Ταξιδεύοντας με τη γάτα σου!

Ένα από τα ελάχιστα πράγματα που φαίνεται να νοιάζουν πραγματικά μια γάτα, είναι όταν αναγκάζεται να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο…

  • -
  • -

Λίγα πράγματα ενδιαφέρουν πραγματικά μια γάτα. Να φάει, να κοιμηθεί, ένα χέρι να τη χαϊδέψει - όταν αυτή θέλει - κι αν δεν είναι στειρωμένη, να ζευγαρώσει. Εσύ, που την έχεις βάλει στο σπίτι σου, την φροντίζεις, την ταϊζεις, και τη θεωρείς μέλος της οικογένειάς σου, δεν την ενδιαφέρεις ιδιαίτερα. Εκτός, κι αν θέλεις να την πάρεις μαζί σου σε ταξίδι με το αυτοκίνητο. Τότε, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα, το πώς θα σε αποφύγει…

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αν η απουσία σας είναι ολιγοήμερη, είναι προτιμότερο η γάτα να μείνει στο σπίτι μόνη της και να κανονίσετε με κάποιον να τη φροντίζει, καθώς το ψυχικό κόστος και το στρες του ταξιδιού είναι πραγματικό πρόβλημα για το ζώο.



Τι γίνεται όμως αν λείπουμε περισσότερο καιρό ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη φροντίδα της γάτας μας; «Roadtrip, ε; Να!» θα αναφωνήσει σε άπταιστα γατικά η γάτα σου και θα σου δείξει τα απαυτά της με τα δύο μπροστινά της χέρια καθώς θα τρέχει να κρυφτεί στο πιο απίθανο σημείο του σπιτιού που μέχρι τότε δεν ξέρατε καν ότι υφίσταται.

Τελικά βέβαια, θα τη βάλετε στο ταξιδιωτικό κουτί της –φροντίστε να έχετε ένα κατάλληλο για το μέγεθος της γάτας σας που να αερίζεται επαρκώς. Οι γατούλες λοιπόν αγχώνονται ιδιαίτερα με το ταξίδι και δεν τους αρέσουν καθόλου οι αλλαγές, οπότε η μετακίνηση με το αυτοκίνητο έχει πολλά πράγματα που την κάνουν να νιώθει άβολα και παράλληλα εξάπτουν την περιέργειά της.

Πρώτος κανόνας λοιπόν, προσπαθούμε να νιώθει όσο πιο άνετα γίνεται, ενώ παράλληλα θα είναι και ασφαλής! Την έχουμε πάντα στο κουτί της και το κουτί της δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας –περνώντας την πόρπη προσεκτικά από το χερούλι του κουτιού εξασφαλίζεις ότι δεν θα μετακινείται βίαια.



Αν έχετε αμφιβολίες για τη… στεγανότητα του εγχειρήματος, μπορείτε να βάλετε στο κάθισμα, κάτω από το κουτί κάποιου είδους κάλυμμα, ώστε να μη γίνουν όλα… μούτι σε περίπτωση ζαλάδας της γάτας. Διότι από μόνη της η γάτα, δεν θα… ενεργηθεί στο κουτί, είναι ιδιαίτερα καθαρό ζώο και δεν κάνει την ανάγκη της όπου να ‘ναι!

Αν το ταξίδι σας είναι μέτριας απόστασης –ας πούμε έως έξι ώρες- δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά περισσότερα, η γάτα θα είναι μια χαρά έτσι, χωρίς να χρειαστεί τίποτα πέρα από το να της μιλάτε καμιά φορά για να ακούει τη φωνή σας (και να θυμάται πόσο σας αντιπαθεί και πόσο θέλει να σας σκοτώσει όταν φτάσετε). Αυτό θα της δώσει κίνητρο να αντέξει το μαρτύριο του ταξιδιού.

Παρόλα αυτά, ανάλογα και με τη γενικότερη συμπεριφορά της γάτας σας, και αν το ταξίδι είναι αρκετά μεγάλο, θα πρέπει να προνοήσετε για νερό, φαγητό, αλλά και για την άμμο της. Καλό θα ήταν δε αυτά να συμβούν σε κάποια στάση και όχι εν κινήσει, καθώς, αντίθετα από όλους όσοι θα πεταχτούν στα σχόλια για να μας πουν πως ταξιδεύουν με τη γάτα τους ελεύθερη μέσα στο αυτοκίνητο, το σωστό είναι ακριβώς το αντίθετο: ποτέ η γάτα ελεύθερη στην καμπίνα εν κινήσει οχήματος!

Όσο κι αν τη λατρεύεις, δεν έχουμε φτάσει στο βαθμό επικοινωνίας για να είμαστε ασφαλείς ότι δεν θα συμβεί κάτι που θα την τρομάξει ή θα την εξιτάρει τόσο ώστε να αντιδράσει με τρόπο απρόσμενο και να δημιουργήσει άθελά της ατύχημα. Μπορεί να μπλεχτεί στα πόδια σας, να σας γρατζουνίσει, να σας κρύψει την ορατότητα. Άλλωστε, και όλα αυτά να μη γίνουν, σε περίπτωση ατυχήματος αν το ζώο είναι ελεύθερο κινδυνεύει πολύ περισσότερο!



Όταν με το καλό έχουμε σταματήσει και ελευθερώσουμε τη γάτα μέσα στην καμπίνα του οχήματος, καλό είναι να έχουμε ένα λουράκι φορεμένο στο λαιμό της. Ναι, σαν σκύλο! Σε περίπτωση που το σκάσει είναι πολύ πιο εύκολο να κυνηγάς το ζώο με το λουρί παρά χωρίς, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να σημειώσεις τα στοιχεία σου καλού-κακού για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου αν τη βρει!

Πάρτε μαζί σας νεράκι και το σχετικό δοχείο, αλλά και πάλι, το δίνετε μόνο εν στάσει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δύσκολα θα αποφύγετε το να γίνουν όλα μούσκεμα. Θέλετε να το κάνουμε ακόμα πιο σύνθετο; Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα μπουκάλι από το νερό που συνήθως πίνει η γάτα σας στο σπίτι, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι γάτες δεν αρέσκονται να πίνουν νερό που καταλαβαίνουν ότι έχει άλλη γεύση από αυτό που έχουν συνηθίσει!

Περιττό να πούμε ότι το νερό, το θέλουν δροσερό, οπότε χρειάζεται ψυγειάκι, ενώ το… ίδιο χρειάζεται και για τη γάτα σας αν δεν έχετε κλιματισμό στο αυτοκίνητο. Η γάτα, βλέπεις, δεν μπορεί να ιδρώσει τόσο αποτελεσματικά όσο εμείς ώστε να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματός της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σκάσει από τη ζέστη…

Τέλος, στις πιο «επαγγελματικές» συμβουλές. Αν έχετε βιβλιάριο για τη γάτα σας, πάρτε το μαζί σας. Αν ξέρετε ότι η γάτα σας αγχώνεται πολύ στο αυτοκίνητο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για την πιθανότητα να τις δώσετε κάποιο ηρεμιστικό. Το ίδιο και σε περίπτωση που ξέρετε ότι ζαλίζεται και παθαίνει ναυτία.

Και όταν με το καλό φτάσετε, μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε τον χώρο πριν ανοίξετε το κλουβί, να δώσετε στη γάτα χώρο και χρόνο, να ψάξει, να μυρίσει και να εξοικειωθεί, και όταν γίνει αυτό, να την πάρετε μια αγκαλιά και να της δώσετε ένα φιλί!