Θέλω το πλαστικό δίπλωμα οδήγησης: Τι κάνω και πόσο κοστίζει;

Οι παλαιού τύπου άδειες οδήγησης πρέπει κάποια στιγμή να αντικατασταθούν με τις νέες σε πλαστική μορφή. Αυτή είναι η διαδικασία.

  • -
  • -

Αρκετοί οδηγοί και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν στην κατοχή τους τα παλιά, χάρτινα διπλώματα οδήγησης. Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν την απόφαση και να τα αντικαταστήσουν με τις νέας γενιάς άδειες οδήγησης σε μορφή πλαστικής κάρτας. Χάρη στην ψηφιακή υπηρεσία gov.gr, η διαδικασία αντικατάστασης είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το χάρτινο δίπλωμα και να λάβει το πλαστικό χωρίς να σπαταλήσει χρόνο.

Φυσικά, για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα, υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας οδήγησης σε ΚΕΠ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

Ποια είναι τα βήματα για την αντικατάσταση του διπλώματος ψηφιακά

Αφού εισέλθετε στο gov.gr, στη ενότητα Υπηρεσίες/Άδειες Οδήγησης και συνδεθείτε μέσω TaxisNet επιλέγετε το πεδίο Αντικατάσταση Άδειας Οδήγησης. Εκεί, δίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των απαιτούμενων βημάτων για την ολοκλήρωση της επιλεγμένης ψηφιακής διαδικασίας.

Στη συνέχεια επιλέγετε Έναρξη Διαδικασίας και το σύστημα σας κατευθύνει βήμα προς βήμα. Αφού συμπληρώσετε την Υπεύθυνη Δήλωση και κάνετε Αποδοχή, σας ζητάει να προσθέσετε μια φωτογραφία σας με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και την υπογραφή σας.

Δείτε εδώ Όλα τα βήματα για ανανέωση διπλώματος οδήγησης

Το επόμενο βήμα είναι να εκδώσετε το παράβολο ηλεκτρονικά και να επιλέξετε τον τρόπο παραλαβής του νέου διπλώματος.diploma

Κατά το τέλος της διαδικασίας, θα σας ζητηθεί να κάνετε μια σύνοψη των βημάτων που πραγματοποιήσατε ώστε να ελέγξετε ξανά ότι όλα είναι σωστά.

Πόσο κοστίζει το παράβολο για το νέο δίπλωμα

Το παράβολο το πληρώνετε ηλεκτρονικά και το κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ. Στα στοιχεία που αποστέλλονται φαίνονται ο κωδικός πληρωμής, το ΑΦΜ, ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου, η διεύθυνσης κατοικίας, το ΙΒΑΝ της τράπεζας, η κατηγορία παραβόλου και φυσικά το ονοματεπώνυμό σας.

diploma

Σε πόσο χρόνο παίρνω τη νέα άδεια οδήγησης

Όταν το σύστημα του gov.gr σας ενημερώσει πως το e-Παράβολο έχει πληρωθεί, τότε λαμβάνετε άμεσα ένα μήνυμα – στην ίδια σελίδα – πως η αίτηση για αντικατάσταση της άδειας οδήγησης έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να γίνει εκτύπωση της νέας άδειας.

diploma

Για τη διαδικασία εκτύπωσης και αποστολής απαιτούνται 2 εβδομάδες. Αφού το δίπλωμα σε πλαστική μορφή εκτυπωθεί, τότε λαμβάνετε ένα μήνυμα στο email που σας γνωστοποιεί ότι μπορείτε να παραλάβετε την καινούρια άδεια οδήγησης μετά από 5 εργάσιμες μέρες από το τμήμα χορήγησης αδειών που έχετε δηλώσει.

Διαβάστε επίσης: Οι κατηγορίες διπλώματος οδήγησης: Τι μπορείς να οδηγήσεις;

Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 μήνα και το πλαστικό δίπλωμα το λαμβάνετε μέσα σε φακελάκι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

diploma