ΔΟΚΙΜΗ: Mercedes-Benz GLA 180 d auto

Η κατηγορία των crossover έχει απογειωθεί, με την GLA να είναι ένας σημαντικός εκπρόσωπός της που δίνει έμφαση στην ποιότητα και την πολυτέλεια, προσφέροντας παράλληλα μεγάλη γκάμα επιλογών

  • -
  • -
Ισχύς109 PS
Ροπή260 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h12,0 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,0 lt/100km
Εκπομπές CO2105 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η Mercedes-Benz GLA ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε σε αισθητική, ποιότητα, εξοπλισμό και κινητήρες, με τη βασική έκδοση του 1.5 diesel να αποτελεί πάντα την αιχμή του δόρατος για την ελληνική αγορά.


Ακόμα πιο ποιοτική και εκλεπτυσμένη, με πλουσιότερο επίπεδο εξοπλισμού και μεγαλύτερο βάθος στη γκάμα της, η GLA στην ανανεωμένη εκδοχή της αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η βάση της ήταν αυτή που την έκανε και προσιτή σε κτήση και έδωσε στην Mercedes-Benz ένα νέο κοινό, μικρότερης ηλικίας και πιο μοντέρνας φιλοσοφίας, που δεν χρειάζεται να έχει καταθέσεις στην Ελβετία για να αποκτήσει ένα από τα μοντέλα της.

Φυσικά με τόσο πλούσια γκάμα εκδόσεων η Mercedes-Benz GLA είναι για όλα τα βαλάντια. Μπορείς να επιλέξεις από τη βασική με τον μικρό diesel κινητήρα των 1,5 λίτρων με τους 109 ίππους, μέχρι την γρήγορη AMG με τον κορυφαίο 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που αποδίδει σε αυτή την ανανεωμένη γενιά την τιμή ρεκόρ των 381 ίππων! Κάθε έκδοση έχει το κοινό της, αλλά αυτή που έκανε ευρέως γνωστή τη GLA και γέμισε τα ταμεία της Mercedes-Benz, στην ελληνική αγορά τουλάχιστον, είναι η GLA 180 d.

Απ’ έξω εμφάνιση

Πατώντας στα γνωστά μονοπάτια και χωρίς να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της GLA, οι σχεδιαστές της Mercedes-Benz ενίσχυσαν το μοντέλο όσον αφορά τη δυναμική του, διατηρώντας παράλληλα την εκλεπτυσμένη αισθητική που τη χαρακτηρίζει. Ανασχεδιασμένοι είναι τώρα οι προφυλακτήρες με ένθετα χρωμίου να κλέβουν την παράσταση. Η μάσκα άλλαξε επίσης, έχοντας δύο οριζόντια φιλέτα με ορθογώνιες τρύπες, μοτίβο το οποίο συναντάμε και πιο κάτω στη χαμηλότερη εισαγωγή.

Τα φώτα έγιναν πιο έντονα με τεχνολογία LED, τόσο για τα εμπρός όσο και για τα πίσω. Εκεί την παράσταση κλέβει ο προφυλακτήρας με τις μεγάλες απολήξεις των εξατμίσεων που είναι τοποθετημένες στις δύο άκρες και αποτελούν συνέχεια της επένδυσης χρωμίου που αγκαλιάζει το κάτω μέρος. Νέας σχεδίασης ζάντες αλουμινίου, όπως και περισσότερες εξωτερικές αποχρώσεις 11 στον αριθμό είναι διαθέσιμες και αναβαθμίζουν με τη σειρά τους την αισθητική της ανανεωμένης GLA. Ανάλογα με το πακέτο η GLA μπορεί να «κάθεται» πιο χαμηλά στην άσφαλτο φορώντας τα καλούδια της AMG ή με το off road pack να σηκωθεί 30 mm πιο ψηλά για τους λάτρεις της περιπέτειας εκτός δρόμου.

Από μέσα ποιότητα

Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι πιο εκτεταμένες, με την αναβάθμιση της ποιότητας να κάνει ακόμα πιο εκλεπτυσμένο το εσωτερικό της GLA. Νέος ψηφιακός πίνακας στα όργανα και μεγάλη οθόνη σε στιλ τάμπλετ - μεγέθους οκτώ ιντσών - με υψηλή ανάλυση, κάμερα οπισθοπορείας και άνοιγμα της πόρτας του χώρου αποσκευών χωρίς τη χρήση κλειδιού (hands free access), απλά με το πέρασμα του ποδιού κάτω από τον προφυλακτήρα, θα τα βρείτε πλέον στο βασικό εξοπλισμό του γερμανικού crossover. Σε παγκόσμια πρώτη για την κατηγορία της, η GLA εφοδιάζεται με κάμερα 360 μοιρών, που μεταδίδει στην οθόνη ενιαία ή σε επτά διαφορετικά πλαίσια, εικόνες γύρω και σε ψηφιακή απεικόνιση πάνω από το αυτοκίνητο. Επιπλέον, στις συνδέσεις προστέθηκε και αυτή του Android Auto κάνοντας ακόμα πιο πλούσιο το τεχνολογικό υπόβαθρο του μοντέλου. Επίσης, νέες επενδύσεις σε καθίσματα και ταμπλό βελτίωσαν και έκαναν πιο νεανική την εικόνα του αυτοκινήτου.

Αναμφίβολα το εσωτερικό της GLA είναι ευχάριστο και ένα μέρος στο οποίο θέλεις να ζεις. Απολαμβάνεις την κάθε στιγμή μαζί της, κάνοντας πιο ευχάριστες τις μετακινήσεις ακόμα και σε αστικό περιβάλλον, μέσα στην κίνηση. Σε αυτό συμβάλει και το έξτρα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με τις επτά σχέσεις. Συνδυάζεται άψογα με τον μικρό diesel κινητήρα και αναδεικνύει τις αρετές του εστιάζοντας στην πλούσια ροπή του. Η θέση οδήγησης είναι σχετικά ψηλή ακόμα και στην χαμηλότερη ρύθμιση του καθίσματος, αλλά σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ρυθμίσεις του τιμονιού, αγγίζει σχεδόν το τέλειο. Άνεση και στήριξη από τα ποιοτικά καθίσματα είναι υψηλού επιπέδου και δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα. Η μεταφορά του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου στην κολόνα του τιμονιού απελευθερώνει χώρο στην κεντρική κονσόλα και ανεβάζει το δείκτη πρακτικότητας του αυτοκινήτου.

Με μήκος 4.424 mm, πλάτος 1.804 mm, ύψος 1.494 mm μεταξόνιο 2.699 mm, η GLA είναι από τα μεγαλύτερα crossover της μικρής κατηγορίας, ωστόσο αυτό δεν εξαργυρώνεται από τους πίσω επιβάτες, όσον αφορά τους διαθέσιμους για αυτούς χώρους. Κυρίως όσον αφορά το κεφάλι τους, αφού η γυρτή οροφή κλέβει από το ωφέλιμο εσωτερικό ύψος. Αντίθετα, ο χώρος αποσκευών με όγκο 421 λίτρα στη βασική του μορφή και 1.235 με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες ικανοποιεί σε απόλυτα νούμερα, αλλά με το μικρό του άνοιγμα δυσκολεύει τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων.

Και άνεση σε όλα τα επίπεδο

Ο diesel κινητήρας των 1,5 λίτρων με τη μικρή του χωρητικότητα - προίκα από τη σχέση της Mercedes-Benz με τη Renault - αποτελεί φορολογικό ατού για την αγορά μας και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Όχι τόσο με την απόλυτη τιμή της ισχύος, αφού οι 109 ίπποι δεν είναι ικανοί να βάλουν φωτιά στην άσφαλτο, όσο με τη ροπή του (260 Nm), αλλά και τον καλό συνδυασμό που κάνει με το έξτρα (2.291 €) αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT. Σε αυτή την περίπτωση το μικρό εύρος λειτουργίας του δεν σε προβληματίζει, αφού δεν θα χρειαστεί να… ανακατεύεις συνέχεια τον χειροκίνητο επιλογέα προκειμένου να είσαι πάντα στο ωφέλιμο εύρος στροφών. Τη δουλειά αυτή κάνει με τον καλύτερο, ιδανικό θα λέγαμε τρόπο, το γρήγορο αυτόματο με τις επτά σχέσεις. Στη normal λειτουργία θα βιαστεί να αλλάξει προς τα πάνω για να εξοικονομήσει καύσιμο κατεβάζοντας την κατανάλωση ακόμα και κάτω από τα 5 lt/100 km σε κανονικές μάλιστα συνθήκες.

γλυκά
  • Ποιότητα
  • Πολυτέλεια
  • Άνεση
  • Χώροι
  • Εξοπλισμός
  • Κινητήρας
  • Κατανάλωση
  • Κιβώτιο
  • Οδική συμπεριφορά
  • Φρένα
ξινά
  • Τραχύτητα κινητήρα
  • Στενό άνοιγμα χώρου αποσκευών
  • Τιμή έξτρα εξοπλισμού

Δεν θέλει κόπο για να το πετύχεις, αρκεί να ακολουθήσεις το ρυθμό που σου επιβάλει μέσα στην κίνηση. Και αν ο δρόμος ανοίξει τότε μέσω του Dynamic Select μπορείς να ενεργοποιήσεις το Sport πρόγραμμα. Τότε το κιβώτιο συμπεριφέρεται αντίστροφα και σε κάθε πίεση του δεξιού σου ποδιού στο γκάζι αντιδρά «νευρικά» κατεβάζοντας σχέση για να ανεβάσει τις στροφές του κινητήρα σε μια προσπάθεια να ξεζουμίσει κάθε ίχνος δύναμής του. Αυτό που θα διαπιστώσεις εδώ, πέρα από την αυξημένη κατανάλωση η οποία όμως δεν ξεπερνάει τα 8 lt/100 km, είναι η τραχιά λειτουργία του, με τον ιδιαίτερο «diesel θόρυβο», ο οποίος όμως δεν περνά μέσα από τα κλειστά παράθυρα, αφού η καλή μόνωση αφήνει κάθε ενοχλητικό ήχο έξω από την καμπίνα.

Οι μεγάλοι τροχοί των 18 ιντσών με ελαστικά 235/50 δεν προϊδεάζουν με τη διάστασή τους για άνετες μετακινήσεις. Αυτό σε θεωρητικό επίπεδο, αφού μόλις κάνεις τα πρώτα μέτρα διαπιστώνεις ότι είναι το σωστό νούμερο για αυτό το αυτοκίνητο. Η ήπια ρύθμιση της ανάρτησης συνεργάζεται άψογα με τα φαρδιά και χαμηλού προφίλ ελαστικά σε επίπεδο άνεσης, ενώ αν πιέσεις θα διαπιστώσεις ότι οι κλίσεις είναι αισθητές, με το εξωτερικό τροχό να αναλαμβάνει… να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε σπορ, αλλά σε κάθε περίπτωση η Mercedes-Benz GLA 180 d είναι ευχάριστη στο δρόμο δίνοντας σαφές προβάδισμα στην άνεση, με το πάτημά της να παραπέμπει υπό κλίμακα σε αυτών των μεγαλύτερων αδελφών μοντέλων.

 

συμπέρασμα

Η μικρή GLA χτυπά στην καρδιά της κατηγορίας των crossover με μεγάλη της δύναμη τον μικρό κινητήρα της που αποτελεί φορολογικό πλεονέκτημα για την αγορά της. Η απόκτηση ενός μοντέλου με το αστέρι στη μετόπη είναι πλέον πιο προσιτή, ανοίγοντας την πόρτα σε νέο κοινό μικρότερης ηλικίας. Ο συνδυασμός με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη τη κάνει πιο ευχάριστη και εύχρηστη στην καθημερινότητα, με την ποιότητα και την άνεση να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θετικών της Mercedes-Benz GLA.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

VIDEOS

Mercedes-Benz GLA 2017 trailer

Mercedes-Benz GLA 220d 2017

Mercedes-Benz GLA 220 4MATIC 2017

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...