Πότε ένας οδηγός πρέπει να βάλει το σήμα «Σ» στο πίσω τζάμι; Τι ισχύει

Με βάση την αναθεωρημένη νομοθεσία, μερίδα οδηγών υποχρεούται να έχει το σήμα «Σ» στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου. Οι ποινές για τους παραβάτες είναι αυστηρές.

  • -
  • -

Από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφιστεί και ισχύει στη χώρα μας η συνοδευόμενη οδήγηση – δηλαδή η απόκτηση διπλώματος από άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη τους με την προϋπόθεση να συνοδεύονται στο αυτοκίνητο από έναν ενήλικα που έχει δίπλωμα 5 χρόνια και ηλικία τουλάχιστον 25 ετών.

Ωστόσο, όποιος δηλώνει νέος οδηγός και είναι 17 ετών, εκτός του ότι πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον μεγαλύτερο, έχει την υποχρέωση να τοποθετεί στο πίσω παρμπρίζ του οχήματος το γράμμα «Σ». Το συγκεκριμένο σήμα αφορά μόνο αυτούς που έχουν λάβει προσωρινή άδεια οδήγησης και πρέπει να παραμένει στο πίσω τζάμι έως ότου ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια του προσωρινού διπλώματος.

Αφού γίνει 18 ετών και λάβει την κανονική άδεια οδήγησης, τότε, πρέπει στο όχημα που οδηγεί να τοποθετήσει το γράμμα «Ν», που υποδηλώνει «Νέος Οδηγός» για 1 χρόνο, έτσι ώστε οι υπόλοιποι χρήστες της οδού να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή.

Το σήμα «Σ» μπαίνει δεξιά ή αριστερά στο τζάμι;

Το διακριτικό σήμα με το Κεφαλαίο γράμμα «Σ» επικολλάται ή τοποθετείται στη δεξιά άκρη του πίσω τζαμιού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται με ευχέρεια από τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν. Επίσης, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση Δ30Μ3/347507/2021 - ΦΕΚ 5924/Β/16-12-2021, το γράμμα πρέπει να είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται σε επιφάνεια λευκού χρώματος και έχει διαστάσεις 12 x15 εκατοστά.

sima

Δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες διπλώματος οδήγησης

Τι πρέπει να έχει ο συνοδός μαζί του

Αυτός που συνοδεύει τον 17χρονο οδηγό, απαιτείται να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να είναι νόμιμος. Αυτές είναι:

  • Να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών.
  • Να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από 5 έτη.
  • Να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ και να τη φέρει μαζί του.

Υπάρχουν ποινές για οδηγό και συνοδό

Η οδήγηση χωρίς την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων, συνιστά μη νόμιμη οδήγηση και επιφέρει τις δέουσες κυρώσεις. Σε περίπτωση παραβάσεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, περιλαμβανομένης της παράβασης οδήγησης χωρίς την παρουσία συνοδού, προβλέπονται τα παρακάτω:

  1. Η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβάλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο και αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί. Άδεια οδήγησης θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί μόνο με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 19 ετών.
  2. Στον συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα επιβάλλεται αφαίρεση και της δικής του άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
  3. Στις περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δεν θα επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στο συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί.
  4. Σε περίπτωση μη τοποθέτησης σε όχημα του διακριτικού σήματος «Σ» επιβάλλεται στον οδηγό και στο συνοδό διοικητικό πρόστιμο.

sima

Διαβάστε επίσηςΠόσο κοστίζει η αλλαγή από χάρτινο δίπλωμα οδήγησης σε πλαστικό;

Εφόσον για παράβαση αφαιρεθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, μετά την επικύρωση της παράβασης, θα ειδοποιείται αυθημερόν η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση ακύρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης.