Τσιγάρο στο αυτοκίνητο: Ποιο είναι το πρόστιμο;

Δείτε πότε επιτρέπεται και πότε… τιμωρείται σκληρά (πολύ σκληρά) το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

  • -
  • -
Τσιγάρο στο αυτοκίνητο: Ποιο είναι το πρόστιμο;

Οδηγείτε με το τσιγάρο στο χέρι; Τότε μπορεί να δεχθείτε πρόστιμο έως και 3.000€! Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί και οι επιβάτες των ΙΧ μπορούν να καπνίζουν στο όχημα, ακόμη και όσο αυτό βρίσκεται σε κίνηση, αρκεί να μην επιβαίνει σε αυτό παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα από το εάν είναι ο οδηγός. Επιπροσθέτως, η μη συμμόρφωση στους κανόνες θα τιμωρείται με αφαίρεση διπλώματος, ακόμα και αν την παράβαση διέπραξε συνεπιβάτης. Σημειώνεται πως δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Τι ισχύει για τους οδηγούς ΜΜΜ

Όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός Μέσου Μαζικής Μεταφοράς, οφείλουν να είναι ακόμη πιο συνεπείς απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο. Οι οδηγοί των ΜΜΜ απαγορεύεται γενικώς να καπνίζουν μέσα στο όχημα και σε περίπτωση βεβαίωσης της παράβασης, το πρόστιμο είναι 1.500€, μαζί με αφαίρεση του διπλώματος για ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εργάζεται για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αν μέσα στο όχημα βρίσκεται παιδί κάτω των 12 ετών, τότε η ποινή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη: 3.000€ πρόστιμο!