Πόσο πληρώνονται οι “ντελιβεράδες”;

Ο διανομέας είναι ένα δύσκολο και άκρως επικίνδυνο επάγγελμα

  • -
  • -

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, υπάρχουν 15.000 - 20.000 διανομείς στη χώρα μας, οι οποίοι κυνηγούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Δυστυχώς, 12 διανομείς έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας τους τελευταίους 22 μήνες και ο λόγος είναι η μάχη που δίνουν με τον χρόνο και οι κακές συνθήκες εργασίας.

 

Στο ίδιο άρθρο διανομείς δηλώνουν ότι οι περισσότεροι είναι ασφαλισμένοι μόνο 4 ώρες την ημέρα, ωστόσο η δουλειά τους δεν σταματά εκεί, αλλά συνεχίζεται με “μαύρα χρήματα” έως και 8 ώρες παραπάνω! Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση πτώσης ή ατυχήματος στο διάστημα του “μαύρου ωραρίου”, ο εργοδότης αποποιείται κάθε ευθύνη. 

 

Το ωρομίσθιο είναι περίπου στα 3 με 4 ευρώ, χωρίς κανένα επιπλέον έξοδο για το μηχανάκι, μιας και το φέρνει ο εργαζόμενος. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι βάσει μιας νέας εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2018, το μηχανάκι πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, καθώς και ο τελευταίος να παρέχει και να ελέγχει την ανάλογη προστασία στον αναβάτη-διανομέα. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...