Γερανός της Τροχαίας: Πότε σου παίρνει το αυτοκίνητο;

Αν παρκάρεις παράνομα, ίσως βρεις κλήση στο παρμπρίζ. Ίσως όμως δεν βρεις καν το αυτοκίνητο, αν το έχει πάρει ο γερανός! Πότε συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Οι περιπτώσεις που ένας γερανός της Τροχαίας «σήκωσε» ένα αυτοκίνητο και το απομάκρυνε από το σημείο που ήταν σταθμευμένο, είναι αρκετές. Συμβαίνει αρκετά συχνά σε ένα παράνομα παρκαρισμένο όχημα, αν προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία ή είναι σταθμευμένο… αντικοινωνικά, κλείνοντας διαβάσεις πεζών, ράμπες ΑμΕΑ, εισόδους χώρων στάθμευσης και λοιπά. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει την απομάκρυνση του οχήματος με γερανό αν παραστεί ανάγκη, ενώ υπάρχουν και οι ανάλογες πινακίδες σήμανσης που προειδοποιούν ότι σε συγκεκριμένο δρόμο, τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα απομακρύνονται… σηκωτά.

Σε ποιες περιπτώσεις η Τροχαία «σηκώνει» αυτοκίνητα

Αν διαβάσουμε προσεκτικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα δούμε ότι ένα… απλό παράνομο παρκάρισμα μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση οχήματος με γερανό. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μετά από 3 ώρες βεβαίωσης της κλήσης, μπορεί να κοπεί κι άλλη κλήση για την ίδια παράβαση. Αν περάσει και το δεύτερο τρίωρο, τότε έρχεται γερανός της Τροχαίας και απομακρύνει το όχημα. Φυσικά, οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετά σπάνιες.

Συνήθως, ο γερανός έρχεται όταν το παράνομα σταθμευμένο όχημα προκαλεί πρόβλημα στην κυκλοφορία. Για παράδειγμα, αν σταθμεύσει σε στροφή που περνάει λεωφορείο (ή κάποιο άλλο βαρύ όχημα), το οποίο δεν χωράει και έχει κλείσει την κυκλοφορία, αν κλείνει κάποιον δρόμο, αν εμποδίζει την είσοδο/έξοδο χώρου στάθμευσης, αν είναι παρκαρισμένο σε ράμπα ΑμΕΑ ή σε διάβαση πεζών.

Δείτε ακόμη: Πότε μπορώ να καλέσω γερανό της Τροχαίας;

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες επιστρατεύεται ο γερανός της Τροχαίας, πέρα από αυτές που αναφέρονται παραπάνω. Ο γερανός μπορεί και να απομακρύνει εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους, τα οποία δεν έχουν μετακινηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Φυσικά, πριν γίνει αυτό, προηγείται το σχετικό ειδοποιητήριο, και συνήθως η απομάκρυνση γίνεται κατόπιν απόφασης του δήμου, και όχι της Τροχαίας.

Τι πρέπει να πληρώσω αν μου σηκώσει το αυτοκίνητο γερανός

Στην περίπτωση που κάποιος σταθμεύσει παράνομα και η Τροχαία του σηκώσει το αυτοκίνητο, τότε τον περιμένει ένας αρκετά καλός λογαριασμός. Θα πρέπει να πληρώσει την κλήση, τα έξοδα μεταφοράς του αυτοκινήτου με τον γερανό, αλλά και τον χώρο φύλαξης του οχήματος, με τις τιμές για όλα αυτά να είναι αρκετά τσουχτερές. Για να παραλάβει το αυτοκίνητό του ο κάτοχος, θα πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τα συγκεκριμένα έξοδα.

Όσο για την περίπτωση ζημιάς; Αν προκληθεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του οχήματος με τον γερανό, τότε… περιπλέκονται τα πράγματα. Εδώ μπορείτε να δείτε ποιος πληρώνει στην περίπτωση που ο γερανός της Τροχαίας προκαλέσει ζημιά στο όχημα.