Φθηνότερα κι από το λεωφορείο - Πόσο κοστίζει το ρεύμα για το ηλεκτρικό μηχανάκι;

Τα ηλεκτρικά δίκυκλα όπως scooter και μοτοσικλέτες τύπου vespa, δείχνουν ως η ιδανική επιλογή για κίνηση στην πόλη; Πόσα ευρώ θα πληρώσουμε για το ρεύμα τους, όμως;

  • -
  • -

Με μικρό βάρος, άμεση απόδοση ροπής και φόρτιση μέσα σε λίγες ώρες, τα ηλεκτρικά δίκυκλα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που ψάχνει κάποιος για να κινείται στο αστικό περιβάλλον. Στα παραπάνω οι εταιρείες έρχονται να προσθέσουν και το χαμηλό κόστος μετακίνησης. Ισχύει;

Σίγουρα η τιμή που πληρώνει κάποιος για να αγοράσει ένα όχημα αποτελεί βασικό παράγοντα αν θα το επιλέξει ή όχι, όμως ακόμα σημαντικότερο είναι το κόστος μετακίνησης. Δηλαδή τα χρήματα που θα καλείται να πληρώσει σε σταθερή βάση, κάθε φορά που θα πρέπει να κάνει μία διαδρομή, ό,τι όχημα κι αν χρησιμοποιήσει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ab28763159e94abe502b45c600b8ee8e.jpg

Αν και τα δίκυκλα γενικά προσφέρουν πολύ πιο οικονομικές μετακινήσεις, εκείνα που κινούνται με ρεύμα υπόσχονται να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά αυτά τα έξοδα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη και αν όντως τα καταφέρνουν, πόσα ευρώ θα κληθεί να πληρώσει τελικά ο αναβάτης.

Δείτε ακόμα: Από ποια ηλικία μπορώ να οδηγήσω ηλεκτρικό μηχανάκι;

Πόσο καίει ένα μηχανάκι τύπου vespa;

Αν και κάθε μοντέλο έχει διαφορετική κατανάλωση, όπως συμβαίνει και στα μοντέλα βενζίνης, μία ηλεκτρική μοτοσικλέτα τύπου vespa καταναλώνει περίπου 3-4 kWh/100 km. Θεωρώντας την τιμή του ρεύματος στα 0,2 €/kWh (20 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα), ο αναβάτης θα κληθεί να πληρώσει 0,6 - 0,8 €/100 km (60-80 λεπτά του ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e1a2dc46ccd745a0fa029b8abb2a7919.jpg

Πόσα θα πληρώσω σε ρεύμα για ένα scooter;

Έχοντας αυξημένο μέγεθος, καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερες μπαταρίες για καλύτερη αυτονομία, τα ηλεκτρικά scooter έχουν χρειάζονται ελαφρώς περισσότερο ρεύμα, όμως και πάλι το τελικό κόστος είναι πάρα πολύ μικρό.

Ένα τυπικό scooter θα χρειαστεί 4 - 8 kWh/100 km. Με την τιμή του ρεύματος που χρησιμοποιήσαμε και πιο πάνω (0,2 €/kWh), ένας απλός πολλαπλασιασμός είναι αρκετός για να δούμε ότι όποιος επιλέξει να κινείται με ηλεκτρικό scooter θα πληρώνει από 0,8 - 1,6 €/100 km (80 λεπτά του ευρώ μέχρι 1,6 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/af7757c0434e5cb09719c171c2c4dec6.jpg

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό δίκυκλο είναι μία από τις πιο οικονομικές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος, καθώς το τελικό κόστος είναι πάρα πολύ μικρό, ακόμα κι αν η σύγκριση γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν συνυπολογίσουμε και τον κερδισμένο χρόνο ανάμεσα στο μποτιλιάρισμα, αλλά και κατά την εύρεση θέση στάθμευσης, η βελτίωση της καθημερινότητας είναι δραματική.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...