Μπορώ να φέρω ξύλα για το τζάκι με το αυτοκίνητο; Τι ισχύει;

Πολλοί σκέφτονται να φέρουν ξύλα «από το χωριό» στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, όμως τι ορίζει ο νόμος; Επιτρέπεται κάτι τέτοιο ή όχι;

  • -
  • -

Ξύλα «από το χωριό» με δικά τους pick-up (αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε αγροτικά) ή ακόμα και με ΙΧ στο πορτ-μπαγκάζ σκέφτονται να φέρουν πολλοί ώστε να γλιτώσουν τα έξοδα θέρμανσης, όμως είναι νόμιμο κάτι τέτοιο; Μπορεί κάποιος να μεταφέρει ξύλα ελεύθερα ή υπάρχουν νομικοί περιορισμοί;

Φέτος οι τιμές των καυσίμων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αλλά και το ρεύμα είναι ψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά, οπότε είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων που εξετάζουν την πιθανότητα να στραφούν στα ξύλα για να ζεσταθούν, είτε χρησιμοποιώντας τζάκι, είτε κάποια σόμπα.

Αν και τα ξύλα δείχνουν να είναι η οικονομικότερη επιλογή μέχρι τώρα, πολλοί έχουν σκεφτεί έναν τρόπο ώστε να τους έρθει ακόμα φτηνότερα, φέρνοντας την καύσιμη ύλη από την επαρχία μόνοι τους. Ειδικά αυτή την περίοδο που σταδιακά αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς η οποία θα ακολουθηθεί από το κλάδεμα, άρα την παραγωγή ξυλείας, δείχνει λογική η σκέψη να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτά τα ξύλα για το τζάκι του.

ksila-pickup-agrotiko-pick-up

Πώς μπορούν να μεταφερθούν νόμιμα τα ξύλα;

Αν και ως σκέψη φαίνεται λογική, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με κανένα τρόπο που να είναι σύμφωνος με το νόμο. Η ξυλεία θεωρείται εμπορικό προϊόν και όχι αγροτικό, οπότε για τη μεταφορά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το pick-up που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάποιος αγρότης ή οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί και ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Δείτε ακόμα: Τι μπορώ να μεταφέρω με ένα αγροτικό (pick-up) - Τι λέει ο νόμος;

Ο μόνος τρόπος για να μεταφερθούν ξύλα νόμιμα, είναι με επαγγελματικό όχημα το οποίο είναι καταχωρημένο σε εταιρεία εμπορίας ξύλου. Ωστόσο και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει ληφθεί άδεια από το δασαρχείο για την κοπή των ξύλων, η οποία θα είναι διαθέσιμη για επίδειξη μαζί με το δελτίο αποστολής, στο οποίο θα αναγράφεται από πού προέρχεται η ξυλεία και πού πηγαίνει, αλλά και τα σχετικά τιμολόγια. Σε περίπτωση που υπάρξει παράβαση των παραπάνω, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

ksila-agrotiko-pickup-pick-up

Πώς μεταφέρει ιδιώτης νόμιμα ξυλεία;

Η μοναδική πιθανότητα για να μεταφέρει κάποιος ιδιώτης ξύλα και να μην έχει πρόβλημα σε περίπτωση τυχαίου ελέγχου είναι να τα αγοράσει από κάποιο κατάστημα. Υπό αυτή τη συνθήκη πρόκειται για προϊόν λιανικής και υπάρχει το ελεύθερο να μπουν στο πορτ-μπαγκάζ ενός  αυτοκινήτου ώστε να μεταφερθούν.

Είχες σκεφτεί κι εσύ να φέρεις ξύλα «από το χωριό»; Θεωρείς σωστό το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει σε κάποιον να μεταφέρει τα ξύλα από το χωράφι του μέχρι το σπίτι του;