Opel Astra GTC

Η δεύτερη γενιά GTC, επαναδιαπραγματεύεται την θέση του στα τρίθυρα hatchback με κουπέ καταβολές και πιπεράτα χαρακτηριστικά.

  • -
  • -
με μια ματιά

Η νέα γενιά GTC κάνει delete στο παρελθόν και ατενίζει το μέλλον με νεανική ματιά.

γλυκά
  • Δυναμική σχεδίαση
  • Σπορ αίσθηση και αισθητική
  • Οδική συμπεριφορά
  • Επιδόσεις
  • Φρένα
  • Ποιότητα κύλισης
  • Χώροι
  • Εξοπλισμός
  • Τιμή
ξυνά
  • Κατανάλωση
Τεχνολογική προίκα

Γόνατα HiPerStruts: Πρωτοεμφανίστηκαν στο Insignia OPC και επιλέχθηκαν για τον σπορ χαρακτήρα του GTC. Μετά το σχετικό ξεχείλωμα σε μετατρόχια(40 mm εμπρός, 30 mm πίσω) και μεταξόνιο(10mm), αλλά και το χαμήλωμα κατά 15mm, στοιχεία που συμβάλουν στο κράτημα, η λύση του HiPerStrut γονάτου ουσιαστικά εξασφαλίζει το μέγιστο αποτέλεσμα σε επίπεδο μεταφοράς ισχύος, περιορίζει τις απότομες αντιδράσεις του τιμονιού και προσφέρει αμεσότητα στην πληροφόρηση. Τεχνικά η διαφορά σε σχέση με ένα κανονικό γόνατο είναι η μειωμένη γωνία του βασιλικού πείρου κατά 44% και ο περιορισμένος άξονας (offset βασιλικού πείρου) κατά 46%.

AFL+           : Σύστημα ενεργού φωτισμού με κατευθυνόμενους προβολείς. Ένας οπτικός αισθητήρας συλλέγει πληροφορίες και επιλέγει μια σειρά από εννέα διαφορετικά προγράμματα δέσμης φωτός ανάλογα με τις συνθήκες.

FlexRide: Η ενεργητική ανάρτηση θα προσφέρεται προαιρετικά (στάνταρ στην έκδοση Sport) και θα συνεργάζεται με μια κεντρική ηλεκτρονική μονάδα που ανάλογα με την ταχύτητα, την πλευρική και διαμήκη επιτάχυνση και επιβράδυνση θα επιλέγει αυτόματα τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Θα υπάρχουν δυο διαθέσιμα προγράμματα επιλογής Tour και Sport(εκτός του Normal). Ακόμα όμως κι αν δεν έχει επιλέξει ο οδηγός το κατάλληλο πρόγραμμα, το σύστημα αναγνωρίζει το ρυθμό και επιλέγει αυτόματα την ανάλογη λειτουργία (π.χ Sport) επεμβαίνοντας στην απόσβεση των αμορτισέρ, την απόκριση του γκαζιού, την υποβοήθηση του τιμονιού, την παρεμβατικότητα του ESP, ακόμα και στην ταχύτητα αντίδρασης του AFL+.

Opel Eye: Κάμερα που βρίσκεται πίσω από τον εσωτερικό κεντρικό καθρέφτη και προσφέρει δυο διαφορετικές υπηρεσίες. Αναγνωρίζει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας (σήματα ορίων ταχύτητας και απαγόρευσης προσπέρασης), τα απεικονίζει στο ταμπλό και προειδοποιεί ηχητικά σε ακούσια αλλαγή λωρίδας.

Ergonomic Sport Seat : Σπορ εργονομικά καθίσματα, πιστοποιημένα με τη σφραγίδα AGR (που εγγυάται συμμόρφωση στις αυστηρές ιατρικές απαιτήσεις μιας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής). Εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για τους μυς της σπονδυλικής στήλης, της πλάτης και της μέσης.

Έπρεπε να περάσουν 22 μήνες από την πρώτη εμφάνιση της νέας γενιάς Astra, για να ασχοληθούμε με την τρίθυρη έκδοσή του. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Opel ξεπέρασε τις 350.000 πωλήσεις στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι το μικρομεσαίο μοντέλο της κατέχει το 8% του segment. Με απών το GTC τόσο καιρό, το πεντάθυρο μοντέλο σήκωνε στις πλάτες του την γκάμα και το ευτύχημα είναι ότι κέρδισε την νεανική ματιά με την σπορ γοητεία που εκπέμπει η σιλουέτα του. Η ώρα του GTC όμως έφτασε, τοποθετώντας τον πήχυ της σπορ σιλουέτας σε άλλη διάσταση.

 

Ένα Astraαλλιώτικο από τα άλλα

Όσο και αν ανήκει στην νέα γενιά Astra, το GTC διαφοροποιεί την θέση του ολοκληρωτικά κάτι που βγάζει μάτι με το καλημέρα. Αν η πρώτη γενιά έφερε διακριτικά τις κουπέ γραμμές στην hatchback γραμμή, η δεύτερη απλά κάνει delete στο σχεδιαστικό παρελθόν και δημιουργεί! Με βάση το σύγχρονο Astra καλείται να χτυπήσει τον πυρήνα της δραστήριας νέας γενιάς που μέχρι πρότινος είχε μάτια μόνο για το Scirocco. Το χάσμα ανάμεσα στην πρώτη γενιά GTC και στην δεύτερη είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε κανείς να πει ότι λείπουν αρκετές ενδιάμεσες μέχρι το σημερινό αποτέλεσμα. Μπορεί λοιπόν να θεωρείται η τρίθυρη έκδοση του μικρομεσαίου Opel, όμως σύμφωνα και με τους ανθρώπους της εταιρείας, τα μόνα κοινά στοιχεία της εξωτερικής εικόνας σε σχέση με το πεντάθυρο είναι η κεραία, οι καθρέφτες και οι χειρολαβές στις πόρτες. Πραγματικά το GTC είναι όσο εντυπωσιακό δείχνει και στις φωτογραφίες με δυνατό του σημείο το πίσω μέρος. Πληθωρικός πισινός σε κουπέ γραμμή με τα τονισμένα καπούλια του να ξεχειλίζουν δυναμισμό, ενώ η κομψή λεπτομέρεια με τα εξόφθαλμα φώτα χαρίζουν χαρακτήρα. Η τοξοειδής γραμμή της οροφής και τα νεύρα στο πλάι, τόσο στο φτερό που ξεκινά από το πίσω φανάρι και αγκαλιάζει την χειρολαβή της πόρτας, όσο και στην βάση της πόρτας, πακέτο με τους θηριώδης τροχούς που γεμίζουν τους φουσκωμένους θόλους δηλώνουν ένα εξωστρεφές hatchback που καμαρώνει για την εμφάνισή του. Εμπρός οι αλλαγές περιλαμβάνουν συγκρατημένο δυναμισμό συγκριτικά με το υπόλοιπο δημιούργημα των σχεδιαστών, όμως συνολικά το GTC αιχμαλωτίζει το βλέμμα και του πιο απαιτητικού. Στο εσωτερικό εισπράττεις εικόνα Astra χωρίς σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις, πέραν κάποιων διχρωμιών, ενώ το θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι άνθρωποι της Opel δεν έπεσαν στην τετραθέσια παγίδα, προσφέροντας 5θέσια διάταξη στο πίσω έδρανο. Φυσικά το χαμήλωμα της οροφής και μικρές γυάλινες πλευρικές επιφάνειες δημιουργεί ένα πιο ταμπουρωμένο περιβάλλον για τους επιβάτες, όμως οι χωροταξικοί συμβιβασμοί, δεν δημιουργούν ουσιαστικά παράπονα. Επιπλέον bonus αποτελεί και ο μεγάλος χώρος για αποσκευές που από 380 λίτρα στην κανονική του διάταξη μπορεί να φτάσει τα 1.165 με ανάκληση των καθισμάτων.

 

Ζήτηση για GTC

Το GTC θα διατίθεται με τους γνωστούς υπερτροφοδοτούμενους των 1.4 και 1.6 λίτρων με τον τελευταίο να κλειδώνει την ιπποδύναμη του στους 180, την στιγμή που ο μικρός θα προσφέρεται με 120 ή 140 ίππους. Ο άμεσα διαθέσιμος και αναβαθμισμένος 2.0 CDTI common-rail turbodiesel με ισχύ 165 ίππων, δεν θα πορεύεται μόνος στην γκάμα και από το 2012 θα προστεθεί και ο νέος 1.7 CDTI (με 110 και 130 ίππους). Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται στάνταρ με εξατάχυτα μηχανικά κιβώτια, όπως φυσικά και με Start/Stop. Στον μοναδικό turbodiesel για την ώρα οι τιμές του κατασκευαστή υπόσχονται επιδόσεις(0-100 km/h:8,9’’, τελική ταχύτητα 210 km/h ), οικονομία(μέση κατανάλωση: 4,8 lt/100km) και αυτονομία παραπάνω από 1.100 km με το ρεζερβουάρ των 56 λίτρων. Οι υπερτροφοδοτούμενοι βενζινοκινητήρες των 120 και 140 ίππων παράγουν 200 Nm ροπής και καταναλώνουν 5,9 lt/100km, ενώ ο 180άρης που οδηγήσαμε με τα 230 Nm ροπής δείχνει μεγαλύτερη έφεση για επιδόσεις, εκρηκτικότητα αλλά και διάθεση για κατανάλωση (μέση κατασκευαστή: 7,2 lt/100 km). Η βροχή μπορεί να είχε χαλάσει ελαφρώς το οδηγικό πανηγύρι στις στριφτερές κορδέλες της Μαγιόρκα, ωστόσο το GTC έδειξε γρήγορα γρήγορα τις προθέσεις του. Στο νωπό τερέν οι 180 ίπποι του υπερτροφοδοτούμενου των 1.6 λίτρων περνούσαν ομαλά, ακόμα και σε βίαιη επιτάχυνση στην κορυφή της στροφής, δείγμα του οφέλους από τα HiPerStrut γόνατα. Η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση είναι εξασφαλισμένη την στιγμή που η ανάρτηση αποδεικνύει την ποιοτική λειτουργία της αντιδρώντας αποφασιστικά στις εντολές του οδηγού. Με την επιλογή Sport, το GTC κοκκινίζει το περίγραμμα των οργάνων και τον γενικότερο φωτισμό τους, σαν να βράζει το αίμα του για δυναμικές καταστάσεις. Η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση, η ανάρτηση σφίγγει και το τιμόνι γίνεται γρηγορότερο και πιο μεστό σε αίσθηση. Οι 180 ίπποι κάτω από το δεξί σου πόδι, αποκτούν γενναιότητα για να μεταφέρουν την βαριά και πληθωρική καρότσα σε τολμηρούς ρυθμούς και το Astra αποκτά ευελιξία και σπιρτάδα που εκτιμάται από τον σπορτίφ οδηγό. Το GTC εμπνέει σιγουριά και είναι ακλόνητο στα πολλά χιλιόμετρα που εύκολα και γρήγορα θα αντικρίσεις στο κοντέρ του, ενώ με τους στάνταρ 18άρηδες και ακόμα περισσότερο με τους προαιρετικούς 19ρηδες τροχούς τα υψηλά επίπεδα πρόσφυσης ελάχιστα θα απασχολήσουν τα ηλεκτρονικά ευστάθειας(ESP) που καραδοκούν για την κακιά στιγμή. Οι παραγγελίες έχουν ήδη αρχίσει στην χώρα μας με τιμή έναρξης για τον βασικό υπερτροφοδοτούμενο των 1.4 λίτρων τα € 18.400 και τα πρώτα αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του νέου έτους. Υπομονή έως τότε για μια ποιο εξονυχιστική δοκιμή.

 

Δείτε εδώ όλες τις εκδόσεις και τα στοιχεία του νέου Opel Astra GTC

συμπέρασμα

Το αντίπαλο δέος του GTC δεν είναι άλλο από το Scirocco και για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να προσφέρεις ένα αντίστοιχα θελκτικό σχεδιαστικό περιτύλιγμα που να γοητεύει τα νεανικά πλήθη. Η μετουσίωση του σύγχρονου Astra σε τρίθυρο «κουπέ» εν μέρει ήταν βατή υπόθεση για τους ιθύνοντες της Opel, όμως ήρθε με πάμπολλες αλλαγές δικαιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Πέρα όμως από το πετυχημένο σχεδιαστικό παιχνίδι, το ισχυρό υπόβαθρο που εξασφαλίζουν οι περιποιήσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις και τους γνωστούς ισχυρούς κινητήρες, το GTC συνδυάζει τα τεχνολογικά του εφόδια με συγκρατημένες τιμές και αν το αυτοκίνητο συνολικά σου προκαλεί θαυμασμό, το προσιτό κοστολόγιο σου δίνει κίνητρο για να πεταχτείς μέχρι την πλησιέστερη έκθεση Opel.

VIDEOS

Νέο Opel Astra GTC

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...