Η εξυπνάδα που κάνουν πολλοί οδηγοί – Έχει πρόστιμο 150 €

Τη συγκεκριμένη κίνηση τη συναντάμε κατά καιρούς τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στην εθνική οδό, με τους «ξύπνιους» να θεωρούν πως έτσι θα κερδίσουν κάποια μέτρα.

  • -
  • -

Σε ώρες αιχμής, με τα οχήματα να κινούνται με βραδύτητα σαλιγκαριού και όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας να έχουν κλείσει, ένα ασθενοφόρο ή όχημα έκτακτης ανάγκης, έχει προτεραιότητα. Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν χώρο ώστε να περάσει, κάτι το οποίο πράττουν οι περισσότεροι.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι «εξυπνάκηδες». Βλέποντας το ασθενοφόρο να περνάει μεταξύ των εγκλωβισμένων οχημάτων, ανάβουν τα αλάρμ και προσπαθούν να επωφεληθούν της κατάστασης, ακολουθώντας από πίσω το ασθενοφόρο.

prostimo

Η κίνηση αυτή, εκτός από προσβλητική απέναντι στους υπόλοιπους οδηγούς, είναι και παράνομη. Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στο Άρθρο 44 υπάρχουν παράγραφοι που ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς προβλέπεται.

Τι λέει ο ΚΟΚ

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, όσοι κινούνται στον δρόμο και ειδοποιηθούν με συσκευές ηχητικής ή φωτεινής προειδοποίησης, ότι πλησιάζει όχημα άμεσης ανάγκης ή όχημα της τεχνικής επιτήρησης των φορέων λειτουργίας και συντήρησης των οδών ή όχημα με το οποίο μεταφέρονται πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας, υποχρεούνται να αφήνουν χώρο, κινούμενοι προς τα δεξιά της οδού, για να διέλθει το όχημα αυτό και σε περίπτωση ανάγκης, να σταματούν.

Ως οχήματα άμεσης ανάγκης, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται τα οχήματα που φέρουν ειδικά πρόσθετα μπλε ή ερυθρά φώτα. Με ένα ή περισσότερα μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα νοσοκομειακά οχήματα, τα οχήματα πρώτων βοηθειών και κλινικών, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας ως και τα οχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών. Με ένα ή περισσότερα ερυθρά φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δασαρχείου και αποκατάστασης βλαβών ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και τα οχήματα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

prostimo

Αν οι οδηγοί κινούνται στο οδόστρωμα με περισσότερες από δύο λωρίδες κυκλοφορίας κατά κατεύθυνση υποχρεούνται, αν χρησιμοποιούν τη λωρίδα που ορίζεται με κατάλληλη διαγράμμιση ως λωρίδα άμεσης ανάγκης, να την εγκαταλείψουν αμέσως κινούμενοι στις παραπλεύρως λωρίδες. Αυτοί που κινούνται στις παρακείμενες λωρίδες υποχρεούνται να παρέχουν προτεραιότητα στους εισερχομένους.

Δείτε ακόμη: Είσαι 65 ετών και οδηγείς; Πρόσεχε γιατί κινδυνεύεις με πρόστιμο 200 €

Στους οδηγούς των οχημάτων απαγορεύεται να ακολουθούν από κοντά τα οχήματα άμεσης ανάγκης, όταν κινούνται για εκτέλεση επείγουσας αποστολής. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Με το ίδιο πρόστιμο τιμωρείται και αυτός που για να επιτύχει την κατά προτεραιότητα κίνησή του προσποιείται ότι το όχημα που οδηγεί είναι όχημα άμεσης ανάγκης ή μεταφέρονται με αυτό πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.