Οδηγούμε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Micra!
Ηλεκτρικό, με ανταγωνιστική αυτονομία και ισχύ, πλούσιο εξοπλισμό και niche χαρακτήρα, το Micra είναι για τη Nissan ένα τολμηρό εγχείρημα επανατοποθέτησης στην αγορά. Μπορεί να πετύχει;
- -
- -
Στο Κέντρο Δοκιμών και Εξέλιξης Mortefontaine στα περίχωρα του Παρισιού, καλεσμένοι της Nissan σε ένα event αποκλειστικά για το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς και τους δημοσιογράφους-κριτές οδηγούμε το νέο Micra. Που σίγουρα δεν είναι αυτό που νομίζεις. Και πρέπει να ξεχάσεις όλα όσα ξέρεις για το μοντέλο προκειμένου να το δεις με καθαρό μυαλό, σαν ένα εντελώς διαφορετικό concept αυτοκινήτου που διατηρεί ένα δημοφιλές όνομα. Όχι όμως απαραίτητα και τον ίδιο χαρακτήρα.
Ταυτότητα
Αυτό είναι το ζητούμενο όταν δύο αυτοκίνητα μοιράζονται τόσα πολλά. Το νέο Micra είναι σχεδιασμένο στο κέντρο σχεδιασμού του Λονδίνου. Αν αναγνωρίζετε τις βασικές γραμμές του Renault 5, είναι γιατί μοιράζονται την ίδια CMF-B ηλεκτρική πλατφόρμα της (πρώην) συμμαχίας. Αλλά με πολύ διαφορετικό το εμπρός και πίσω μέρος. Οι στρογγυλοί προβολείς και το ιδιαίτερο μοτίβο του φωτεινού χαιρετισμού όταν «ξυπνά» είναι επαρκής διαφοροποίηση για να υποστηρίξει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Κυρίαρχο στοιχείο της σχεδίασης είναι το gloss μαύρο περίγραμμα των θόλων και οι τροχοί 18 ιντσών σε όλες τις εκδόσεις, δίνοντας στο αυτοκίνητο σίγουρο γεμάτο αυτοπεποίθηση πάτημα στο δρόμο και σπορ χαρακτήρα. Τόσο σαν οπτική εντύπωση όσο και στο δρόμο, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αργότερα. Με μήκος οριακά κάτω από 4 m και μεταξόνιο 2,54 m έχει τις βασικές διαστάσεις ενός μικρού σπορ hatchback, αλλά απλά επαρκή χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών, με το πορτ μπαγκάζ να φτάνει τα 326 lt.
Δείτε ακόμη: Που κατασκευάζεται το νέο Nissan Qashqai e-Power;
Στο εσωτερικό, έχουμε την ίδια διαμόρφωση με τις δύο οθόνες 10,1” για τον πίνακα οργάνων και τις λειτουργίες infotainment, με την ζωηρή high-tech διάθεση να προκύπτει από την ενσωματωμένη τεχνολογία Google services και τις λειτουργίες NissanConnect. Αλλά και από τους χρωματικούς συνδυασμούς των επενδύσεων, τα γραφικά στις οθόνες και το φωτισμό. Αναζητώντας και εδώ τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα και προκειμένου να διαφοροποιηθεί, η Nissan υιοθετεί κάποιες πιο ιδιαίτερες τεχνοτροπίες στην επεξεργασία των υλικών, δίνοντας 3D ανάγλυφο σε τμήματα του ταμπλό ή της εσωτερικής επένδυσης της οροφής.
Το Micra θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με το σύστημα κίνησης. Η μικρότερη διαθέτει μπαταρία 40 kW και αποδίδει 121 ίππους και 225 Nm ροπή. Η αυτονομία φτάνει στα 308 km και με ισχύ ταχυφόρτισης DC ως 80 kW φορτίζει 15-80% σε 30 λεπτά. Η ισχυρότερη έκδοση αποδίδει 148 ίππους και 245 Nm ροπή, παίρνοντας ενέργεια από μια μπαταρία 52 kW που μπορεί να δεχτεί υψηλότερη ισχύ φόρτισης DC ως 100 kW. Πράγμα που διατηρεί στα 30 λεπτά το χρόνο φόρτισης 15-80% παρά τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, ενώ η αυτονομία φτάνει τα 408 km. Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν V2L τεχνολογία, τη δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν ενέργεια σε εξωτερικές συσκευές.
Λειτουργία Micra
Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι του ρεπερτορίου του Nissan Micra είναι η καθημερινή αστική μετακίνηση. Στις συνθήκες αυτές, παρά τη σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης και τους μεγάλους σχετικά τροχούς, είναι άνετο. Η απόσβεση στρογγυλεύει τις ανωμαλίες και η κύλιση είναι αθόρυβη. Στο βασικό πρόγραμμα οδήγησης Comfortη η απόκριση στο γκάζι είναι όσο πρέπει άμεση για να του δίνει σπιρτάδα χωρίς να γίνεται νευρικό. Το τιμόνι έχει σωστό βάρος και κόβει αρκετά κάνοντας το αυτοκίνητο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το διαπιστώσουμε στην πράξη, αλλά σίγουρα η τεχνολογία θα κάνει πιο ευχάριστη τη συμβίωση με το αυτοκίνητο όταν για παράδειγμα μπορείς να το ελέγχεις μέσω NissanConnect από το σχετικό app στο κινητό σου, προγραμματίζοντας τον κλιματισμό ή τη φόρτιση. Ή όταν χρησιμοποιείς τα Google services, μέσα στο ίδιο οικοσύστημα όπως στο κινητό σου, για να προγραμματίσεις τη διαδρομή συνδυάζοντας τον ελάχιστο χρόνο και απόσταση με διέλευση από τα απαραίτητα σημεία φόρτισης. Ή όταν αναζητάς εστιατόριο, ξενοδοχείο, super market… Μια βοήθεια τέλος πάντων! Ούτε τη λειτουργία Nissan ProPilot assist είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας, αφού οδηγήσαμε στην πίστα. Ωστόσο, η διακριτική προειδοποίηση στο τιμόνι για την ακούσια αποχώρηση από τη λωρίδα κυκλοφορίας καταγράφεται σίγουρα στα θετικά.
Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το C-SUV με τη χαμηλότερη κατανάλωση!
Micra όπως MINI;
Ίσως τα στρογγυλά εμπρός φώτα προκάλεσαν αυτό το συνειρμό. Και η γενικότερη διάθεση επανατοποθέτησης του μοντέλου από τους ίδιους τους ανθρώπους της Nissan που μας παρουσιάζουν τόση ώρα. Η τεχνολογία, η ποιότητα και η γενικότερη αύρα του αυτοκινήτου, σχεδιαστικά, ποιοτικά και τεχνολογικά, το υποστηρίζουν. Στο πρόγραμμα Sport, στην έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία και τους 148 ίππους, το υποστηρίζει και η συμπεριφορά στο δρόμο. Κάνει 0-100 km/h σε 8” και επιταχύνει δυνατά ως τα 150 km/h της τελικής ταχύτητας. Είναι ψυχωμένο στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, από στροφή σε στροφή. Και ανταποκρίνεται στην επιθετική οδήγηση. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Βέβαια το βάρος στη δυνατή έκδοση φτάνει τα 1.524 kg (με τη μικρή μπαταρία είναι 1.400 kg) αλλά ακόμη κι αν είναι αυτός ο λόγος, είναι καλοδεχούμενη μια ανάρτηση με αρχιτεκτονική πιο ψαγμένη και ακριβή από αυτό στο οποίο μας είχε συνηθίσει η κατηγορία των B-hatchback ακόμη και στις σπορ εκδόσεις. Το τιμόνι έχει μια κάπως τεχνητή βαριά αίσθηση στη λειτουργία Dynamic, αλλά η πληροφόρηση που μεταφέρει είναι επαρκής και γρήγορα χτίζεις εμπιστοσύνη ώστε να καταλαβαίνεις με πόσα φτάνεις στη στροφή και να νιώθεις πόσα μπορεί να αντέξει στην είσοδο.
Μπορείς ακόμη και να αποσταθεροποιήσεις την ουρά με ένα άσε και λίγο θετικό τιμόνι, για να βοηθήσεις την τοποθέτηση ή απλά επειδή έχει πλάκα να εκφράζεις την καλή σου διάθεση με λίγο ανάπδο τιμόνι. Οι μεγάλοι τροχοί εξασφαλίζουν υψηλό όριο πρόσφυσης και το μακρύ μεταξόνιο σταθερότητα και φιλικές αντιδράσεις πέρα από αυτό. Η σφιχτή ρύθμιση περιορίζει την κλίση. Μπορείς να κουβαλήσεις αρκετή φόρα μέσα στη στροφή. Και στην έξοδο, το traction control του ηλεκτροκινητήρα είναι αποτελεσματικό χωρίς να γίνεται εκνευριστικά περιοριστικό. Το πεντάλ του φρένου θέλει λίγη συνήθεια, γιατί έχει ένα αρχικό νεκρό κομμάτι και μετά πιάνει κάπως απότομα, αλλά αυτό είναι ζήτημα όλων σχεδόν των ηλεκτρικών. Από τα paddles στο τιμόνι μπορείς αυξάνοντας τη δύναμη ανάκτησης ενέργειας να έχεις κάποιες φορές μια «προσομοίωση» κατεβάσματος ταχύτητας, αλλά σύντομα καταλήγεις ότι δεν έχει και πολύ νόημα και δεν ασχολείσαι.
Στοίχημα
Με αφορμή την ηλεκτροκίνηση το νέο Micra είναι ένα πολύ διαφορετικό concept αυτοκινήτου από ό,τι υπήρξε στις προηγούμενες 5 γενιές του. Σε ένα niche πλέον segment της αγοράς, διεκδικεί να εξαργυρώσει με υψηλότερο αντίτιμο τη σχέση αγάπης που έχει καλλιεργήσει με το κοινό στα 40 χρόνια της ιστορίας του. Θα τα καταφέρει; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Nissan όταν θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.