Ο γερανός της Τροχαίας μου έκανε ζημιά στο αυτοκίνητο: Ποιος πληρώνει;

Καθημερινά, γερανοί της Τροχαίας μεταφέρουν οχήματα. Τι γίνεται όμως αν σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, ο γερανός προκαλέσει ζημιά κατά τη μεταφορά;

  • -
  • -

Τα κλιμάκια της Τροχαίας πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους και βεβαιώνουν χιλιάδες κλήσεις για παράνομη στάθμευση ή άλλες παραβάσεις. Η αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει γερανό. Όπως αναφέρει ο ΚΟΚ στο Άρθρο 34, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιούν τα οχήματα με ειδικούς μηχανισμούς (τροχοσφιγκτήρες κ.λπ.) και να ενεργούν τη μεταφορά οχήματος το οποίο σταθμεύει σε απαγορευμένη θέση. Η μεταφορά των οχημάτων γίνεται με κατάλληλα τεχνικά μέσα αποκλειομένης της παραβίασης των θυρών του οχήματος σε σταθμό αυτοκινήτων ή άλλο κατάλληλο χώρο, αφού ληφθούν μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά;

Εφόσον ο γερανός της Τροχαίας παραλάβει το αυτοκίνητο, είτε για παράνομη στάθμευση, είτε για άλλη παράβαση, ο χειριστής και προφανώς η Υπηρεσία στην οποία υπάγεται, είναι υπεύθυνοι γι΄αυτό. Αν κατά τη μεταφορά συμβεί κάποια ζημιά, είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν το κόστος της επισκευής.

geranos

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η ασφαλιστική στην οποία ανήκει το κρατικό όχημα πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος που μετέφερε ο γερανός. Εξάλλου, ο ΚΟΚ αναφέρει ξεκάθαρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, πως πρέπει να «ληφθούν μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών».

Διαβάστε επίσης: Πότε έχω δικαίωμα να καλέσω γερανό της Τροχαίας

Τι να κάνεις αν γίνει ζημιά

Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις την υπηρεσία φροντίδας ατυχήματος της δικής σου ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να καταγράψει τη ζημιά. Αν διαθέτεις μεικτή ασφάλεια τότε είσαι καλυμμένος και θα αποζημιωθείς. Ειδάλλως, οπλίσου με υπομονή, ακόμη κι αν έχεις προβεί σε κάλυψη νομικής βοήθειας, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το κρατικό όχημα να είναι ανασφάλιστο! Τότε, η καθυστέρηση στην είσπραξη της αποζημίωσης θεωρείται δεδομένη.