Τι είναι αυτός ο κώδικας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου – Πού χρησιμεύει;

Τα νέας γενιάς αυτοκίνητα πάνω στο παρμπρίζ φέρουν ορισμένα σήματα, αλλά κι έναν κώδικα σε μορφή QR Code. Δείτε γιατί είναι σημαντικός.

  • -
  • -

Στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων υπάρχουν διάφορα σήματα και κωδικοί που υποδεικνύουν διάφορους αριθμούς και σύμβολα σε κωδικοποιημένη μορφή. Τα σύγχρονα μοντέλα ωστόσο, φέρουν κι ένα QR Code, έναν δηλαδή κώδικα γρήγορης ανταπόκρισης που ελάχιστοι γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.

code

Πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο εικονόγραμμα που περιέχει διάφορες πληροφορίες για το αυτοκίνητο. Έχει τοποθετηθεί εκεί για τις υπηρεσίες διάσωσης και παρέχει ουσιαστικά πρόσβαση στον χάρτη του οχήματος.

code

Το QR Code διευκολύνει το έργο των διασωστών σε περίπτωση ατυχήματος. Αν λοιπόν εμπλακείς σε κάποιο τροχαίο, οι πυροσβέστες που θα σπεύσουν στο σημείο, σκανάρουν τον κωδικό και λαμβάνουν τις βασικές τεχνικές πληροφορίες του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της μπαταρίας, του ντεπόζιτου ή του ηλεκτρικού συνόλου, των αερόσακων και άλλων βασικών χαρακτηριστικών.

Μπορείς να σκανάρεις τον κώδικο με το κινητό σου;

Ο κώδικας είναι γραμμένος από τον κατασκευαστή και στόχο έχει να διευκολύνει το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η ανάγνωση των κωδικών QR είναι δυνατή μόνο για τις ομάδες διάσωσης από συγκεκριμένη εφαρμογή. Εάν κάποιος ιδιώτης επιχειρήσει να σαρώσει τον κώδικα από το smartphone, απλά θα κατευθυνθεί στην ιστοσελίδα κάποιας υπηρεσίες διάσωσης.

Δείτε ακόμη: Τι κρύβει αυτό το καπάκι στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου σου;

code

Η ακριβής θέση του QR code επιλέγεται με τη συνεργασία των πυροσβεστών, καθώς τους βοηθά να γλυτώσουν πολύτιμα λεπτά όταν επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Είναι υποχρεωτικά τα QR Code στο παρμπρίζ;

Ο κώδικας δεν είναι ακόμη υποχρεωτικός, γι΄αυτό και μπορεί να μην τον αντικρίσετε στο αυτοκίνητό σας ακόμη και αν το αποκτήσατε πρόσφατα. Παρόλα αυτά, διάφοροι κατασκευαστές όπως η Renault, η Dacia, η Ford, η BMW, η Mercedes και άλλοι, τοποθετούν QR Code στο παρμπρίζ, αφού προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους πυροσβέστες, στην προσπάθεια διάσωσης των οδηγών και επιβατών.