Δημοψήφισμα – Να διώξουμε τα SUV από το κέντρο ή όχι;

Ξεκάθαρη θέση εναντίον των SUV, σε βαθμό που να διοργανώνει δημοψήφισμα για να τα διώξει από την πόλη της, έχει πάρει η δήμαρχος του Παρισιού. Τι προτείνει;

  • -
  • -

Μία πόλη χωρίς SUV θέλει να κάνει το Παρίσι η δήμαρχός του, Anne Hidalgo, όμως την ίδια στιγμή δεν σκοπεύει να επιβάλει την απόφασή της απλά και μόνο επειδή έχει την εξουσία. Αντίθετα, θέλει να δώσει στους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της πόλης τους.

H Anne Hidalgo είναι μία από τις πιο διάσημες σε παγκόσμιο επίπεδο δημάρχους, όχι μόνο επειδή είναι η δήμαρχος του Παρισιού, αλλά και επειδή είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε θέματα περιβάλλοντος και σε θέματα μετακινήσεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/128ab92729b0daf910fba360103832f1.jpg

Γιατί η Hidalgo θέλει να διώξει τα SUV από το Παρίσι;

Η κυρία Hidalgo θεωρεί ότι τα SUV δεν έχουν θέση στο Παρίσι, καθώς ο μεγάλος όγκος και το μεγάλο βάρος τους δημιουργεί προβλήματα σε μία πόλη η οποία δεν έχει δημιουργηθεί έχοντας κατά νου τόσο αυξημένων διαστάσεων οχήματα.

Γι’ αυτόν το λόγο αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες αν θέλουν να διώξουν τα SUV από το κέντρο του Παρισιού ή όχι.

Δείτε ακόμα: Τέλος τα νοικιάρικα πατίνια στο Παρίσι – Πότε αποσύρονται οριστικά

Αυτό που προτείνει η Hidalgo είναι τα SUV να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για το parking όταν βρίσκονται μέσα στην πόλη, αν και η πρότασή της δεν ξεκαθαρίζει πόσο ακριβότερο θα γίνει το παρκάρισμα, σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Υπάρχουν εξαιρέσεις; Τι θα γίνει με PHEV και ηλεκτρικά;

Φυσικά η πρόταση της δημάρχου του Παρισιού έχει και κάποιες εξαιρέσεις, όπως τα αυτοκίνητα των ανθρώπων που είναι μόνιμοι κάτοικοι, τα ταξί και τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υπηρεσίες Υγείας κ.λπ.

parisi-kinisi-aftokinita

Κάποιος θα περίμενε η κυρία Hidalgo να εξαιρεί και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, όπως τα PHEV και τα ηλεκτρικά. Όντως το κάνει, όμως θέτει όριο βάρους. Για να εξαιρείται ένα PHEV θα πρέπει να έχει βάρος μέχρι 1,6 τόνους, ενώ για να εξαιρείται ένα ηλεκτρικό θα πρέπει να έχει βάρος μέχρι 2 τόνους.

Η Δήμαρχος συνοδεύει την πρότασή της για αποθάρρυνση της χρήση SUV στο Παρίσι με μια σειρά δεδομένων. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι τα SUV έχουν 25 εκατοστά μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με ένα τυπικό αυτοκίνητο, 10 εκατοστά μεγαλύτερο πλάτος, ότι ζυγίζουν κατά μέσο όρο 200 κιλά περισσότερο. Ακόμα, επισημαίνει ότι στο ενδεχόμενο ατυχήματος ανάμεσα σε αυτοκίνητο και πεζό, αν το αυτοκίνητο είναι SUV οι πιθανότητες θανάτου του πεζού είναι διπλάσιες σε σχέση με ένα τυπικό αυτοκίνητο.

suv-pezos-paidi-troxaio

Αυτό θα είναι το δεύτερο δημοψήφισμα που διοργανώνει η Anne Hidalgo για να αλλάξει τα δεδομένα στις μεταφορές εντός του Παρισιού. Το πρώτο αφορούσε τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια και την απαγόρευσή τους. Το αποτέλεσμα εκείνου του δημοψηφίσματος έδιωξε τα ενοικιαζόμενα πατίνια από τους παριζιάνικους δρόμους με ποσοστό 90%, όμως οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 103.000 άτομα, από σύνολο 1,38 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Τι θα γίνει στο δημοψήφισμα για τα SUV; Θα καταφέρει η δήμαρχος να τα διώξει από την πόλη της;

Πέρα από την είδηση

Αν δούμε τι κάνει το Παρίσι, θα καταλάβουμε τι πρόκειται να γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος για τις πόλεις της Ευρώπης είναι να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, να κάνουν τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις αστικές μετακινήσεις τους και γενικότερα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e7aacd1ff5c4113366406f463ba861ee.jpg

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές πόλεις θέλουν τον τουρισμό, όμως όχι τον υπερτουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν να διατηρούν τον αριθμό επισκεπτών σε νούμερα τα οποία να φέρνουν έσοδα στην πόλη και τους ανθρώπους της, χωρίς να «καταστρέφονται» οι υποδομές και η ηρεμία των μόνιμων κατοίκων. Αυτός είναι ο λόγος που το Παρίσι απαγόρευσε τα ενοικιαζόμενα πατίνια.

Επιπλέον, η απόφαση του Παρισιού δείχνει ξεκάθαρα ότι τα SUV δεν έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους. Μπορεί να είναι η αγαπημένη κατηγορία των αγοραστών, όπως φαίνεται από τις πωλήσεις, όμως το μέλλον τους δείχνει περιορισμένο.

Από τη μία οι διαστάσεις και το βάρος τους δεν ταιριάζουν με τα πλάνα των αστικών κέντρων, ενώ από την άλλη η ολική επικράτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ως προϋπόθεση την ελαχιστοποίηση των αεροδυναμικών αντιστάσεων, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αυτονομία με μικρότερη μπαταρία. Ο όγκος και το βάρος που έχουν τα SUV είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που δεν θέλουν οι εταιρείες. Ρίχνουν την αυτονομία και απαιτούν την τοποθέτηση μεγαλύτερων μπαταριών, κάτι που κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων θέλει πάση θυσία να αποφύγει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...