Μπορώ να πληρώσω τέλη κυκλοφορίας μόνο για 2 μήνες;

Όσοι δεν πλήρωσαν τα τέλη του 2023, έχουν το δικαίωμα να προβούν σε άρση ακινησίας και να κυκλοφορήσουν ξανά το όχημα στον δρόμο.

  • -
  • -

Η 28η Φεβρουαρίου ήταν η καταληκτική ημέρα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο, περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες ΙΧ κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους, προκειμένου να απαλλαγούν από το χαράτσι των τελών.

Πλέον, όμως, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας «myCar» της ΑΑΔΕ, όσοι επιθυμούν, έχουν το δικαίωμα να θέσουν εκ νέου τα οχήματά τους σε κυκλοφορία, πληρώνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες που επιθυμούν να κινήσουν το όχημά τους μέσα στο τρέχον έτος. Η άρση ακινησίας γίνεται η μέσω της πλατφόρμας, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet, με τους κατόχους να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Πόσα θα πληρώσω για 2 μήνες

Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από τα ετήσια τέλη και από τον χρόνο που θέλεις να κινήσεις το όχημα. Αν για παράδειγμα τα αναλογούντα ετήσια τέλη ανέρχονται σε 680 € και εσύ θες να κινήσεις το αυτοκίνητο για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, τότε θα κληθείς να καταβάλεις το ποσό των 113,32 €, όσα δηλαδή αναλογεί για 2 μήνες.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα

Αν επιθυμείς να κυκλοφορήσεις το Ι.Χ. για έναν μήνα θα πληρώσεις το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Εδώ όμως, πρέπει να γνωρίζεις δύο βασικά πράγματα τα οποία είναι:

  • Ακόμη και μία ημέρα μέσα στον μήνα, δηλαδή η πρώτη ημέρα του Μαΐου, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για το σύστημα.
  • Το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.

Τι πρέπει να κάνω για να βάλω ξανά τις πινακίδες

Για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας, θα πρέπει έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η ασφάλιση του οχήματος. Το σύστημα δεν σου επιτρέπει να προβείς σε άρση ακινησίας αν δεν επιβεβαιώσεις πως έχεις ενεργή ασφάλεια, με το πάτημα της σχετικής ένδειξης.

Επίσης, πριν προχωρήσεις στην άρση ακινησίας θα πρέπει μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ να επιλέξεις τους μήνες που θα θέσεις το όχημα σε κίνηση. Ανάλογα με τους μήνες θα υπολογιστούν τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα πρέπει να τα πληρώσεις καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης που έχουν επιλέξει.