Γιατι τα ασθενοφόρα έχουν ανάποδα γράμματα;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί τα ασθενοφόρα έχουν ανάποδα γράμματα με την απάντηση να είναι απλή και ταυτόχρονα σημαντική.

  • -
  • -

Στο δρόμο συναντάμε σε καθημερινή βάση διάφορα αξιοπρόσεκτα πράγματα, τα οποία μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και πολλές φορές μας γεννούν απορίες για τις οποίες δεν έχουμε απάντηση.

Ένα από αυτά τα παράξενα της καθημερινότητας, για το οποίο σίγουρα έχετε αναρωτηθεί έως τώρα είναι γιατί η λέξη ασθενοφόρο ή ambulance είναι γραμμένη ανάποδα στο καπό ενός ασθενοφόρου. Η απάντηση στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή απ' ό,τι φαντάζεστε. Ο λόγος είναι ότι αν δεν ήταν γραμμένο ανάποδα, ο οδηγός που θα προπορευόταν του ασθενοφόρου, δεν θα μπορούσε να διακρίνει τη λέξη και έτσι δεν θα αντιλαμβανόταν ότι πίσω του βρίσκεται ασθενοφόρο, έτσι ώστε να του παραχωρήσει προτεραιότητα.

Δείτε επίσης: Ζώνη ασφαλείας, σώζει ζωές, αφήνει σημάδια

Στους δρόμους που υπάρχει Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), η χρήση της προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης του δρόμου, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ή άλλων αναγκών. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει η κακή συνήθεια να χρησιμοποιεί κάποιος τη Λ.Ε.Α για να κερδίσει μερικά μέτρα όταν έχει κίνηση στους δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί οφείλουν να έχουν πάντα την προσοχή τους στο δρόμο και όταν ακούν σειρήνα από ασθενοφόρο, περιπολικό, πυροσβεστικό όχημα να σέβονται πως έχει προτεραιότητα, έτσι ώστε να κάνουν στην άκρη και να διευκολύνουν το πέρασμά του.