Πανευρωπαϊκές ανακλήσεις οχημάτων και πρόστιμα έως 30.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο

Οι νέες δυνατότητες εποπτείας της αγοράς αυτοκινήτου που έχει από την 1η Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • -
  • -
Πανευρωπαϊκές ανακλήσεις οχημάτων και πρόστιμα έως 30.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τη δυνατότητα να ενεργοποιεί ανακλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα – που φθάνουν τα 30.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο όταν παραβιάζεται η νομοθεσία – έχει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος ενωσιακός κανονισμός για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων.

Στόχος της ΕΕ είναι η ενίσχυση της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των διαδικασιών έγκρισης τύπου και δοκιμών οχημάτων, η αύξηση των ελέγχων των αυτοκινήτων που ήδη κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και η βελτίωση του συνολικού συστήματος με ισχυρότερη ευρωπαϊκή εποπτεία.

Η αυστηριοποίηση της νομοθεσίας έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Οι Ευρωπαίοι δικαίως προσδοκούν να οδηγούν τα καθαρότερα και ασφαλέστερα δυνατά αυτοκίνητα. Για την εκπλήρωση αυτής της προσδοκίας, απαιτούνται αυστηρότατοι έλεγχοι των αυτοκινήτων που διατίθενται στην αγορά και κυκλοφορούν στους δρόμους μας. Απαιτείται επίσης πραγματική επιβολή των κανόνων και εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο: για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή θα έχει εφεξής τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους σε αυτοκίνητα, να ενεργοποιεί ανακλήσεις πανευρωπαϊκού επιπέδου και να επιβάλλει πρόστιμα έως 30.000 EUR ανά αυτοκίνητο όταν παραβιάζεται η νομοθεσία. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις συμπληρώνουν το έργο μας στον τομέα της καθαρότερης και ασφαλέστερης κινητικότητας, τομέας που, στο απαιτητικό πλαίσιο της κρίσης, χρειάζεται ακόμη περισσότερες μελλοντοστρεφείς επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία. Οι προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και τη στήριξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αλληλοσυμπληρώνονται».

Τα βασικά στοιχεία των νέων ενωσιακών κανόνων είναι τα εξής:

Ανεξαρτησία και ποιότητα των δοκιμών πριν από τη διάθεση των αυτοκινήτων στην αγορά: Οι τεχνικές υπηρεσίες που διενεργούν δοκιμές και επιθεωρήσεις νέων μοντέλων αυτοκινήτων θα υποβάλλονται σε ανεξάρτητους ελέγχους στη βάση αυστηρών κριτηρίων για να επιτύχουν και να διατηρήσουν τον ορισμό τους από τα κράτη μέλη. Οι εθνικές αρχές έγκρισης τύπου υπόκεινται πλέον σε αξιολογήσεις από ομοτίμους, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι σχετικοί κανόνες τηρούνται και επιβάλλονται με αυστηρότητα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Έλεγχοι των αυτοκινήτων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά: Το νέο πλαίσιο βελτιώνει επίσης τους ελέγχους στα οχήματα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και διατίθενται προς πώληση στις αντιπροσωπείες. Εφεξής, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διενεργούν τακτικά δοκιμές σε έναν ελάχιστο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ είναι πλέον σε θέση να λαμβάνουν μέτρα διασφάλισης κατά των μη συμμορφούμενων οχημάτων στην επικράτειά τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να αναλάβει δράση η αρχή που εξέδωσε την έγκριση τύπου.

Ευρωπαϊκή εποπτεία: Περαιτέρω, η Επιτροπή έχει πλέον τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους της τήρησης των απαιτήσεων και της συμμόρφωσης σε οχήματα μέσω δοκιμών σε εργαστήρια ή στον δρόμο. Σε περίπτωση που κατασκευαστές παραβιάζουν τη νομοθεσία για την έγκριση τύπου (π.χ. διατάξεις αναστολής ή ψευδείς δηλώσεις), η Επιτροπή μπορεί να διατάζει ανακλήσεις πανευρωπαϊκού επιπέδου και να επιβάλλει στους οικείους κατασκευαστές πρόστιμα έως 30.000 EUR ανά αυτοκίνητο. Μέχρι σήμερα, μόνο οι εθνικές αρχές που είχαν χορηγήσει την έγκριση τύπου στο αυτοκίνητο μπορούσαν να επιβάλουν τέτοια μέτρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...