Το λάθος που κάνουν όλοι στην επαρχία - Τι θα γίνει αν σε πιάσει η αστυνομία

Στην Ελλάδα είναι σύνηθες οι οδηγοί να ενημερώνουν με σινιάλο τους υπόλοιπους όταν εντοπίζουν μπλόκο της Τροχαίας. Είναι νόμιμο όμως κάτι τέτοιο;

  • -
  • -

Γερμανός που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είχε ενθουσιαστεί με το γεγονός ότι στον δρόμο τού έκαναν σινιάλο με τα φώτα οι διερχόμενοι οδηγοί για να τον ειδοποιήσουν για μπλόκο της αστυνομίας. Ο άνθρωπος μάλιστα, το είχε εκτιμήσει δεόντως, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες οδηγούς ιδιαίτερα ηθικούς και αλληλέγγυους. Φυσικά, στη χώρα του, ούτε καν έχουν φανταστεί να πράξουν κάτι ανάλογο.

Στους ελληνικούς δρόμους και ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, το να «παίξεις» τα φώτα για να ενημερώσεις τους υπόλοιπους για την ύπαρξη περιπολικού, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Οι περισσότεροι αναβοσβήνουν τα φώτα πορείας χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά, ειδοποιώντας αυτόν που πλησιάζει από την αντίθετη κατεύθυνση, συνήθως για να μειώσει ταχύτητα. Το θέμα ωστόσο, είναι κατά πόσο επιτρέπεται κάτι τέτοιο.

troxaia

Πόσο είναι το πρόστιμο για το σινιάλο με τα φώτα

Η άσκοπη χρήση των φώτων ή το σινιάλο απαγορεύονται από τον νόμο. Σύμφωνα με το Άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το πρόστιμο για τη χρησιμοποίηση των φώτων ανέρχεται στα 80 ευρώ. Επιπλέον, με βάση το ίδιο άρθρο, τα φώτα πορείας απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.

Δες εδώ πόσο είναι το πρόστιμο για το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση

Επίσης, όταν ο οδηγός πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα, τα τυχόν αναμμένα φώτα πορείας πρέπει να σβήνουν ή η λειτουργία τους να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση για αρκετό διάστημα και αντ' αυτών να είναι αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης, για να μπορεί ο οδηγός του άλλου οχήματος να προχωρήσει εύκολα και ακίνδυνα.