Πρόστιμο στον συνοδηγό - Τι ισχύει στην Ελλάδα, πότε φθάνει τα 700 €

Οι οδηγοί των οχημάτων υποχρεούνται να ακολουθούν κάποιους κανόνες. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι συνοδηγοί. Ειδάλλως, τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα.

  • -
  • -

Η συνοδευόμενη οδήγηση είναι σχετικά κάτι νέο στην Ελλάδα. Αφορά άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη και μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Οι νέοι αυτοί οδηγοί όμως, για να κυκλοφορούν στο δημόσιο οδικό δίκτυο, απαιτείται να συνοδεύονται στο αυτοκίνητο από έναν ενήλικα που έχει δίπλωμα 5 χρόνια και ηλικία τουλάχιστον 25 ετών.

Επίσης, ο 17χρονος που έχει λάβει προσωρινή άδεια οδήγησης, έχει την υποχρέωση να τοποθετεί στο πίσω παρμπρίζ του οχήματος το γράμμα «Σ». Ο νεαρός οδηγός οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, όπως και ο συνοδός του πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά

Γιατί υπάρχει πρόστιμο 700 € για τον συνοδηγό

Ο συνοδηγός στην περίπτωση του 17άρη οδηγού, είναι ουσιαστικά υπεύθυνος γι΄αυτόν, εφόσον τον συνοδεύει στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση διάπραξης από τον οδηγό, οποιασδήποτε παράβασης των διατάξεων του ν. 2696/1999 (Κ.Ο.Κ.) και των διατάξεων των άρθρων 28 και 29 του ν. 4530/2018, επιβάλλεται στον οδηγό, και εφόσον επιβαίνει συνοδός στο αυτοκίνητο και σε αυτόν, η κύρωση που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις παραβάσεις αυτές.

sinodigos

Αν λοιπόν ο οδηγός, πραγματοποιήσει επιτόπια στροφή (αναστροφή 180ο) ή οπισθοπορεία σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή αυτοκινητόδρομο, τότε εκτός από τον ίδιο, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο 700 € και ο συνοδηγός.

Το ίδιο ποσό αφορά κι αν παραβιάσει την κεντρική διαχωριστική λωρίδα ή πραγματοποιήσει επίσης οπισθοπορεία ή επιτόπια αναστροφή μέσα σε σήραγγα.

Μπορούν να αφαιρέσουν και από τον συνοδηγό το δίπλωμα

Σε περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δεν επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στο συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, αν εισέλθει στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)χωρίς να συντρέχει λόγος, τότε το πρόστιμο των 200 € αφορά και τον συνοδηγό.

Διαβάστε επίσης: Τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα

Φυσικά, αν ο συνοδός δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλαδή δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών, δεν έχει δίπλωμα τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από 5 έτη ή δεν το φέρει μαζί του, τότε επιβάλλεται αφαίρεση και της δικής του άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.