Γιατί τα καινούργια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα;

Κάποτε ήταν δεδομένο ότι στην περίπτωση κλαταρίσματος, το «όπλο» σου ήταν ένας εφεδρικός τροχός. Στην πορεία αυτός έγινε ρεζέρβα ανάγκης, και σήμερα κιτ επισκευής. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Η ρεζέρβα αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο σε κάθε αυτοκίνητο. Παλιότερα, τα αυτοκίνητα είχαν αποθηκευμένο κάτω από το χώρο αποσκευών έναν τροχό αντίστοιχης διάστασης με αυτόν που φορούσε το αυτοκίνητο. Με την πάροδο του χρόνου και για λόγους χωρητικότητας, ο εφεδρικός τροχός αντικαταστάθηκε από τη ρεζέρβα ανάγκης. Μικρότερη σε μέγεθος και διάσταση, εξυπηρετούσε τη μετακίνηση του οχήματος με ανώτατη ταχύτητα τα 80 km/h έως το βουλκανιζατέρ. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να αντικαταστήσουν γενικότερα τη ρεζέρβα με το κιτ επισκευής!

Δείτε ακόμη:  5 tips για να βρεις και να βάλεις τα ιδανικά φιμέ τζάμια

Οι εταιρείες αυτοκινήτου θεωρούν σήμερα ότι η παρουσία του εφεδρικού τροχού δεν είναι επιτακτική και η χρήση του κιτ επισκευής έχει σημαντικότερα πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες αναφέρουν ότι μόλις το 14% των οδηγών θα πάθει λάστιχο μέσα σε διάρκεια οκτώ ετών, ενώ το 13% θα μπει στη διαδικασία να το αλλάξει. Η πλειονότητα θα επιλέξει να καλέσει την οδική βοήθεια! Παράλληλα, το σημαντικότερο όφελος αφορά τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών, αφού μία ρεζέρβα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μπορεί να μειώσει έως και 60 lt τη δυνατότητα αποθήκευσης. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι σημαντικό, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ζούμε στην εποχή του εξηλεκτρισμού και η παρουσία των μπαταριών είναι όλο και μεγαλύτερη, ειδικά όταν μιλάμε για plug-in, υβριδικές ή ακόμα και ήπια υβριδικές κατασκευές.

Βέβαια, αυτό που δεν αναφέρουν οι εταιρείες, αλλά είναι σημαντικό, είναι πως η ρεζέρβα και τα εργαλεία που την συνοδεύουν έχουν ένα κόστος. Μπορεί αρχικά να μην είναι σημαντικό, αλλά σκεφτείτε το μέγεθος του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην παραγωγή χιλιάδων μοντέλων… Για αυτό και η προσθήκη ρεζέρβας αποτελεί σήμερα σε αρκετές εταιρείες μέρος του επιπλέον εξοπλισμού! Σίγουρα, το κιτ επισκευής είναι μία λύση, αλλά όχι η πλέον ενδεδειγμένη, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπως το σκίσιμο του ελαστικού, που η ζημιά δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Για αυτό και η παραδοσιακή λύση της ρεζέρβας είναι αποδεδειγμένα η πιο ορθολογική.

Tyre repair kit

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...