Ατύχημα Alonso, αμνησία και τα περίφημα 3 δευτερόλεπτα

Τα θέματα που κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες

  • -
  • -

Μπορεί η έναρξη του πρωταθλήματος να είναι μόλις μια βδομάδα μακριά, αυτή τη στιγμή όμως όλοι οι φίλαθλοι παρακολουθούν το ζήτημα του ατυχήματος του Fernando Alonso. Φαίνεται πως όλοι έχουν κομματάκι της ιστορίας και κανένας, μα πραγματικά κανένας, δεν έχει τις απαντήσεις. Ο μόνος που θα μπορούσε να απαντήσει είναι ο ίδιος ο Alonso ο οποίος όμως δεν θυμάται.

 

Έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές και σενάρια, αλλά το Auto Motor und Sport βρήκε πρόσβαση στην τηλεμετρία και έδειξε τι έγινε στην στροφή 3 της Βαρκελώνης. Εν συντομία ο Alonso μπήκε κε 215χλμ/ωρα στην στροφή, κατέβασε ταχύτητα 3 φορές και έκοψε στα 135χλμ/ωρα. Στην συνέχεια για 3 δευτερόλεπτα δεν υπήρχε καμία αντίδραση από τον οδηγό και έπεσε στον τοίχο. Πολύ μικρή αντίδραση στο τιμόνι, καθόλου φρένα, κανένα κατέβασμα ταχύτητας. Αυτό δικαιολογεί το ότι έχασε 30χλμ/ώρα σε 3 δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει με 105χλμ/ωρα στον τοίχο. Από κει και πέρα για 15 δευτερόλεπτα το μονοθέσιο κυλούσε μόνο του μέχρι να σταματήσει. Η πρόσκρουση ήταν στα 31g και στο αυτί του οδηγού μετρήθηκαν 16g.

 

Η θεωρία ότι δεν αντιδρούσε καθόλου και έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου είναι αυτό που δείχνει να είναι το πιο πιθανό. Στην θεωρία του AMuS, που από την στιγμή που έχει δει τα στοιχεία της τηλεμετρίας, είναι το πιο πιθανό σενάριο αλλά έχει ένα σημείο το οποίο δεν «κολλάει». Αναφέρει ότι 3 δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Πώς εξηγούνται τα σημεία του φρεναρίσματος που είναι στο σημείο του ατυχήματος; Προφανώς και ο Alonso αντέδρασε πριν χτυπήσει στον τοίχο. Δεν μπορείς να πατήσεις τα φρένα εάν έχεις χάσει τελείως τις αισθήσεις σου.

 

Ότι κάτι έγινε στον Ισπανό αυτό είναι το σίγουρο. Από τον πρώην γιατρό της F1 Gary Hartstein ακούσαμε ότι ένα υπογλυκαιμικό σοκ αποκλείεται όπως και αυτό μιας επιληπτικής κρίσης. Χθες διαβάσαμε στην Gazzetta dello Sport το σενάριο της TIA (Transient ischemic attack). Γιατροί δεν είμαστε, αλλά αυτό μεταφράζεται σαν «Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο» και υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μπορεί να δικαιολογήσουν τις αντιδράσεις του Alonso. Αδυναμία, παράλυση σε ένα μέρος του προσώπου, χεριών, άκρων γενικών, δυσκολία να καταλάβει τους άλλους, και γενικά μια κατάσταση ζαλάδας.

 

Διαβάσαμε στην El Pais το ότι ο Alonso απάντησε σε ερώτηση των διασωστών για το ποιος είναι ότι «με λένε Fernando, οδηγώ κάρτ και θέλω να γίνω πιλότος της F1». Στην χθεσινή Gazzetta dello Sport διαβάσαμε ότι δεν αναγνώρισε τον φυσιοθεραπευτή του και τον μάνατζέρ του. Τέτοια αντίδραση μετά από ατύχημα είναι λογική. Ατυχήματα σε παίχτες ράκμπι ή χόκευ και αντιδράσεις μετά από ατυχήματα είναι συχνά φαινόμενα και δεν είναι η είδηση στην οποία θα έπρεπε να σταθούμε.

 

Διαβάσαμε ακόμα και για κίνδυνο μπουκοτάζ των ομάδων στον πρώτο αγώνα για λόγους ασφαλείας. Κάποιοι πίεζαν πάρα πολύ για να αποδείξουν ότι ήταν ηλεκτρικό σοκ. Ας πούμε κάποιοι που δεν θα ήθελαν να τρέχουν με τις μονάδες ισχύος που έχουμε τώρα … ; Σίγουρα κάποια ομάδα έχει βάλει το χεράκι της.

 

Αυτό που έχει σημασία για τον ίδιο πρώτα, είναι να βρει ποια ήταν η αιτία. Οι γιατροί πάντως που τον κράτησαν 4 μέρες στο νοσοκομείο τον έψαξαν εξονυχιστικά και δεν βρήκαν κάτι. Ο ιδιος δηλώνει ότι θα είναι 100% έτοιμος στην Μαλαισία. Περιμένουμε να τον δούμε στις πίστες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...