Μόλυνση από το νερό των υαλοκαθαριστήρων

Περισσότερο κινδυνεύουν οι επαγγελματίες οδηγοί, όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους

  • -
  • -

Ξέρατε πως το υγρό που παραμένει για καιρό στάσιμο στο δοχείο πλύσης των παρμπρίζ μπορεί να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου μικροβίου Legionella; Το συγκεκριμένο μικρόβιο, αν εισπνευστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία τον οδηγό ή τους επιβάτες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα* που έγινε το 2010, μια στις πέντε περιπτώσεις μόλυνσης από τη λεγόμενη "Νόσο των λεγεωνάριων" μπορεί να οφείλεται στο Legionella. Περισσότερο κινδυνεύουν οι επαγγελματίες οδηγοί, όσοι οδηγούν van, όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους.

Η λύση είναι απλή. Αν στο δοχείο πλύσης μαζί με το νερό υπάρχει και κάποιο καθαριστικό, τότε τα βακτήρια σκοτώνονται, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληπτική έρευνα, βρήκαν ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα στη Βρετανία που δεν είχαν καθαριστικό παρμπρίζ αλλά μόνο νερό, είχαν ίχνη του επικίνδυνου μικροβίου Legionella. Αντίθετα, σε κανένα αυτοκίνητο με καθαριστικό δεν βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο.



* Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology". Μεταξύ των ερευνητών βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καφάτος από το τμήμα στατιστικής και βιοπληροφορικής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας.