Μου χάλασαν οι πινακίδες – Θα πάρω τον ίδιο αριθμό ή καινούριο;

Αν οι πινακίδες κυκλοφορίας φθαρούν ή καταστραφούν πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε και πόσο θα πληρώσετε.

  • -
  • -

Με βάση τη νομοθεσία, κανένα όχημα ή δίκυκλο δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί με φθαρμένες ή κατεστραμμένες πινακίδες στον δημόσιο δρόμο. Σε περίπτωση που ο αριθμός κυκλοφορίας δεν είναι ευδιάκριτος, πρέπει να απευθυνθείτε στην πλησιέστερη του τόπου κατοικίας σας Περιφέρεια ή ΚΕΠ για να εκδώσετε καινούργιες, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία είναι τα εξής:

  • Άδεια κυκλοφορίας.
  • Παράβολο από τη Δ.Ο.Υ. ή e-παράβολο εδώ, των 30 € σε περίπτωση πρώτης αντικατάστασης (κωδικός γρήγορης αναζήτησης 2992) και 60 € για δεύτερης ή τρίτης (κωδικός γρήγορης αναζήτησης 2993).
  • Βεβαίωση Αστυνομικού Τμήματος για τις περιπτώσεις της απώλειας ή κλοπής των πινακίδων κυκλοφορίας σας.
  • Αν έχει χαθεί μία από τις δύο πινακίδες κυκλοφορίας, τότε θα πρέπει να κατατεθεί και αυτή που δεν έχει χαθεί.
  • Επιστροφή φθαρμένων ή κατεστραμμένων πινακίδων κυκλοφορίας.
  • Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα.
  • Αίτηση Αντικατάστασης Πινακίδων Οχήματος.
  • Επιπλέον για εταιρείες: Καταστατικό και Δ.Σ εφόσον πρόκειται για Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε. και ειδικά αν πρόκειται για ΦΙΧ, ΛΙΧ, Τρικ. ΦΙΧ, ή ΕΔΧ , απαιτείται και το βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας.

Φυσικά, μαζί με τα δικαιολογητικά πρέπει να συμπληρώσετε και να παραδώσετε και την ανάλογη αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Πατήστε εδώ για να τη λάβετε.

Μπορεί να καταθέσει άλλος τα δικαιολογητικά;

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον, θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

pinakides

Θα πάρω τον παλιό αριθμό ή καινούριο

Αφού ολοκληρώσετε όλες τις παραπάνω διαδικασίες με την αίτηση και τα δικαιολογητικά για έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας, θα εφοδιαστείτε με νέα νούμερα. Στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή του δικύκλου θα αναγράφεται και ο παλιός αριθμός κυκλοφορίας αλλά και ο καινούριος.

Δείτε επίσης: Πότε καταστρέφονται οι πινακίδες αν τις παραδώσεις στην εφορία

Μετά την παραλαβή των νέων πινακίδων, πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία για την αλλαγή στον αριθμό κυκλοφορίας, ώστε να ενημερωθεί με τη σειρά του το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει συμφωνήσει. Επίσης, στην άδεια κυκλοφορίας, στο πεδίο «Παρατηρήσεις» θα αναγράφεται: «Αντικατάσταση Πινακίδων».

Πόσα θα πληρώσω και σε πόσο χρόνο θα πάρω τις νέες πινακίδες

Το κόστος για την παραλαβή νέων πινακίδων από φθορά ή καταστροφή ανέρχεται στα 30 € - αφορά το παράβολο – για την πρώτη αντικατάσταση και τα 60 € για κάθε επόμενη φορά.

Όσο για τον χρόνο, ανέρχεται έως και 50 ημέρες από την περιέλευση του αιτήματος και των απαραίτητων δικαιολογητικών στην αρμόδια για την έκδοση της τελικής πράξης υπηρεσία (ο χρόνος δεσμεύει την υπηρεσία).