Είσαι 65 ετών και οδηγείς; Πρόσεχε γιατί κινδυνεύεις με πρόστιμο 200 €

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί με το δίπλωμα οδήγησης. Σε κάποια περίπτωση, η αστυνομία έχει δικαίωμα να βεβαιώσει παράβαση και πρόστιμο.

  • -
  • -

Το δίπλωμα οδήγησης είναι απαραίτητο έγγραφο προκειμένου ένας οδηγός να μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα με το όχημά του στον δημόσιο δρόμο. Ωστόσο, το δίπλωμα, είτε είναι σε πλαστική μορφή, είτε χάρτινο, λήγει κατά το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού.

Πολλοί οδηγοί αυτής της ηλικίας, είτε από άγνοια, είτε από αμέλεια, δεν παρατηρούν πως η άδεια ικανότητα οδήγησής τους έχει λήξει, με αποτέλεσμα σε έναν τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας να τους βεβαιώνεται παράβαση.

diploma

Σύμφωνα με το Άρθρο 95 του ΚΟΚ, αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο και αυτοκίνητο ενώ η αντίστοιχη κατηγορία άδειας οδήγησης έχει λήξει, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Παράλληλα, αφαιρείται από το αστυνομικό όργανο το έντυπο της άδειας οδήγησής του και αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που το χορήγησε ή σε αυτή, στην περιοχή της οποίας θα δηλώσει ο κάτοχός της ότι κατοικεί.

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

Τι ισχύει με τα πλαστικά διπλώματα που λήγουν στα 15 έτη

Το ίδιο ισχύει και για τα νέα διπλώματα οδήγησης σε μορφή πλαστικής κάρτας. Στα συγκεκριμένα, η χρονολογία λήξης που αναγράφεται (θέση 4β) έχει διάρκεια μόλις 15 έτη από τη χρονολογία έκδοσης (4α).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8f2baa507240f6b8f415c452345eab34.jpg

Αυτό συμβαίνει καθαρά για λόγους ασφαλείας, ωστόσο, αφού λήξει το δίπλωμα, πρέπει να ζητήσετε άμεσα την αντικατάστασή του μέσω του gov.gr, προκειμένου να μην κριθείτε παράνομοι και λάβετε πρόστιμο 200 €.

Δείτε ακόμη: Δίπλωμα οδήγησης: Αλλαγή του χάρτινου σε πλαστικό - Πώς γίνεται και πόσο κοστίζει;

Η χρονική διάρκεια των 15 ετών στο πλαστικό δίπλωμα ισχύει για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, απαιτείται μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το νέο δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια.