Έχω καταθέσει πινακίδες στην εφορία – Πότε θα μου τις καταστρέψουν;

Όποιος κατέθεσε τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος στην εφορία, πρέπει να γνωρίζει πως οι πινακίδες του θα καταστραφούν μετά από κάποιους μήνες.

  • -
  • -

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων ή μοτοσυκλετών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το κάνουν ψηφιακά μέσω της δήλωσης ακινησίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι πινακίδες δεν κατατίθενται σε κάποια υπηρεσία, αλλά τις διατηρείς στην κατοχή σου.

Αν όμως τις έχεις καταθέσει στην εφορία όπου υπάγεσαι, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως οι πινακίδες θα καταστραφούν, αν δεν έχουν καταστραφεί ήδη. Συγκεκριμένα, όσοι κατέθεσαν πινακίδες το 2020 για παράδειγμα και δεν τις έχουν πάρει πίσω, τις έχουν χάσει. Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 18 συνεχόμενους μήνες, οδηγούνται σε καταστροφή και ανακύκλωση, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Τι πληρώνω για να βγάλω άλλες πινακίδες

Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες έχουν καταστραφεί αφού πέρασε το χρονικό διάστημα των 18 μηνών στις Δ.Ο.Υ., οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση για έκδοση καινούργιας πινακίδας, πληρώνοντας παράβολο στο Δημόσιο αξίας 30 €.

pinakides

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 €, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Δείτε τι αναφέρει η εγκύκλιος

«Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες θα καταστραφούν, κατά τις εν λόγω διατάξεις, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, θα προβαίνουν σε αντικατάσταση αυτών μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, συνοδευόμενη από την ως άνω βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, καθώς και την καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου αξίας τριάντα 30 ευρώ.

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 €, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καθορισθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης: Κατάθεση πινακίδων: Πόσα κερδίζεις με την ακινησία του αυτοκινήτου

Οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να προβούν άμεσα στον διαχωρισμό των πινακίδων κατά τα ανωτέρω, ώστε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε αυτή, στην καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας που έγουν συμπληρώσει έως την 30.3.2018 συνεχή παραμονή τους στη Δ.Ο.Υ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 18 μηνών, με ταυτόχρονη σχετική ενημέρωση του τηρούμενου αρχείου».