5 Tips για σωστή προετοιμασία αυτοκινήτου για το φθινόπωρο

Για να διατηρηθεί το αυτοκίνητό μας στην καλύτερη δυνατή φόρμα μέσα στο φθινόπωρο, πρέπει να ακολουθήσουμε μερικά σημαντικά και εύκολα tips.

  • -
  • -

Έφτασε η ώρα για να το παραδεχτούμε επιτέλους: το καλοκαίρι δυστυχώς τελείωσε. Το φθινόπωρο κάνει αισθητή την παρουσία του και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να το υποδεχτούμε. Μέσα στις «υποχρεώσεις» μας είναι και η σωστή φροντίδα προς το αυτοκίνητό μας, προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και ασφαλές. Ποια είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να προσέχουμε; Ευτυχώς, είναι συγκεκριμένα και πολύ απλά.

Ένα «υγιές» αυτοκίνητο που δεν έχει εκκρεμότητες και… βλάβες να περιμένουν στη γωνία, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει σε πολύ απλές διαδικασίες, για να ελέγξει και να αλλάξει ό,τι χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίσει απρόσκοπτες και ασφαλείς μετακινήσεις ακόμη και στον απρόβλεπτο καιρό του φθινοπώρου. Παρακάτω τις έχουμε καταγράψει αναλυτικά.

1. Έλεγχος / αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Το καλοκαίρι τους χρησιμοποιούμε σπάνια και στις πρώτες βροχές, μπορεί να μην είναι σε θέση να αποδώσουν. Ο λόγος για τους υαλοκαθαριστήρες, ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ένας καλός έλεγχος αρκεί, για να διαπιστώσουμε αν κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που αφήνουν γραμμές, κάνουν θόρυβο κλπ, προτείνεται η αντικατάστασή τους.

2. Έλεγχος / αλλαγή ελαστικών

Οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν τα ελαστικά μας το καλοκαίρι. Όταν έρθει το φθινόπωρο, οι πρώτες βροχές δημιουργούν συνθήκες… παγοδρομίου στους δρόμους, καθώς η συσσωρευμένη σκόνη στην άσφαλτο μετατρέπεται σε γλίτσα όταν πέσουν οι σταγόνες. Ο έλεγχος της καλής κατάστασης των ελαστικών μας επιβάλλεται για ασφαλείς μετακινήσεις. Μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, θα αντιμετωπίζουμε συχνά τις βρόχινες συνθήκες, οπότε αν… έχει έρθει η ώρα τους, φροντίστε να τα αλλάξετε.

Δείτε ακόμη: Ελαστικά αυτοκινήτου - 5 tips για να κρατήσουν περισσότερο

3. Καθαρισμός υδρορροών

Το καλοκαίρι συνηθίζουμε να παρκάρουμε κάτω από δέντρα για να προστατέψουμε το αυτοκίνητό μας από τον καυτό ήλιο. Αν δεν έχουμε καθαρίσει ποτέ τις υδρορροές όμως, θα πρέπει να το κάνουμε, καθώς από τα δέντρα πέφτουν φύλλα, σκόνες και πολλές ακόμη ουσίες που τις φράσσουν. Αν δεν έχουμε καθαρές υδρορροές και πιάσει βροχή, τότε το νερό δεν θα βρίσκει εύκολα δίοδο και θα δημιουργείται μια μικρή «λίμνη» ανάμεσα στο παρμπρίζ και το μηχανοστάσιο. Σε πιο τραβηγμένες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να μπει το νερό στον χώρο του κινητήρα και να πέσει σε μέρος που δεν πρέπει, προκαλώντας (ακριβές) ζημιές.

4. Έλεγχος / αλλαγή μπαταρίας

Αν η μπαταρία του αυτοκινήτου μας έχει κλείσει αρκετά χρόνια και παρατηρούμε δυσκολία κατά την εκκίνηση το πρωί ή πτώση τάσης όταν λειτουργούν πολλά ηλεκτρικά μαζί, τότε πρέπει να την ελέγξουμε γρήγορα. Αν η τάση της δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί. Το κρύο είναι… εχθρός της μπαταρίας, οπότε αν η τελευταία είναι αδύναμη, ένα πρωί που ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα το αυτοκίνητο απλώς δεν θα πάρει μπροστά. Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτό το περιστατικό, φροντίστε να έχετε λάβει τα μέτρα σας.

5. Έλεγχος / αλλαγή φώτων

Το φθινόπωρο έρχονται βροχές, «περίεργες» καιρικές συνθήκες, καμία φορά πετυχαίνουμε ομίχλη και μετά το τέλος Οκτώβρη, νυχτώνει νωρίτερα. Η σωστή λειτουργία στις λάμπες του αυτοκινήτου μας είναι βασική υπόθεση, για δική μας ασφάλεια αλλά και των γύρω μας. Τσεκάρετε ότι όλες οι λάμπες του αυτοκινήτου ανάβουν κανονικά, ακόμη κι αν το όχημα έχει σύστημα προειδοποίησης για καμένες λάμπες. Φλας, φώτα πέδησης, φώτα θέσεως, φώτα μεσαία και μεγάλα, ακόμη και τα προβολάκια ομίχλης. Επίσης, μην ξεχνάτε τα φώτα για την πινακίδα κυκλοφορίας πίσω, αλλά και τη λάμπα της όπισθεν.