Πώς οι μεταφορικές «αύξαναν» τις τιμές των αυτοκινήτων

Βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημιουργία καρτέλ

  • -
  • -

Με την επιβολή προστίμων ύψους 395 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς αυτοκινήτων από και προς την Ευρώπη ολοκληρώθηκε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία καρτέλ και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Διατηρώντας υψηλές τιμές για τα μεταφορικά, εμμέσως επιβάρυναν με επιπλέον ποσό κάθε νέο αυτοκίνητο, το οποίο πλήρωνε ο τελικός πελάτης.

Συγκεκριμένα, επί 6 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Σεπτέμβριο του 2012) οι εταιρείες CSAV από τη Χιλή, "K" Line, MOL και NYK από την Ιαπωνία, WWL-EUKOR από Νορβηγία/Σουηδία συμμετείχαν σε καρτέλ για τη διαμόρφωση των τιμών στις μεταφορές αυτοκινήτων, φορτηγών και άλλων οχημάτων από και προς την Ευρώπη, με τα φορτηγά πλοία, τα λεγόμενα Ro-Ro.

Όλες οι εταιρείες παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και κατέληξαν σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μία μάλιστα, την MOL, δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο, διότι ήταν εκείνη που απεκάλυψε τις πρακτικές του καρτέλ.

ΠΗΡΕΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE; ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 3 SAMSUNG TABLETS

Πώς διατηρούσαν ψηλά τις τιμές των μεταφορικών

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στελέχη των πέντε εταιρειών συναντιόντουσαν σε γραφεία, μπαρ, εστιατόρια και μιλούσαν στο τηλέφωνο τακτικά, διαμορφώνοντας τις τιμές για τις μεταφορές των οχημάτων. Αντάλλασαν ευαίσθητες πληροφορίες και συμφωνούσαν σε χρεώσεις για να αντισταθμίζονται οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες συναλλάγματος ή στις τιμές του πετρελαίου.

Η μία εταιρεία δεν διεκδικούσε δρομολόγια ή πελάτες των άλλων, ενώ όταν κατασκευαστές αυτοκινήτων ζητούσαν προσφορά έδιναν επίτηδες υψηλές τιμές ή δεν απαντούσαν καθόλου!

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανή Margrethe Vestager, «αυξάνοντας τα μεταφορικά κόστη, οι συγκεκριμένες εταιρείες επιβάρυναν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και επηρέαζαν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβομηχανίας. Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές».

Το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους 207 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην WWL-EUKOR, 142 εκατ. θα πληρώσει η NYK, 39 εκατ. η “K” Line και μόλις 7 εκατ. η CSAV που κρίθηκε ότι είχε μικρότερη συμμετοχή στο καρτέλ. Για τη συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της έρευνας, όλες οι εταιρείες είδαν το πρόστιμό τους να μειώνεται, ενώ αποκαλύπτοντας την ύπαρξη του καρτέλ, η MOL γλίτωσε πρόστιμο 203 εκατ.



Παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα σε προμηθευτές αυτοκινητοβιομηχανιών, στους τομείς των μπουζί και των συστημάτων φρένων. Στην πρώτη περίπτωση καρτέλ είχαν σχηματίσει η γερμανική Bosch με τις ιαπωνικές NGK και Denso. Η τελευταία γλίτωσε τις οικονομικές κυρώσεις καθώς απεκάλυψε το καρτέλ, ενώ στις δύο πρώτες επιβλήθηκε πρόστιμο 45,8 και 30 εκατ. αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα καρτέλ στον τομέα των φρένων, στο ένα συμμετείχαν η TRW, η Bosch και η Continental (υδραυλικό σύστημα φρένων) και στο άλλο η Continental και η Bosch (ηλεκτρονικό σύστημα φρένων). Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 12 έως 44 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...