Αποκάλυψη του Tesla Model X

0-100 km/h σε 3,2 sec

  • -
  • -

H Tesla τελικά παρουσίασε επίσημα το τελευταίο της δημιούργημα, το οποίο είναι ένα ηλεκτρικό SUV με την ονομασία Model X. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε ειδική εκδήλωση στην Καλιφόρνια και για πρώτη φορά περνάει η συγκεκριμένη φίρμα στην κατηγορία των SUV.

Η εμφάνιση του Model X γνωστή και μη εξαιρετέα, αφού ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία των υπόλοιπων ηλεκτρικών αδερφών του. Εντυπωσιάζουν τα εμπρός φώτα τύπου LED, καθώς και τα πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία ο αεροδυναμικός συντελεστής κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (Cd 0,24), παρόλο που το Model X κατατάσσεται -όπως αναφέραμε- στην κατηγορία των SUV. Σε αυτά βοηθούν ιδιαίτερα τα αεροδυναμικά βοηθήματα εμπρός και η ενεργή πίσω αεροτομή, η οποία τοποθετείται αυτόματα σε 3 διαφορετικές θέσεις, όταν το αυτοκίνητο κινείται.

Το ηλεκτρικό SUV ξεχωρίζει όταν ανοίγουν οι πίσω πόρτες του, αφού ανοίγουν προς τα επάνω (σαν φτερά), επιτρέποντας στους  επιβάτες της δεύτερης ή τρίτης σειράς καθισμάτων να εισέρχονται και να εξέρχονται με ιδιαίτερη ευκολία. Φυσικά δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το που θα παρκάρεις και αν μπορείς να ανοίξεις τις «φτερωτές» πόρτες χωρίς να χτυπήσουν, αφού ειδικοί «ultrasonic» αισθητήρες ελέγχουν για εμπόδια προστατεύοντας τις θύρες από… βαθουλώματα. Το εμπρός παρμπρίζ είναι σύμφωνα με την εταιρεία «το μεγαλύτερο παρμπρίζ που υπάρχει σε αυτοκίνητο παραγωγής, το οποίο παρέχει εξαιρετική ορατότητα τόσο για τον οδηγό όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες του αυτοκινήτου». Όσο για τις εμπρός πόρτες, χωρίς η εταιρεία να ήταν συγκεκριμένη για τις τεχνικές λεπτομέρειες, όταν ο οδηγός φτάνει κοντά στο όχημα, αυτόματα ανοίγουν ή όταν απομακρύνεται κλείνουν.

Αν περάσουμε στην καμπίνα, εκεί μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα από 2 διαφορετικές διατάξεις. Είτε 2+3+2 είτε 2+2+2, δηλαδή το Model X έρχεται ως 7θέσιο ή 6θέσιο. Στην περίπτωση που η τελευταία σειρά καθισμάτων δεν χρησιμοποιείται, αναδιπλώνεται για εξοικονόμηση. Τα στοιχεία της μπαταρίας βρίσκονται κάτω από το πάτωμα του SUV, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρος του, ενώ παράλληλα ενισχύοντας το προφίλ του αυτοκινήτου για μεγαλύτερη ασφάλεια από πλαϊνές συγκρούσεις. Ακόμα, η Tesla εκμεταλλεύτηκε την απουσία του βενζινοκινητήρα στο εμπρός τμήμα και το κενό λειτουργεί ως «σημείο απορρόφησης σύγκρουσης» σε περίπτωση ατυχήματος, προστατεύοντας τους επιβάτες. Μιας και δεν λείπει η πινελιά υπερβολής στην Tesla, σκέφτηκε να προσθέσει  μία αρκετά ιδιαίτερη επιλογή στο σύστημα κλιματισμού, το οποίο ονομάζει «Bio-weapon Defence mode». Στην ουσία «μονώνει» την καμπίνα και δεν επιτρέπει την διείσδυση βακτηριδίων και ιών από την εξωτερική ατμόσφαιρα στην καμπίνα… σε περίπτωση που ξεσπάσει «χημικός πόλεμος». Είπατε κάτι;

Η «ηλεκτρική καρδιά» του νέου Model X χωρίζεται σε δύο εκδόσεις με κοινό παρονομαστή το σύστημα τετρακίνησης της εταιρείας. Η έκδοση 90D εξοπλίζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες των 259 ίππων, ένας σε κάθε άξονα, σημειώνοντας τα 0-100 km/h σε 4,8 sec, ενώ η αυτονομία του είναι 414 km. Η έκδοση P90D διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 259 ίππων και έναν 503 ίππων με αποτέλεσμα τα 100 km/h να φτάνουν από στάση σε 3,8 sec. Να προσθέσουμε όμως ότι η τελευταία έκδοση μπορεί να αναβαθμιστεί στο «Ludicrous Speed» μειώνοντας τα 0-100 km/h στο ασύλληπτο αριθμό των 3,2 sec.

Τέλος, αν αποφασίσεις να παραγγείλεις ένα Model X αυτή τη στιγμή (με τιμή εκκίνησης τα 132.000 δολάρια), δεν πρόκειται να το παραλάβεις νωρίτερα από τα μέσα του 2016.


ΔΕΣ ΑΚΟΜΑΑστείες αντιδράσεις συνοδηγών ενός Tesla P85D

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...