Το τσιμέντο στην υπηρεσία του περιβάλλοντος!

Με την ιδιότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα

  • -
  • -

Η πόλη Vanves που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, δοκίμασε για ένα χρόνο ένα νέο τύπο σκυροδέματος σε έναν από τους κεντρικούς της δρόμους. Το νέο αυτό υλικό έχει την ιδιότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα και χρησιμοποιήθηκε στην οδό Jean Bleuzen, από την οποία περνούν 14.000 έως 18.000 οχήματα κάθε μέρα. Ο νέος τύπος τσιμέντου της Ciments Calcia περιέχει διοξείδιο τιτανίου, το οποίο διεγείρεται από τον ήλιο και λειτουργεί ως καταλύτης για την καταστροφή των ρυπογόνων μορίων, όπως είναι τα οξείδια του αζώτου. Αυτή η διαδικασία, ονομάζεται φωτοκατάλυση. Παρά τα πολυάριθμα κτίρια, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ηλιόλουστος και καλά προστατευμένος από τους ανέμους. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία αυτοκινήτων συντελούν στην ρύπανση, προσφέροντας όμως παράλληλα και τις απαραίτητες συνθήκες για το συγκεκριμένο πείραμα.

Για την έρευνα, ο δρόμος χωρίστηκε για 13 μήνες σε δύο τμήματα 300 μέτρων: το ένα τμήμα καλύφθηκε με κανονικό σκυρόδεμα, και το άλλο με το “green” τσιμέντο. Κατά τις ώρες που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης, σημειώθηκε μείωση 40 έως 50 % στα οξείδια του αζώτου. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε έξι ημέρες, όταν δεν φυσούσε άνεμος και ο δρόμος ήταν καθαρός, δηλαδή, χωρίς λάδια, σημάδια από ολίσθηση ελαστικών, κλπ., αφού τέτοια στοιχεία μειώνουν την αποτελεσματικότητα του υλικού. Από τότε, το «green» τσιμέντο έχει μπει στους δημόσιους κήπους του Parcham στο Boulogne-Billancourt και σε μία αυλή σχολείου στο Bagnolet (αμφότερα κοντά στο Παρίσι).

Αν και τόσο η φωτοκατάλυση, όσο και οι βιομηχανικές της εφαρμογές έχουν τελειοποιηθεί, η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής εξαπλώνεται με αργούς ρυθμούς. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες για να εγκρίνουν οδικά έργα που οδηγούν σε μια αόρατη βελτίωση…

 

Πηγή: Citroen C-Zero microsite

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...