Πότε έχω δικαίωμα να καλέσω γερανό της Τροχαίας;

Η Αστυνομία μπορεί να «σηκώσει» με γερανό οχήματα και μοτοσυκλέτες. Αν την καλέσω εγώ όμως, υπάρχει περίπτωση να δεχθεί το αίτημά μου;

  • -
  • -

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στις γειτονιές, όχι μόνο των μεγαλουπόλεων, αλλά και των μικρότερων περιοχών της επαρχίας, είναι η παράνομη στάθμευση. Δυστυχώς, στη χώρα μας, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο, με τους οδηγούς να «παρατάνε» όπου βρουν το όχημά τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους.

Η παράνομη στάθμευση είναι μια από τις βασικότερες παραβάσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στις μικρότερες πόλεις, οδηγοί αφήνουν στη μέση του δρόμου το αυτοκίνητο για να κάνουν τη δουλειά τους, μπροστά σε εισόδους πυλωτής πολυκατοικίας, ακόμη και σε εισόδους καταστημάτων, εμποδίζοντας την ελεύθερη διέλευση των πεζών. Το διπλοπαρκάρισμα από την άλλη, τείνει να εξελιχθεί σε «εθνική συνήθεια».

geranos

Τα κλιμάκια της Τροχαίας πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους και βεβαιώνουν χιλιάδες κλήσεις για τη συγκεκριμένη παράβαση σε εβδομαδιαία βάση. Για την παράνομη στάθμευση, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει γερανό. Όπως αναφέρει ο ΚΟΚ στο Άρθρο 34, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιούν τα οχήματα με ειδικούς μηχανισμούς (τροχοσφιγκτήρες κ.λπ.) και να ενεργούν τη μεταφορά οχήματος το οποίο σταθμεύει σε απαγορευμένη θέση. Η μεταφορά των οχημάτων γίνεται με κατάλληλα τεχνικά μέσα αποκλειομένης της παραβίασης των θυρών του οχήματος σε σταθμό αυτοκινήτων ή άλλο κατάλληλο χώρο, αφού ληφθούν μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών.

Αν το ζητήσω εγώ από την αστυνομία μπορεί να φέρει τον γερανό;

Σε περίπτωση που κάποιος έχει παρκάρει το όχημά του ή τη μοτοσυκλέτα του μπροστά στην είσοδο του πάρκινγκ του σπιτιού σου για παράδειγμα ή σε εμποδίζει να αποχωρήσεις λόγω διπλοπαρκαρίσματος, τότε ειδοποιείς την Τροχαία. Τα αρμόδια όργανα βεβαιώνουν την παράβαση και αν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ο ιδιοκτήτης που παρανομεί δεν έρθει να το πάρει, τότε καλείται ο γερανός.

geranos

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορείς να φας 2 φορές πρόστιμο για 1 παράβαση και να σου πάρουν και το αυτοκίνητο;

Στον ΚΟΚ αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Για τη μεταφορά ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος μέσα σε εύλογη προθεσμία». Όσο για τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ως και τα φύλακτρα του οχήματος, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτού. Το όχημα μπορεί να το παραλάβει μόνο αφού έχει καταβάλει τα έξοδα αυτά.