Τι ηλεκτρικό μηχανάκι μπορώ να οδηγήσω από 16 ετών;

Η ηλικία των 16 αποτελεί ορόσημο για πολλούς ανθρώπους, καθώς σηματοδοτεί την περίοδο που αποκτούν το πρώτο τους όχημα, συνήθως ένα μηχανάκι. Ποια ηλεκτρικά επιτρέπει ο ΚΟΚ στους έφηβους;

  • -
  • -

Ένα δίκυκλο όπως το μηχανάκι αποτελεί το πρώτο προσωπικό όχημα για πολλούς εφήβους, όταν φτάσουν στην ηλικία των 16 ετών. Με αυτά γίνονται οι πρώτες βόλτες, αλλά και η εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης όπως οι διαδρομές για το σχολείο, το φροντιστήριο και όποιες άλλες δραστηριότητες υπάρχουν.

Ένα μηχανάκι σε αυτήν την ηλικία, βέβαια, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση, καθώς ο αναβάτης ακόμα δεν διαθέτει επαρκή εμπειρία. Επιπλέον, είναι απαραίτητο σε κάθε διαδρομή ο αναβάτης να φοράει πλήρη εξάρτηση ή έστω κράνος, με το τελευταίο να είναι υποχρεωτικό από τον νόμο.

yadea-c1s-ilektriko-mixanaki-50

Τι μηχανάκι οδηγούμε στα 16 έτη;

Συνήθως το μηχανάκι που επιλέγει ένας έφηβος σε αυτή την ηλικία είναι κάποιο χαμηλού κυβισμού και συγκεκριμένα, εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των 50 κυβικών εκατοστών. Τι γίνεται, όμως, αν υπάρχει η επιθυμία για αγορά ηλεκτρικού; Ποια μηχανάκια με μπαταρία επιτρέπει ο νόμος;

Δείτε ακόμα: Από ποια ηλικία μπορώ να οδηγήσω ηλεκτρικό μηχανάκι;

Τι ισχύει με τα ηλεκτρικά μηχανάκια;

Αρχικά να πούμε ότι ο νόμος για τα ηλεκτρικά μηχανάκια και για τα ηλεκτρικά δίκυκλα γενικά, είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται στις κατηγορίες που ήδη υπάρχουν. Έτσι, ένας έφηβος 16 ετών μπορεί να αγοράσει ένα ηλεκτρικό μηχανάκι που να θεωρείται 50άρι, δηλαδή να έχει ισχύ μέχρι 4 kW και να μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 45 km/h.

znen-f11-ilektriko-mixanaki-50

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΚΟΚ επιτρέπει την οδήγηση δικύκλου από την ηλικία των 18 ετών και όχι των 16. Το τελευταίο είναι εφικτό μόνο με έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλεια.

Ακόμα, να σημειώσουμε ότι αν το ηλεκτρικό δίκυκλο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 25 km/h, μπορεί να οδηγηθεί νόμιμα ακόμα και χωρίς δίπλωμα.