Γιατί υπάρχουν κίτρινες γραμμές στην άσφαλτο - Ποια η διαφορά με τις λευκές;

Σε όλο το οδικό δίκτυο υπάρχουν ειδικές διαγραμμίσεις. Οι περισσότερες είναι λευκές και ορισμένες έχουν κίτρινη απόχρωση. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

  • -
  • -

Δρόμος χωρίς διαγράμμιση δεν νοείται, άσχετα αν στην Ελλάδα, σε πολλά σημεία οι γραμμές έχουν ξεθωριάσει τελείως. Οι γραμμές που συναντάμε στο οδικό δίκτυο, είτε αυτές είναι στο κέντρο, είτε στα άκρα, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς καθορίζουν το όριο κίνησης των οχημάτων, τις λωρίδες κυκλοφορίας, αν επιτρέπεται ή απαγορεύεται το προσπέρασμα, ακόμη και τη στάθμευση.

asfaltos

Στους ελληνικούς δρόμους, τα δύο χρώματα που κυριαρχούν στις διαγραμμίσεις είναι το λευκό κατά κύριο λόγο και το κίτρινο κατά δεύτερο. Το λευκό συναντάται τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και στους αυτοκινητόδρομους. Χρησιμοποιείται ευρέως διότι διακρίνεται για την έντονη ανακλαστική ικανότητα και την αντίθεση που κάνει με τη μαύρη απόχρωση της ασφάλτου. Έχει ισχυρή δύναμη χρωματισμού, είναι ανθεκτικό και φωτεινό τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, αρκεί φυσικά να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

asfaltos

Οι οδηγοί τη λευκή διαγράμμιση την αντιλαμβάνονται ταχύτερα. Εξάλλου, το λευκό χρώμα φθάνει στο μάτι ταχύτερα ακόμη και υπό σκιά και από διαφορετικές γωνίες, είτε απευθείας από τις πηγές που το εκπέμπουν είτε μετά από ανάκλαση την επιφάνεια του οδοστρώματος.

Γιατί υπάρχουν οι κίτρινες διαγραμμίσεις

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους την κίτρινη διαγράμμιση σαν απαγορευτικό στάθμευσης. Αυτό φυσικά ισχύει, καθώς όπου υπάρχει διακεκομμένη κίτρινη γραμμή σχεδιασμένη στα όρια του πεζοδρομίου, σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να παρκάρεις.

Διαβάστε επίσης: Μην ξεχάσετε τις αλυσίδες χιονιού - Είναι υποχρεωτικές από Οκτώβριο

asfaltos

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, την κίτρινη διαγράμμιση τη συναντάμε σε μεγάλο κομμάτι του οδικού δικτύου και ειδικά σε περιοχές με αυξημένο υψόμετρο. Αυτό συμβαίνει καθώς το κίτρινο χρώμα είναι πιο ευδιάκριτο σε ορεινούς δρόμους όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη εξαιτίας συνεχούς ομίχλης, βροχοπτώσεων και χιονόπτωσης. Οι διαγραμμίσεις - συνεχής µονή ή διπλή γραµµή, διακεκοµµένη γραµµή στον άξονα της οδού ή μικτή γραµµή – έχουν ακριβώς την ίδια σημασία είτε είναι λευκές, είτε κίτρινες.