ΔΟΚΙΜΗ: Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHDi diesel 100 PS

Η Citroen εισβάλλει στα μικρά SUV με το φρέσκο, μοντέρνο, άνετο και τεχνολογικά προηγμένο C3 Aircross

  • -
  • -
Ισχύς100 PS
Ροπή254 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h11,5 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,0 lt/100km
Εκπομπές CO2104 gr/km
Euro NCAP

Το C4 Cactus μας ταρακούνησε ευχάριστα όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, τόσο με την εκκεντρική του εμφάνιση όσο και με τον λιτό αλλά ευχάριστο και περιπετειώδη χαρακτήρα του. Το ολοκαίνουριο C3 ακολούθησε τα στυλιστικά χνάρια του Cactus εκμοντερνίζοντας την παρουσία της Citroen στα σουπερμίνι. Τώρα, αυτά τα δύο διαφορετικά σε χαρακτήρα μοντέλα, αποτελούν πηγή έμπνευσης για ένα νέο, πολύ ενδιαφέρον κόμπακτ SUV.

Το C3 Aircross είναι η απόδειξη πως η Citroen ξέρει να διαβάζει τα σημάδια της αγοράς. Διέβλεψε νωρίς πως η κατηγορία των SUV θα γνωρίσει μεγάλη άνθιση, καταπίνοντας στην κυριολεξία αυτή των πολυμορφικών και κλέβοντας ολοένα και περισσότερους αγοραστές από τα σουπερμίνι και τα μικρομεσαία. Έτσι, το MPV C3 Picasso παραδίδει σκυτάλη στο SUV C3 Aircross που σε κερδίζει με τη νεανική αισθητική του.

Στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι τα διπλά σιρίτια που ξεκινούν από το λογότυπο της Citroen και καταλήγουν στα λεπτά φώτα LED εμπρός, τα προστατευτικά πλαστικά στο πλάι και τους προφυλακτήρες, το τζάμι στην 3η (πίσω) κολόνα και τα τετράγωνα φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος που εκτείνονται μέχρι τα φτερά. Άξια απορίας είναι η επιλογή των Γάλλων να μην προικίσουν το C3 Aircross με τα γνωστά Airbumbs – αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι αυτοκόλλητα! Φυσικά, μπορείς να κάνεις το γαλλικό SUV ακόμη πιο ξεχωριστό, επιλέγοντας ανάμεσα σε 90 χρωματικούς συνδυασμούς για το αμάξωμα και άλλους 5 για το εσωτερικό.

Το μήκους 4,15 m αμάξωμα με την ψηλή σιλουέτα προϊδεάζει για ένα ευρύχωρο σαλόνι. Όντως, στις πίσω θέσεις βολεύονται ακόμη και τρεις ενήλικες, ενώ η πρακτικότητα θυμίζει πολυμορφικό. Το κάθισμα είναι διαιρούμενο (60:40) και συρόμενο κατά 15 εκατοστά, η κλίση της πλάτης ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις ενώ και η πλάτη του συνοδηγού αναδιπλώνεται προς τα εμπρός επιτρέποντας τη μεταφορά μακριών αντικειμένων, με μήκος έως 2,4 m. Πρακτικό και το πορτμπαγκάζ με τετραγωνισμένο σχήμα, χαμηλό κατώφλι, διπλό δάπεδο και μεγάλο όγκο 410 έως 520 λίτρων, αναλόγως της θέσης του συρόμενου καθίσματος. Και όταν οι πλάτες του πέσουν, δημιουργείται ένας εντελώς επίπεδος χώρος φόρτωσης 1.289 λίτρων.

Στις εμπρός θέσεις, οδηγός και συνοδηγός απολαμβάνουν αναπαυτικά καθίσματα, μοντέρνα σχεδίαση και σωστή εργονομία. Η ποιότητα είναι καλή με έξυπνους συνδυασμούς μαλακών και σκληρών υλικών και προσεγμένη συναρμογή, ενώ στο ταμπλό δεσπόζει η οθόνη αφής 7 ιντσών. Από εκεί ελέγχεις τα συστήματα κλιματισμού, ήχου, τρισδιάστατης πλοήγησης και φυσικά το κινητό σου τηλέφωνο, το οποίο μάλιστα μπορεί να φορτίζεται και ασύρματα. Όλα τα smartphones μπορούν να συνδεθούν μέσω Android Auto και Apple Car Play, ενώ το "παρών" δίνει και η λειτουργία Mirror Link.

Τη διάθεση ανεβάζει και η προαιρετική πανοραμική, γυάλινη και ανοιγόμενη οροφή, το μήκος της οποίας αγγίζει το 1 μέτρο! Βέβαια, αν την προσθέσεις στον εξοπλισμό του C3 Aircross θα θυσιάσεις λίγο από το εσωτερικό ύψος, κυρίως στις πίσω θέσεις. Αλλά και πάλι, άτομα με ύψος έως 1,75 cm βολεύονται με άνεση. Στα highlight σημειώστε ακόμη τα πτυσσόμενα αλεξήλια στα πίσω παράθυρα, τον κρυφό φωτισμό στο πλαίσιο της ηλιοροφής και το μεσαίο τμήμα του πίσω καθίσματος που αναδιπλώνεται και γίνεται υποβραχιόνιο. Στα συν οι πολλές και πρακτικές θήκες στην καμπίνα, στα μείον οι ρηχές ποτηροθήκες στην κονσόλα.

Οι δημιουργοί του C3 Aircross δεν αρκέστηκαν στη δημιουργία ενός κομψού, ευρύχωρου και πρακτικού SUV. Φρόντισαν ιδιαίτερα και τον τομέα της οδήγησης. Από την ευρεία γκάμα κινητήρων με την οποία διατίθεται το γαλλικό μοντέλο, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο 1.600άρης diesel BlueHDi που κινεί το δικό μας.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Μοντέρνα καμπίνα
  • Εξοπλισμός άνεσης & ασφάλειας
  • Χώροι & πρακτικότητα
  • Άνεση & ποιότητα κύλισης
  • Οδική συμπεριφορά
  • Αποτελεσματικότητα Grip Control
  • Κατανάλωση καυσίμου
ξινά
  • Αίσθηση κιβωτίου
  • Ρηχές ποτηροθήκες

Αποδίδει 100 ίππους και 254 Nm και συνδυάζει ροπάτη λειτουργία, σβέλτες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Τα 100 km/h από στάση έρχονται σε 11,5 sec και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 175 km/h, ενώ η επίσημη μέση κατανάλωση πετρελαίου είναι στα μόλις 4,0 lt/100 km, παρά την έλλειψη start/stop. Στην πράξη, κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας κυμάνθηκε στα 6-6,5 lt/100 km, νούμερο εξαιρετικό για το μέγεθος και το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που μάλιστα δεν έδειξε να επηρεάζεται εύκολα από το τερέν και το στυλ οδήγησης.

Αυτό που σε ενθουσιάζει στην οδήγηση όμως είναι η καλοκουρδισμένη ανάρτηση που συνδυάζει άριστο κράτημα με κορυφαίο επίπεδο άνεσης και ποιότητας κύλισης, συμβάλλοντας στον ευχάριστο οδηγικό χαρακτήρα του γαλλικού SUV. Πολύ άνετο και συγκροτημένο, στρίβει δίχως να γέρνει ιδιαίτερα και με υψηλό περιθώριο πρόσφυσης. Άριστες οι εντυπώσεις και στον αυτοκινητόδρομο, όπου το C3 Aircross ταξιδεύει ήσυχα εμπνέοντας ασφάλεια. Μόνη παρατήρηση η αίσθηση και οι μεγάλες διαδρομές του κιβωτίου 5 σχέσεων.

Η Citroen εξοπλίζει το SUV της με τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την άνεση και την ασφάλεια στην οδήγηση και που μεταξύ άλλων το φρενάρουν αυτόματα όταν χρειαστεί και το βοηθούν να παρκάρει, να παραμείνει στη λωρίδα του, να αναγνωρίζει τα όρια ταχύτητας ή να ενημερώνει τον οδηγό πως έχει ανάγκη ξεκούρασης. Μεγάλο ατού ωστόσο αποτελεί το προηγμένο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης Grip Control με 5 προγράμματα οδήγησης: Standard, Sand, All-Road, Snow και ESP-Off. Απλά επιλέγεις το mode που ταιριάζει στο τερέν όπου κινείσαι και συνεχίζεις με αυτοπεποίθηση εκεί όπου η άσφαλτος τελειώνει, έχοντας σύμμαχο και την αρκετή απόσταση των 178 mm από το έδαφος. Είναι αξιοσημείωτο πως κινηθήκαμε αρκετά σε βρεγμένη άσφαλτο, άμμο και λάσπη και το Grip Control απέδειξε την αξία του βελτιστοποιώντας την πρόσφυση των εμπρός τροχών! Αλλά και στην κατάβαση απότομης πλαγιάς ή κατηφόρας, το C3 Aircross έχει τη λύση: Hill Descent.

συμπέρασμα

Τελικά, η νέα πρόταση της Citroen στα κόμπακτ SUV σε κερδίζει με τη φρεσκάδα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της. Το C3 Aircross τραβά τα βλέμματα με την εμφάνισή του, ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία και ανέσεις, προσαρμόζεται στο γούστο και τις ανάγκες σου και έχει μπόλικη διάθεση για περιπέτεια και απόδραση από την καθημερινότητα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα σύγχρονο SUV;

 

Citroen C3 Aircross - Tech Info

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί από τη Citroen και στις τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας. Συνολικά το C3 Aircross εξοπλίζεται με 12 συστήματα:

• Σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί.

• Έγχρωμο head-up display.

• Κάμερα οπισθοπορείας.

• Υποβοήθηση στάθμευσης με αυτόματη λειτουργία τιμονιού σε κάθετες και παράλληλες θέσεις (Park Assist).

• Active Safety Brake – Σε ταχύτητες από 5 km/h έως 85 km/h, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό για ενδεχόμενη πρόσκρουση και αν δεν αντιδράσει, ενεργοποιεί το σύστημα πέδησης. Έως τα 60 km/h υπάρχει και η δυνατότητα αναγνώρισης πεζών.

Lane Departure Warning System – Σύστημα ειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας (λειτουργεί πάνω από τα 60 km/h).

• Blind Spot Monitoring System – Σύστημα ειδοποίησης του οδηγού για οχήματα που κινούνται στο «τυφλό σημείο» των εξωτερικών καθρεφτών.

• Σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας και προειδοποίησης οδηγού.

• Αυτόματη εναλλαγή μεταξύ μεσαίας και μεγάλης σκάλας των φώτων.

• Driver Assistance Alert – Λειτουργεί σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 60 km/h και προειδοποιεί τον οδηγό όταν διαγνώσει ελλιπή συγκέντρωση και μειωμένα ανακλαστικά.

• Coffee Break Alert – Σύστημα ειδοποίησης του οδηγού για διάλειμμα, μετά από 2 ώρες συνεχούς οδήγησης.

• Grip Control με Hill Assist Descent – Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και αυτόματης κατάβασης.

 

ΦΩΤΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

VIDEOS

GOCAR TEST DRIVE - Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHDi 100

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...