Έρχονται τα πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα του οδηγού

Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου το οποίο θα συνδέει το ύψος των προστίμων του ΚΟΚ με την οικονομική επιφάνεια του παραβάτη

  • -
  • -

Στο φινλανδικό μοντέλο φαίνεται πως κατέληξε η κυβέρνηση όσον αφορά την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα περιλαμβάνει άρθρο το οποίο «θα συνδέει τα πρόστιμα για παραβάσεις με τα έσοδα του κάθε πολίτη».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι προσωρινά, μέχρι δηλαδή να συζητηθεί και να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα μειώνει το ύψος των προστίμων.

Το θέμα είχε φέρει στην επικαιρότητα πριν λίγες εβδομάδες ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Είχε τονίσει πάντως ότι από τη μείωση των προστίμων θα εξαιρεθούν η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, οι δύο δηλαδή σημαντικότερες αιτίες για τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΚ

Στη Φινλανδία έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις, όπου πλούσιοι οδηγοί έχουν πληρώσει ακραία πρόστιμα για παραβάσεις που σε άλλες χώρες τιμωρούνται με λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του επιχειρηματία Reima Kuisla, ο οποίος οδηγώντας με 105 km/h σε δρόμο με όριο τα 80 km/h πλήρωσε πρόστιμο 54.024 ευρώ! Το ετήσιο εισόδημα του Kuisla ήταν 6,5 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...