παραγγελίας, με τον πελάτη να βάζει προκαταβολή, να επιλέγει χρηματοδότηση και το αυτοκίνητο να φτάνει στην πόρτα του χωρίς ο ίδιος να επισκεφθεί την έκθεση;

Η αναγκαστική (και άμεση) ψηφιοποίηση της λειτουργίας διαφόρων κρατικών υπηρεσιών σίγουρα θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη αν πράγματι στην πορεία του χρόνου φανεί ότι αυτές είναι οι ανάγκες της αγοράς.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Τα τελευταία χρόνια μιλήσαμε πολύ για την ιδιοκτησία ως ξεπερασμένο μοντέλο κινητικότητας, προβάλλοντας την κοινή χρήση, τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως τις πιο βιώσιμες λύσεις. Τώρα, όσο περισσότερο εμπεδώνεται η αντίληψη πως η απομόνωση στον προσωπικό χώρο είναι το ασφαλές καταφύγιο καθενός, μήπως το «ΙΧ» παίρνει μια γενναία παράταση ζωής;

Και με τον εξηλεκτρισμό τι γίνεται; Η κρίση βρήκε την αγορά σε μια μεταβατική φάση, στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Στις αρχές καλοκαιριού αναμένονταν τα ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Η οποία είναι, τρόπον τινά, προϋπόθεση όλων των προαναφερθεισών σύγχρονων και μελλοντικών τάσεων κινητικότητας.

Ερωτήματα ως ένα βαθμό φιλοσοφικά αλλά και εκτιμήσεις για το κοντινό μέλλον είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με στελέχη της αγοράς, προσπαθώντας να χαρτογραφήσουμε τα νερά στα οποία θα πλεύσουμε τους επόμενους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ 7 ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ)

Νίκος Νοταράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ford Motor Ελλάς
“Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα”

 

Δημήτρης Καββούρης, Chief Operating Officer Citroen & DS Automobiles
“Είμαι περήφανος για το πώς οι Έλληνες διαχειρίζονται τις μεγάλες κρίσεις”

 

Νικόλας Μπέρναρντ, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Audi
“Η εξέλιξη επιταχύνεται. Θα δούμε σημαντικές αλλαγές”

 

Νίκος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Volkswagen
“Προτεραιότητά είναι η υγεία. Αλλά τα σχέδιά μας θα προχωρήσουν”

 

Νίκος Χαλβαντζής, Γενικός Διευθυντής Kia Hellas
“Η προσωπική επικοινωνία θα διατηρηθεί για ό,τι έχει περισσότερη σημασία”

 

Χάρης Δάνδουρας, Εμπορικός Διευθυντής SEAT
“Ολόκληρη η SEAT εργάζεται για να σωθούν ζωές. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν”

 

Νάσος Δέδες, Διευθυντής Marketing Hyundai Hellas
“Θα επανεκτιμηθούν τα απλά πράγματα και ο ποιοτικός χρόνος”

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...