Γιατί υπάρχουν «κυματιστές» γραμμές στον δρόμο; Τι σημαίνουν;

Οι γραμμές που κάνουν… ζιγκ-ζαγκ και συναντάμε σε διάφορους δρόμους της Ευρώπης, εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό και μάλιστα, πολύ σημαντικό.

  • -
  • -

Η πιο διάσημη διάβαση πεζών στον κόσμο, βρίσκεται στον Abbey Road. Το θρυλικό άλμπουμ των Beatles έχει φέρει εκατομμύρια τουριστών στο σημείο, για να περάσουν τον δρόμο και να αισθανθούν για λίγο τη μοναδική αύρα του εμβληματικού συγκροτήματος. Οι φωτογραφίες του μέρους έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και δεν χρειάζεται να είσαι fan τους, ούτε να είσαι εκείνης της ηλικίας, για να γνωρίζεις το σημείο. Εύλογα όμως, προκύπτει και ένα ερώτημα που έχει να κάνει με τη διαγράμμιση του δρόμου. Γιατί υπάρχουν αυτές οι «κυματιστές» γραμμές και ποιο σκοπό εξυπηρετούν στον Abbey Road;

Η ασφάλεια πάνω από όλα!

Πρόκειται για μια τακτική που υιοθετείται ευρέως στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Όταν βρίσκεται στην άκρη του δρόμου υποδηλώνει την απαγόρευση στάσης-στάθμευσης, ενώ όταν τη συναντάμε στο κέντρο, σε ρόλο διαχωριστικής, προειδοποιεί τους οδηγούς για έναν επερχόμενο κίνδυνο, όπως μια απότομη στροφή ή μια διάβαση πεζών, όπως στον Abbey Road. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη εφαρμογή η χρησιμότητα αυτής της διαγράμμισης είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε ότι πολυάριθμοι τουρίστες επισκέπτονται ακόμη και σήμερα το σημείο ως αξιοθέατο, αναπαριστώντας τη φωτογραφία στο εξώφυλλο του άλμπουμ με τους Beatles να περπατάνε στη σειρά.

Δείτε ακόμη: Η παράξενη συσκευή που χρησιμοποιεί η αστυνομία - Τι κάνει

Οι ζιγκ-ζαγκ γραμμές χρησιμοποιούνται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η προσέγγιση σε κάποιο σχολείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από τις αρχές, οι γραμμές στον Abbey Road τοποθετήθηκαν το 1971, περίπου 2 χρόνια μετά το λανσάρισμα του ομώνυμου άλμπουμ, μέσα στο οποίο συναντάμε τραγούδια που όχι απλά σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, αλλά ακούγονται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα ακόμη και από τις νεότερες γενιές.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...