Nissan - νέος 3κύλινδρος κινητήρας 1.2 λίτρων

Στο νέο Nissan Micra από το 2011

  • -
  • -

H Nissan ανακοίνωσε ότι εξελίσσει, ένα νέο 3κύλινδρο κινητήρα (HR12DDR) χωρητικότητας 1.2 λίτρων, με χαμηλές εκπομπές CO2, της τάξης των 95gr/km και απόδοση αντίστοιχη με ένα κινητήρα 1.5 λίτρων (απόδοσης 100-105 ίππων).

Ο νέος κινητήρας αναμένεται να εξοπλίζει το νέας γενιάς Micra από τις αρχές του 2011 και θα βασίζεται στον ατμοσφαιρικό 3κύλινδρο 1.2 λίτρων (HR12DE) ο οποίος θα εξοπλίζει το μοντέλο από το λανσάρισμα του. Η υψηλή απόδοση και η οικονομία καυσίμου, οφείλετε στην χρήση άμεσου ψεκασμού, ενός ιδιαίτερα αποδοτικού μηχανικού υπερσυμπιεστή (supercharger), χρήση μηχανικών μερών με μειωμένες απώλειες τριβής και ενός συστήματος Start&Stop.

Το βασικό μυστικό όμως του νέου κινητήρα, αφορά την λειτουργία του σε κύκλο Miller (παραλλαγή του Atkinson των υβριδικών), χαρίζοντας του σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου. Ο κύκλος Miller χρησιμοποιείται κυρίως σε υπερτροφοδοτούμενες εφαρμογές και στηρίζεται στην καθυστέρηση του κλεισίματος των βαλβίδων εισαγωγής, σε σχέση με τον τυπικό κύκλο Otto και την βέλτιστη εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του καυσίμου, στην φάση της συμπίεσης, ανάλογα με το φορτίο. Βασικό του μειονέκτημα είναι η πιο χαλή ροπή, η οποία αναπληρώνεται από την ύπαρξη υπερτροφοδότησης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η συμπίεση του νέου κινητήρα αναμένεται να φτάνει το 13:1.

Παράλληλα o νέος κινητήρας της Nissan  θα διαθέτει έναν μηχανικό υπερσυμπιεστή (supercharger) με λειτουργία on/off μέσω ενός συμπλέκτη, ο οποίος απομονώνει τον υπερσυμπιεστή στις χαμηλές ταχύτητες, με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...