Να βάλω νερό στα πιτσιλιστήρια ή όχι; Τι υγρό χρειάζεται;

Πολλοί βάζουν νερό από τη βρύση, θεωρώντας ότι είναι η καλύτερη και πιο οικονομική λύση. Αλλά αυτό είναι ό,τι χειρότερο.

  • -
  • -

Ξεκινάμε λέγοντας πως ποτέ δεν πρέπει να αμελούμε να τσεκάρουμε το δοχείο πλύσης των υαλοκαθαριστήρων. Ειδικά, αυτή την περίοδο, όπου η λάσπη που προκαλείται από τους υγρούς δρόμους κατακάθεται στο παρμπρίζ, το δοχείο πρέπει να είναι πάντα γεμάτο.

windscreen

Η μεγάλη συγκέντρωση των βρώμικων ουσιών στο παρμπρίζ μπορεί να μειώσει σημαντικά την ορατότητα του οδηγού, επηρεάζοντας κατ' επέκταση την οδική ασφάλεια. Το ερώτημα ωστόσο, είναι ποιο υγρό πρέπει να βάζουμε στο δοχείο ώστε το τζάμι να καθαρίζει εύκολα και αποτελεσματικά και συγχρόνως να μην παγώνει. 

Γιατί το νερό βρύσης καταστρέφει το σύστημα;

Όσοι βάζουν απλό νερό στο δοχείο και ενεργοποιούν τους υαλοκαθαριστήρες, παρατηρούν ότι το κρύσταλλο δεν καθαρίζει ούτε εύκολα, ούτε σωστά, δημιουργώντας ένα είδος λάσπης πάνω στην επιφάνεια. Όταν τα πιτσιλιστήρια πετούν το νερό, τα λαστιχάκια των υαλοκαθαριστήρων μετατρέπουν τη λάσπη σε ένα είδος καφέ αποβλήτου, επηρεάζοντας περαιτέρω την ορατότητα. Επιπλέον, το νερό παγώνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να εκτοξευτεί προς το παρμπρίζ, προκαλώντας παράλληλά ζημιά στο κύκλωμα. 

windscreen

Η ιδανική επιλογή δεν είναι άλλη από τα ειδικά υγρά υαλοκαθαριστήρων για παρμπρίζ τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε στο εμπόριο, τόσο στα πρατήρια καυσίμων, όσο και από το internet. Χάρη στη σύστασή τους, εξασφαλίζουν μοναδική ορατότητα και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, απαλλάσσοντάς σας από ακκαθαρσίες και επίμονους λεκέδες άμεσα.

Σε περίπτωση που επιμένετε να χρησιμοποιείται νερό, προσθέστε σαπούνι στο δοχείο ή το κατάλληλο απορρυπαντικό. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε τον βέλτιστο καθαρισμό του παρμπρίζ, αλλά και την αντοχή όλου του συστήματος πλύσης.

Διαβάστε επίσης: Πότε είναι η ώρα να αλλάξω δίσκους φρένων;

Τα άλατα που υπάρχουν στη σύσταση του νερού βρύσης, αλλοιώνουν τόσο τα σωληνάκια όσο και τα μπεκ. Με τη συχνή χρήση του νερού βρύσης, το κύκλωμα γεμίζει άλατα και σε βάθος χρόνου δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην αντλία.

Οι 2+1 λύσεις για τον καθαρισμό των τζαμιών

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε συμπυκνωμένα υγρά υαλοκαθαριστήρων. Έχουν κατασκευαστεί ειδικά γι΄αυτόν τον σκοπό και είναι πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε άλλο.

windscreen2

Αν δεν υπάρχει η επιλογή του ειδικού υγρού, προσθέστε στο δοχείο απεσταγμένο νερό σε συνδυασμό με σαπούνι. Το βρίσκετε επίσης από το εμπόριο ή μπορείτε να το συγκεντρώσετε από το σωληνάκι εξόδου του νερού στο κλιματιστικό του σπιτιού σας.

Διαβάστε εδώΠιτσιλιστήρια: Πότε δεν πρέπει να ρίχνεις νερό στο παρμπρίζ;

Μια ακόμη λύση, αλλά για τοπικό καθάρισμα με πανί είναι ο συνδυασμός νερού βρύσης με ξύδι ή ακόμη και με οινόπνευμα. Ο συγκεκριμένος τρόπος πρέπει να αποφεύγεται στο δοχείο, καθώς η συχνή χρήση ξυδιού και οινοπνεύματος διαβρώνει το χρώμα του αμαξώματος.