Δοκιμάζουμε το Toyota GR Yaris (video)

Το εμπνευσμένο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι Toyota Yaris είναι ένα “όπλο” για κάθε ορεινό στροφιλίκι ή πίστα, φτιαγμένο για να ικανοποιεί το βασικό οδηγικό ένστικτο.

  • -
  • -

Οδηγούμε το Yaris GR στη Γερμανία και διαπιστώνουμε στην πράξη ότι η προσμονή άξιζε. Ό,τι πιο κοντινό σε ένα σύγχρονο Lancer Evolution, είναι φτιαγμένο να χαρίζει απλόχερα οδηγική απόλαυση. Μια έννοια που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μην αποτελεί για οδηγούς και κατασκευαστές απόλυτη προτεραιότητα. Όμως, κολοσσοί με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και ισχυρή επιρροή στην κοινωνία όπως η Toyota έχουν τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να εξελίσσουν ταυτόχρονα μοντέλα διαφορετικής, αντιφατικής λογικής. Από αυτή την άποψη θα μπορούσες να το πεις και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αν συμφωνούμε ότι η οδηγική απόλαυση είναι μέρος του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

 

Το GR Yaris είναι το τελευταίο ενός σχεδόν αφανισμένου είδους. Παλαιότερα τα λέγαμε Homologation Specials ή Rally Replicas. Τα αυτοκίνητα που φτιάχνονταν ώστε να πάρει έγκριση τύπου το αγωνιστικό. Τώρα, με τους κανονισμούς WRC ο συσχετισμός με το μοντέλο δρόμου έχει χαθεί. Ωστόσο το συγκεκριμένο Yaris είναι έτσι κι αλλιώς πολύ ιδιαίτερο. Διαφορετικό από το αυτοκίνητο του Ogier αλλά και από τα κοινά Yaris που κατακλύζουν τους δρόμους.




Διαφορετικό πλαίσιο και ειδικά εξελιγμένη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, 3κύλινδρος κινητήρας 1.6 lt τούρμπο με 261 ίππους και 360 Nm ροπής και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη 4κίνηση με κεντρικό ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη που έχει τη δυνατότητα συνεχούς μεταβολής της κατανομής ροπής σε πραγματικό χρόνο. Και τρεις ρυθμίσεις, για περισσότερη αποτελεσματικότητα στην πίστα και πιο υπερστροφικά χαρακτηριστικά, αν έτσι προτιμάτε να οδηγείτε.

Όταν η Toyota είπε ότι θα το φτιάξει, σχεδόν κανείς δεν το πίστεψε. Και τώρα που το οδηγούμε, πάλι «απίστευτο» φαίνεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...