Παιδί σε αυτοκίνητο χωρίς ειδικό κάθισμα; Τι πρόστιμο σε περιμένει

Η οδική ασφάλεια επιβάλει τα παιδιά στο αυτοκίνητο να μετακινούνται πάντα χρησιμοποιώντας κατάλληλο παιδικό κάθισμα. Τι πρόστιμο προβλέπει ο ΚΟΚ;

  • -
  • -

Με το άνοιγμα των σχολείων αυτή την εβδομάδα, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των παιδικών καθισμάτων. Μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτικό να μεταφέρεται στο αυτοκίνητο με ειδικό κάθισμα ένα παιδί; Και πώς τιμωρεί ο νόμος τους γονείς που αδιαφορούν για την ασφάλεια του παιδιού τους και το μεταφέρουν στο σχολείο σαν κανονικό, ενήλικο επιβάτη του αυτοκινήτου; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6a4e42452885ac418cccdce9420f030b.jpg

Το παιδικό κάθισμα έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια υποχρεωτικό, καθώς η χρήση του αυξάνει κατακόρυφα την ασφάλεια ενός παιδιού σε απότομο φρενάρισμα ή ατύχημα, κάτι που έχει αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Οι στατιστικές από τις χώρες που το έχουν υιοθετήσει σχεδόν καθολικά είναι αποκαλυπτικές, δείχνοντας δραματική μείωση των τραυματισμών για τους μικρότερους σε ηλικία επιβάτες.

Δείτε ακόμα: Παθητική ασφάλεια: Παιδί & αυτοκίνητο

Τι γράφει ο ΚΟΚ για τα παιδικά καθίσματα και πόσο είναι το πρόστιμο

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με τη χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ξεκάθαρος. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του Άρθρου 12, σε περίπτωση μεταφοράς ανηλίκων επιβατών, εφόσον στο όχημα υπάρχει συνοδός, την ευθύνη φέρει αυτός.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c43eee21ac6ba9740b1c32f20a8feeb5.jpg

Για τη μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, δηλαδή παιδικών καθισμάτων και ζωνών ασφαλείας. Αν λοιπόν η αστυνομία εντοπίσει παιδί να μην είναι δεμένο στο κάθισμά του, ο οδηγός τιμωρείται. Για την τμωρία ο ΚΟΚ αναφέρει τα εξής: «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 5 τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα (350,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για δέκα (10) ημέρες». Προφανώς, επειδή το παιδί είναι ανήλικο, το ποσό θα χρεωθεί στον γονιό ή τον συνοδό, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του.

Μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικού καθίσματος

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από τον νόμο, για τη μετακίνηση παιδιών με βάρος έως 36 κιλά. Το κάθισμα ασφαλείας είναι άχρηστο αν δεν συνοδεύεται από χρήση της ζώνης ασφαλείας και προκύπτουν προβλήματα όταν το κάθισμα δεν εξασφαλίζει την ασφαλή εφαρμογή της ζώνης. Οπότε το κάθισμα συνοδεύεται πάντα από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.