Τι επιτρέπεται να μεταφέρω με αγροτικό;

Ο νόμος βάζει κάποιους περιορισμούς στα pick-up. Αυτό σημαίνει ότι στον χώρο φόρτωσης (την καρότσα) δεν μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε, αλλά μονο τα νόμιμα.

  • -
  • -

Τεχνικά τα pick-up, δηλαδή τα οχήματα με καρότσα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε αγροτικά, μπορούν να κουβαλήσουν πάρα πολλά διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν περιορισμοί οι οποίοι επιβάλλονται από τη νομοθεσία της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας, πριν φορτώσει κάτι θα πρέπει να σκεφτεί αν είναι νόμιμο ή όχι, για να μη ρισκάρει κάποιο πρόστιμο.

Πολλοί από εμάς έχουμε κάποιον γνωστό ή συγγενή με pick-up, στον οποίο σκεφτόμαστε να καταφύγουμε όταν θέλουμε να μεταφέρουμε μεγάλα ή/και βαριά αντικείμενα. Αυτό μπορεί να είναι μια μετακόμιση, ξύλα για το τζάκι, μια ηλεκτρική συσκευή για την οποία θέλουμε να γλιτώσουμε τα μεταφορικά ή οτιδήποτε άλλο.

Τι επιτρέπεται να μεταφέρει ένα pick-up;

Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ένα pick-up μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις και σε πάρα πολλές άλλες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν το επιτρέπει ο νόμος, ο οποίος είναι πολύ συγκεκριμένος και ξεκάθαρος.

metakomisi-agrotiko-pick-up-2

Τα αντικείμενα που επιτρέπεται να μεταφέρει ένα pick-up είναι μόνο αυτά που προβλέπει η άδειά του. Για παράδειγμα αν το pick-up ανήκει σε μια βιοτεχνία επίπλων και έχει την ανάλογη άδεια, μπορεί να μεταφέρει μόνο έπιπλα, αν ανήκει σε αγρότη προορίζεται αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ.

Δείτε ακόμαΜπορώ να αγοράσω αγροτικό αυτοκίνητο ως ιδιώτης; Τι λέει ο νόμος

Ωστόσο, εκτός από την φόρτωση αποκλειστικά με τα προβλεπόμενα από την άδεια προϊόντα, ο νόμος επιβάλει ακόμα μία υποχρέωση. Αυτή είναι να υπάρχει πάντα δελτίο αποστολής. Δηλαδή για τα έπιπλα του πρώτου παραδείγματος θα πρέπει το δελτίο να αναγράφει τον πελάτη στον οποίο πάνε (είτε πρόκειται για πελάτη λιανικής είτε χοντρικής). Στο δεύτερο παράδειγμα θα πρέπει να αναγράφεται ο προορισμός των αγροτικών προϊόντων (πελάτης λιανικής, λαχαναγορά, λαϊκή αγορά, μανάβικο ή οτιδήποτε άλλο). Αυτό σημαίνει ότι ένα pick-up μπορεί να κάνει μετακόμιση μόνο αν ανήκει σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1998f1f306818d6a6889fea3f8e28ed3.jpg

Ο νόμος βάζει τους φραγμούς

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα πράγμα. Ακόμα και όταν στον περίγυρό μας υπάρχει κάποιο pick-up, αν θέλουμε να μεταφέρουμε κάτι ή να κάνουμε μια μετακόμιση θα πρέπει να καταφύγουμε σε κάποιον επαγγελματία.

Συμφωνείς με τη νομοθεσία ή εκνευρίζει κι εσένα το γεγονός ότι δεν μπορείς να δανειστείς ένα pick-up και να κάνεις τσάμπα μια μεταφορά;